Bu konuda ne yazık ki size katılmıyorum Sefa Ustam.
Dediğim gibi ben bunun bir sanat olduğunu düşünmüyorum baştan.
Farzımisal iki kişiyi ele alalım, bunlardan bir tanesi usta bir aşçı olsun. Yılların birikimiyle öyle lezzetli yemekler yapıyor ve işin sonunda da bu lezzetli yemeklerini görsel olarakda süsleyip karşımıza görüntüsüyle ve lezzetiyle şahane bir şey çıkarıyor. bu adam benim gözümde sanatçıdır. yaptığı da sanatını icraa etmektir.
ikinci kişi ise bu ustanın yamağı, bakıyorki ustanın eline su dökmesi mümkün değil ama bi şekilde de kendini insanlara ıspat etmesi lazım, alıyor eline unu tuzu yumurtayı vesaireyi, başlıyor karıştırmaya biraz ondan biraz bundan derken hamurdan adam yapıyor. bide bunu fırında pişirip çıkarınca görüntüde hamurdan yapılmış bambaşka bi şey var ortada, ama ne yemek mümkün, nede yapılan şeyin bir amacı var, dön tersine bir bilgi birikimi de yok zaten. rastgele bir şeyler yapılmış ve bu çıkmış ortaya. unu da tuzu da yumurtayı da vaktini de boşa harcamış bu adam.
kusura bakmayın ama kimse bunu sanat diye bana kakalamaya kalkmasın. bu sanat değil saçmalıktır bence..
he şöyle bi şey olursa buna bir şey diyemem; birinci usta yılllarca yemekleriyle insanların beğenisini takdirini kazanmıştır. herkes tarafından bilinen ve takdir edilen biri haline gelmiştir, bu adam tutar der ki bu güne kadar yaptığım yemeklerden tamamen farklı bi çalışma yapacağım. bu yaptığım çalışmanın yemekle bir alakası yoktur. tamamen benim iç dünyamı yansıtacak bi çalışma bu der ve çırağın yaptığının aynısını yaparsa o sanattır o zaman, ona diyecek lafım yoktur. birinci hamur adamla ikinci hamur adamı birbirinden iyi ayırmak lazım. sanat adı altında boka boncuk koyanlara da itibar etmemek lazım..
benim sanat anlayışım bu.