Bıçak Sanatı - Forum

d2 evde su verme

osmann.

• 144
  • Meslek: personal trainer
  • Yer: Izmir / Alsancak
d2 evde su verme
« : 11 Nisan 2014, 16:51:12 »
Selam ustalarım arkadaşlarım..öncelikle tüm ustaların affına sığınarak yazdığımı belirteyim eminimki çokça tecrübe edilmiş ve olumsuz sonuç alındığı aşikar olan bir konu ama bende kişisel olarak tecrübe etmek istediğimden dolayı denedim ve sonuçlarını yazmak istedim..beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. dün kayınbiraderimin ilk bıçak yapma çalışmasında ortaya çıkardığı d2 çelikten bir profili adam etmeye çalıştım kendimce, sonuçta çok hoşuma gitmeyince su verme deneyinde kullanmaya karar verdim ve evdeki gazbetondan yaptığım propan ocağı ısıtıp içine attım. Diğer karbon çeliklerinden deneyimlediğimden biraz daha uzun süre ısıttım, mıknatıslık özelliği tamamen kaybolduktan sonra 15 20 dakika daha devam ettim ve yağda su verdim. üstünde tufal falan gibi hiçbirşey oluşmadı sonra 250 derecede sıcak fırına attım ve 1 saatten fazla orada beklettim.
sonra eğeyle baktım gayet sertti, ardından pirinç çubuğa daldım ha kırıldı ha şimdi kırılcak falan derken banamısın demedi hiç hasarsız çubuğu yonttu.
sonra kağıt falan kestim herşeyi başarıyla kesti..
şimdi merak ettiğim bu çelik bahsedilen d2 değilmi? yoksa başka zayıflıklarımı olmuştur bu bıçağın? yapabileceğim başka test varmıdır?

bu konuda fikriniz benim için önemli..şimdiden teşekkürler..

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
Ynt: d2 evde su verme
« Yanıtla #1 : 11 Nisan 2014, 17:08:27 »
15-20 dakika devam edilen sıcaklık sabit sıcaklık mı? herhangi bir ısı kontrolü sağladınız mı?
detayları ustalar belirtecektir ama en baştan karbon oranı azalmış olabilir diye tahmin ediyorum.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #2 : 11 Nisan 2014, 17:10:43 »
Forum olarak aldığımız çeliklerden ise Böhler firmaına ait D2.

Ben de ev ortamında sertleştirilebileceğini pek düşünmüyorum.
Okinawian

osmann.

• 144
« Yanıtla #3 : 11 Nisan 2014, 18:00:46 »
15-20 dakika devam edilen sıcaklık sabit sıcaklık mı? herhangi bir ısı kontrolü sağladınız mı?
detayları ustalar belirtecektir ama en baştan karbon oranı azalmış olabilir diye tahmin ediyorum.
isi kontrolü yok.
Forum olarak aldığımız çeliklerden ise Böhler firmaına ait D2.

Ben de ev ortamında sertleştirilebileceğini pek düşünmüyorum.
evet o çelikler. .

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 11 Nisan 2014, 18:13:39 »
Çelik sertleşmiş olabilir ancak içerikteki diğer maddeler homojen olarak dağılmamış olabilir krom çökelmesi yaşanmış olabilir karbür toplaşması yaşanmış olabilir bunlar oluştuğunda da çeliğin tam anlamıyla yeteneklerini kullanamayız.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #5 : 11 Nisan 2014, 20:35:37 »
Mutlaka bir nebze sertleşmiştir fakat d2 nin ciddi şekilde su verilmiş performansını yakalamaz. Ustalarımız teknik olarak açıklayacaklardır.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #6 : 11 Nisan 2014, 23:51:02 »
Eylem ustanın blogunda yaptığı  d2 küçük bir bıçağı göz kararı ısıtıp yağda su verdiği yazıyordu.

bence bu işlem çeliği sertleştiriyor ama işte çelik tam performansı gösteremiyor. En kaliteli boyayı hiç gözükmeyecek yerlerde antipas niyetine uygulamak gibi bişey heralde ^-^

« Yanıtla #7 : 12 Nisan 2014, 02:08:48 »
D2, içerdiği %1.4-1.6 arası yüksek karbon nedeniyle, kritik sıcaklığı geçip soğuttuğunuz zaman zaten sertleşir. Böyle bir işlemi yaptığınızda çeliğin sadece sertleşmiş olması, işlemin doğru yapıldığının bir göstergesi değildir. Daha kısa bir söyleyişle "yöntemden emin değilseniz, sonuçtan da emin olamazsınız. Sizin yaptığınız işleme dönersek; sıcaklığın ne olduğu konusunda emin değilsiniz, yüzeyden karbon kaybı olup olmadığından emin değilsiniz. Durum böyleyken, demanyetize olma durumu ( mıknatıs testi) bu çelik için işe yarar bir yöntem değildir, çünkü mıknatıs 760 dereceler civarında çeliğe tutunmamaya başlar ki bu sıcaklık 1030-1050 derecelerde östenizasyon isteyen bir çelik için çok çok yetersizdir. Östenizasyon sırasında çelikte bir takım değişimler olur. Bu çelik için, içerdiği kromdan ötürü krom karbürler oluşur, molibden ve vanadyum için de aynı şekilde karbonla birleşerek yaptıkları karbürler oluşur. Östenizasyon sıcaklığı ve östenizasyon zamanı, bu dönüşümlerin tamamlanması için gereklidir. D2 yi yeterli ve gerekli performansa kavuşturan asıl bu dönüşümlerdir. yapılmaz ise, sadece yüksek karbonlu ve sert bir malzemeniz olur ama sadece o kadar. Eğer sıcaklığı bu derecelere çıkardıysanız ve östenizasyon zamanı da yeterli geldiyse ve brülörü de öyle bir ayarladınız ki içeriye oksijen hiç girmediyse ( yani karbon kaybı olmadıysa) o zaman sizin işleminiz de başarılı olmuş demektir. Ama eğer bunlar olmadıysa elinizde sertleşmiş bir D2 değil, sadece sertleşmiş yüksek karbonlu bir çelik var demektir.
Pirinç testi için de kısa bir açıklama yapmakta yarar var. Pirinç testi derken aman diyeyim pirinc çubuğu yontmak anlaşılmasın, bu sertlikteki bir çelik zaten pirinci de demiri de yontar rahatlıkla. Olması gereken test http://www.youtube.com/watch?v=woP1tqF-dsg burada yapıldığı gibidir, yani ağzı bilenmiş bıçağı belli bir açıyla ve belli bir baskı kuvettiyle pirinç çubuğa bastırırsınız. Bu baskı sonucu ağızda kırılmalar olursa veya ağızda geriye dönmeyen eğilme oluyorsa, bıçağın ısıl işlemi ( özellikle de menevişleme ) yeterli değildir anlamına gelir.

osmann.

• 144
« Yanıtla #8 : 12 Nisan 2014, 20:39:44 »
Anladım üstad,  bidaha kalkismam ozaman bu işe. Buarada ben princ testini çok daha sert yapiyormusum, bu videoda yapılan baya nazik bir uygulama benim yaptigimin yanında  :D doğrusu buymus demekki.
yorumlarını paylaşan herkese teşekkürler

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #9 : 13 Nisan 2014, 01:15:50 »
Osman bey ev ortamında karbon çeliklerini deneyin zira çok keyifli oluyor. Isıl işlem keyfinden mahrum kalmazsınız.
Okinawian

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #10 : 16 Nisan 2014, 23:49:34 »
D2'de bu şekilde su vermek altılıyı tutturmak gibi bir şey. Piyango demiyorum çünkü piyango kör şans. Bunda ise bilinçli bir şekilde giderseniz iyi bir sonuca yaklaşma şansınız bir derece artacaktır. Hem doğru süre çeliğin doğru bir renkte ısınmış olduğunuzu görmeniz, hem bu esnada karbon kaybının tufal oluşumunun çok az olması hem de bunu tüm ağız boyunda düzgün yapmak altılı tutturmak gibi. Ancak tutturma olasılığınızın düşüklüğü yanında sonucun ne olduğunu belirleme güçlüğü de önemli bir problem. Sertlik doğru mu? Ya tokluk? Ya paslanmazlık?

Ben bu işe sadece çok kısa ağzı olan bir bıçakta cesaret edebildim, ortalama bir boydaki bıçakta buna girişmezdim. Ayrıca ocağın alevini kalıntı oksijen bırakmayacak şekilde ayarladım, bıçağın rengini takip ettim ve bu renkte uzun bir süre kalmasını sağladım. ilk zamanlarımdaki tecrübemle bu denemeden başarı beklememem gerekir. Ancak yine de imkansız değil, altılıyı tutturmak kadar olası. Sonuca karar vermem, bıçağı uzunca bir süre kullanıp ağız dayanımını, tokluğunu ve paslanmazlığını görmemden sonra oldu. Yine de yaptığımın mükemmel bir ısıl işlem olduğunu iddia edebilmem için cahil kibrine sahip olmam gerekir ama günlük kullanımda gayet güzel iş gördüğünü de rahatlıkla söyleyebilirim.

Arkadaşların dediği gibi karbon çelikler ile çalışmanız sizin koşullarınız için en güzel seçenek. Hem ısıl işlemlerde hem de kaba kullanımda karbon çelikler sizi fazlasıyla mutlu edecektir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #11 : 17 Nisan 2014, 13:17:44 »
osman bey ceseratinize hayranım maşallah her bir olayı kendiniz yapıp deneyimliyorsunuz.  ^-^
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

osmann.

• 144
« Yanıtla #12 : 07 Eylül 2014, 13:43:27 »
Mesajları yeni gördüm cevapsız bırakmak istemedim..
D2'de bu şekilde su vermek altılıyı tutturmak gibi bir şey. Piyango demiyorum çünkü piyango kör şans. Bunda ise bilinçli bir şekilde giderseniz iyi bir sonuca yaklaşma şansınız bir derece artacaktır. Hem doğru süre çeliğin doğru bir renkte ısınmış olduğunuzu görmeniz, hem bu esnada karbon kaybının tufal oluşumunun çok az olması hem de bunu tüm ağız boyunda düzgün yapmak altılı tutturmak gibi. Ancak tutturma olasılığınızın düşüklüğü yanında sonucun ne olduğunu belirleme güçlüğü de önemli bir problem. Sertlik doğru mu? Ya tokluk? Ya paslanmazlık?

Ben bu işe sadece çok kısa ağzı olan bir bıçakta cesaret edebildim, ortalama bir boydaki bıçakta buna girişmezdim. Ayrıca ocağın alevini kalıntı oksijen bırakmayacak şekilde ayarladım, bıçağın rengini takip ettim ve bu renkte uzun bir süre kalmasını sağladım. ilk zamanlarımdaki tecrübemle bu denemeden başarı beklememem gerekir. Ancak yine de imkansız değil, altılıyı tutturmak kadar olası. Sonuca karar vermem, bıçağı uzunca bir süre kullanıp ağız dayanımını, tokluğunu ve paslanmazlığını görmemden sonra oldu. Yine de yaptığımın mükemmel bir ısıl işlem olduğunu iddia edebilmem için cahil kibrine sahip olmam gerekir ama günlük kullanımda gayet güzel iş gördüğünü de rahatlıkla söyleyebilirim.

Arkadaşların dediği gibi karbon çelikler ile çalışmanız sizin koşullarınız için en güzel seçenek. Hem ısıl işlemlerde hem de kaba kullanımda karbon çelikler sizi fazlasıyla mutlu edecektir.
Osman bey ev ortamında karbon çeliklerini deneyin zira çok keyifli oluyor. Isıl işlem keyfinden mahrum kalmazsınız.
Genelde 1095 kullanıyorum ve evde kendim suyunu veriyorum, kendi gözlemlerime göre fena olmuyo ve oldukca keyifli..Eylem ustanın  dediği gibi d2 olayını  denemek bir kumar sanırım, çünkü evet çelik sertlesiyo bi sekilde ama sahip olduğu diğer  ozellikler muhtemelen kayboluyor..ama yinede 2 3 profili gözden çıkarıp denemeler yapmadanda duramadim :)
osman bey ceseratinize hayranım maşallah her bir olayı kendiniz yapıp deneyimliyorsunuz.  ^-^
Teşekkürler Gokhan ustam, buarada yeri gelmişken gecenlerde yaptığım aptlaca bi deneyi de anlatayım benim gibi herşeyi denemeye kalkisan arkadaslara ders olsun :)
D2 profilin ustune 30-40 kat aliminyum folyo sararak su vermeyi denedim havayla temas etmesin diye...sertliği paslanmazlıği ne oldu bilmiyorum ama folyo eriyerek profile yapıştı ve kaplama oldu..meraklı  arkadaslara tavsiyem denemesinler  :D

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #13 : 07 Eylül 2014, 13:48:04 »
Teşekkürler Gokhan ustam, buarada yeri gelmişken gecenlerde yaptığım aptlaca bi deneyi de anlatayım benim gibi herşeyi denemeye kalkisan arkadaslara ders olsun :)
D2 profilin ustune 30-40 kat aliminyum folyo sararak su vermeyi denedim havayla temas etmesin diye...sertliği paslanmazlıği ne oldu bilmiyorum ama folyo eriyerek profile yapıştı ve kaplama oldu..meraklı  arkadaslara tavsiyem denemesinler  :D
Uğraşma böyle işlerle abi zehirlenip gideceksin.
« Son Düzenleme: 07 Eylül 2014, 13:53:44 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

osmann.

• 144
« Yanıtla #14 : 07 Eylül 2014, 14:06:33 »

[/quote] Uğraşma böyle işlerle abi zehirlenip gideceksin.
[/quote] hahaha panzehirin linkini atarsın sen hızır kardesim

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #15 : 07 Eylül 2014, 14:08:54 »
Şöyle söyleyim pirinç testi için ben o d2 den yaptığım bıçakla 8 lik inşaat demirini çekiçle vurarak defalarca kesiyorum ve ağızda neredeyse hiç bozulma olmuyor.En kısa zamanda bir video koyacam.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #16 : 07 Eylül 2014, 14:16:57 »
Uğraşma böyle işlerle abi zehirlenip gideceksin.
hahaha panzehirin linkini atarsın sen hızır kardesim

Aliminyum buharı zehirlidir abi.Panzehir için bir koşu Tıp okuyup geliyorum.  :D :D
« Son Düzenleme: 07 Eylül 2014, 14:18:53 Gönderen: Osman Kurt »
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #17 : 07 Eylül 2014, 14:36:06 »
Osman folyo Sezgintay da varmış galiba bilgin olsun.

osmann.

• 144
« Yanıtla #18 : 07 Eylül 2014, 14:57:00 »
Osman folyo Sezgintay da varmış galiba bilgin olsun.
Teşekkürler  ustam, yeniden d2 ye ısıl işleme cesaret edersem ulaşırım.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #19 : 07 Eylül 2014, 15:15:15 »
Boşver karbon çelik güzeldir :)