Bıçak Sanatı - Forum

Özel Boy Şerit testereler

Doğukan

• 232
  • Meslek: İşletme
  • Yer: İstanbul / Antalya
Özel Boy Şerit testereler
« : 08 Nisan 2014, 23:21:44 »
Arkadaşlar selam,

Belli bir süre önce edindiğim "Makita LB 1200F" model şerit testereyi yanında gelen ve son derece yetersiz hazırlanmış kitapçığına rağmen dün 2 saatte kurdum ve denemeye başladım.. Ne kadar denediysem, ince ayar vs.. bir türlü net düz kesim yapamadım. Daha sonradan fark ettim ki sorun ayarlarda değil, yanında gelen uyduruk bıçakta... Ben ilk denemelerimi hep sert ve kalın ağaçlarda (ceviz vs..) yaptım. Bugün ise yumuşak ağaçlarda denedim ve dün türlü saçmalıklarla sapıtan bıçak bir anda kendine geldi..

Makina 2240mm uzunluk ve 6mm ila 16mm arası kalınlıkta şerit testere kullanıyor. Bu ölçülerde iyi kalitede standart şerit testere bulamadığımdan özel yaptırmak istiyorum.. Bildiğiniz yönlendirebileceğiniz bir firma varsa harika olur..Şimdiden teşkkürler..

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
Ynt: Özel Boy Şerit testereler
« Yanıtla #1 : 09 Nisan 2014, 00:49:35 »
Eğer istanbul için soruyorsanız Karaköy'de Alageyik sokağı var. Orada bu tip testereler yapılıyor. Siz ölçü verin 5-10 dakikaya hazırlıyorlar. Biizm kursun testerelerini ordan alıyoruz. Bu arada sokağa aşağıdan girerseniz daha kolay bulursunuz.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #2 : 09 Nisan 2014, 08:39:09 »
Öncelikle hayırlı olsun, kullananların genelde çok memnun olduğu, benim yer ve uygun fiyat düşürsem de alsam
dediğim cihazı almışsınız. Gürültü seviyesi nasıl ?

Tek kafama takılan ne kadar düz kesim yapılabilir, siz de onda sıkıntı yaşamışsınız zaten. Eğer yamuk kesimden
bahsettiğiniz tabladaki parallellik mesnedine paralel kesim yapmamak ise bu durum özellikle <2cm bıçaklarda çok
karşılaşılan bir durummuş. Nedeni de bıçağın aslında tabla kenarına tam olarak paralel olmaması.

Eğer sıkıntınız bu ise biryerlerde bir link iki koymuştum nasıl düzeltileceğine dair. Biraz aranıp bulabilirim.

Selamlar
Ahmet
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #3 : 09 Nisan 2014, 09:37:22 »
Asıl sorunuzu atlamışım. Benim bildiğim bir firma değil, ancak İstanbul dışında yaşayan
bir arkadaş kargo ile buradan şerit testere alıyormuş.

Şahin Bileme Atölyesi 0.212.249 05 10
Kemeraltı C. Alageyik Sk. No: 23
Karaköy  / İstanbul

Diğer bir arkadaş ta www.testeresan.com u tavsiye etmiş.

Selamlar
Ahmet

Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Doğukan

• 232
« Yanıtla #4 : 09 Nisan 2014, 15:12:25 »
Yanıtlarınız için çok teşekkürler... Karaköy'e gidip sonucunu burada paylaşıcam... Makine ile ilgili sorularınıza gelince.. Makine rulmanları doğru ayarlandığında oldukça düşük sesli çalışıyor.. Yamuk kesim olayı ise 5cm üzerindeki sert ağaçlarda testere ahşap içinde yamuluyor ve üstten düz alttan yamuk gidebiliyor (tabi bu mevcut bıçak ile).. Her halikarda bu makinenin ağır iş makinesi olmadığı kesin.. 16cm kalınlığa kadar kesim yapabileceği söylense dahi 15e 15lik sert ağaç kalasları koyup kusursuz lamalar çıkaracağınızı düşünmeyin zira motrunda bu güce sahip olmadığı aşikar...

« Yanıtla #5 : 09 Nisan 2014, 18:30:48 »
Sanki şerit testere ne kadar geniş olursa, o kadar düzgün kesim yapılabilirmiş gibi geliyor. Eğri kesimin şerit testerenin genişliği ile ilgisi varmıdır  ::)

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #6 : 09 Nisan 2014, 19:04:26 »
Band testerenin espirisi kalastan çıtalar kesebilmek, bir de daha sessiz ve güvenli olması. Sizdeki cihazın iki farklı hızı olmalı, iki hızda da durum aynı mı?

Eğer eğri kesim dediğiniz ekteki resimdeki gibi birşey ise, gerginlik yeterli değildir. Bu resmi aldığım kitap, neredeyse bütün testerelerin gerginlik göstergesi hatalıdır, özel alet ile ölçün diyor. El ile kontrol edecekseniz, kılavuzu yukarı kaydırın~15cm lik testere kısmı boşta kalsın, ortadan parmağınız ile bastırdığınızda maksimum 0,6mm sağa sola esnemeli diyor.

Testere kesmek istediğiniz kalınlık ve ağaç tipine uygun olmalı, maksimum 6 diş ağacın içinde kalmalı. Daha fazla diş kalırsa talaşlar diş arasını tıkar, kesmez. Çok az diş ahşap içinde olursa da fazla kaba bir kesim olur. Sizin yaptığınız "rip cut" için en iyisi diş aralığı düzensiz olan testere tipleri diyor. En olarak ta 12mm ve üzeri demiş. Keserken de testere kılavuzunu (rulmanlı zımbırtı)  ahşabın 0.5cm üzerinde kalacak şekilde indirin demiş.

« Son Düzenleme: 09 Nisan 2014, 19:07:25 Gönderen: a.yuce »

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #7 : 10 Nisan 2014, 10:47:40 »
Sanki şerit testere ne kadar geniş olursa, o kadar düzgün kesim yapılabilirmiş gibi geliyor. Eğri kesimin şerit testerenin genişliği ile ilgisi varmıdır  ::)

Amcamda bunun büyüğü var (çok büyük). Daha çok odun kesmekte kullamıyor bazen de kalas filan kesiyor.
Düzgün kesmede genişliğin bir etkisi var. Bunda var mı bilmiyorum ama büyüklerde yandaki klavuz dayaması ayarlı.
Ama düzgün kesmede en büyük etken testerenin keskinliği. Eğer testere yeni bilenmiş ve çaprazı iyi yapılmışsa yağ gibi dümdüz kesiyor parçayı ama biraz körelmişse eğri büyrü gitmeye başlıyor.

Ama hızar kalasları direk kesip kullanmak için uygun bir kesme aleti değil. Parçalar doğramada kullanılmadan mutlaka planya ardından kalınlık planyasından geçirilir.

Doğukan

• 232
« Yanıtla #8 : 10 Nisan 2014, 23:17:43 »
Sefa hocam kesinlikle katılıyorum..genişliğin mutlaka etkisi var... Benim aletin yanında 6mm, 12mm ve 16mm olmak üzere 3 değişik testere bıçağı geldi. Ben hem biraz kalın kesebiliyim hem ufak dönüşler yaparım diye 12mm olanı taktım, keşke büyüğünü taksaydım dedim..zira 12mm dönüş imkanı tanımıyor..

Ahmet bey sizin görüşlerinizede katılıyorum kesinlikle.. Aynen resimdeki tarz hata veriyor ancak tek fark sizin resimde iç bükey olarak gözüken hata bende iç bükey ve bu bıçağın altının sapmasına sebep olarak üstte ortalı altta ahşabın kenarlarına kaymış olarak üçgen kesime sebep oluyor.. Dediğiniz gibi aletin üzerinde bir gerginlik ayarı var ve bencede kesin yanlış..bırakın 6mm i benimki 1.5 cm den fazla esneyebiliyor.. İlk denemelerimden sonra bu gerginliği 12mm bıçakta 16mm bıçak ayarına getirmeme rağmen tatmin olmadım ancak daha fazlasınada cesaret etmedim..

Tüm bunların ışığında benimde vardığım sonuç verdiğiniz bilgi ve tavsiyeler ile paralel.. Çözüm için kalın bıçak, ve doğru gerginlik + yatak ayarı şart ancak bir o kadarda üstün kalite bir bıçağın çok faydası olacağına inanıyorum. Ne yazık ki Lazer Metal de satılan iyi bıçakların en incesi dahi benim makineye kalın kalıyor.. İstanbul'a geldim ve yarın Karaköy'e gideceğim..Bakalım bıçak ile ilgili orada ne tür seçenekler bulacağım görücez...burada deneyimimi paylaşacağım..

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #9 : 11 Nisan 2014, 10:37:24 »
testerenin gerginligı buyuk etken bide  bu makinalarda testerenin iki rulman arasında kaydıgı ust bölum genelde hareketlidir kesiceginiz malzemenin hemen ustune yakın bi yere kadar  indirin buda testerenin esnemesini azlatıcaktır

Doğukan

• 232
« Yanıtla #10 : 16 Nisan 2014, 21:10:35 »
Hepinize selam,

Testere konusunda tavsiyeleriniz için çok teşekkürler.. Haftasonu İstanbul Karaköy, Alageyik sokakta bulunan Şahin testereye gittim ve özel boy testere kaynattırdım. Ellerinde sadece 6mm testere vardı, 13mm de getirebileceklerini ancak onu komple bir top kaynatmaları gerektiğini söylediler. İlk başta 6mm'nin işimi göremeyeceğini düşündüm zira makinanın yanında gelen 13mm bile yetersiz gelmişti. Bugün döndüm ve aldığım testereyi makinaya taktım, gerginliği 13mm bıçak ayarına getirdim.. Ancak bu kadar büyük fark olabilir.. Koca kalaslardan kağıt çıkarttı desem yeridir.. Tecrübeme göre benim sorunumun çözümünde ne bıçak kalınlığı ne de gerginlik bir yana en büyük fark bıçağın kendisi.. Yardımlarınızla bu problemi de kolayca aşmış oldum.. Teşekkürler.. :2up :2up :2up

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #11 : 16 Nisan 2014, 22:10:56 »
Hem probleminizin çözülmesine sevindim, hem de yerim olursa birgün ben de alırım diye düşündüğüm band testerenin iş yaptığına. 6mm lik testerenin fiyatı ne kadarmış?

Selamlar
Ahmet

Doğukan

• 232
« Yanıtla #12 : 18 Nisan 2014, 12:12:28 »
ben 20TL ye aldım Şahin testereden...