Bıçak Sanatı - Forum

İki tekerlekli bant zımpara yapan varmı?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: İki tekerlekli bant zımpara yapan varmı?
« Yanıtla #40 : 15 Mayıs 2014, 21:16:15 »
Güzel gidiyor, merakla takipteyim. Aslında ilk tekeri büyük (alttaki teker) diğerini (üstteki saptırma tekeri) küçük yapsan daha kullanışlı olur. Hem içbükey taşlama hemde düz taşlama yaparsın. Saptırma tekerini bağlayacağın parçayı sabit yapma hareketli olsun. 

S.G.

• **
  • 262
  • Meslek: serbest
  • Yer: izmir
« Yanıtla #41 : 16 Mayıs 2014, 03:02:16 »
Güzel gidiyor, merakla takipteyim. Aslında ilk tekeri büyük (alttaki teker) diğerini (üstteki saptırma tekeri) küçük yapsan daha kullanışlı olur. Hem içbükey taşlama hemde düz taşlama yaparsın. Saptırma tekerini bağlayacağın parçayı sabit yapma hareketli olsun.
Güzel tehşis Salim bey, bende konuyu açarken ilk yüklediğim resimlere baktım tekrardan bütün iki tekerli makinalarda tekerlerden biri büyük biri küçük. Ozaman ben ya elimdeki 75mm çaptaki aliminyuma rulman taktırıp üstteki ayar tekeri yapıp aşağıya 90mm çapta aliminyum teker takıcam iki tekerimde aliminyum olucak yada 75mm lik gücün bindiği kısım olucak ayar olan teker 55 yada 50mm lik daha ufak bir teker olucak.
  Düzgün ağız açmak için resimdeki gibi bir sistem düşünüyorum makina kasasına sabit bir boru içinden boru iç çapında bir mil geçirmiş adam bu milin ucunada aparatla bıçağı bağlamış böylece aynı açıda bıçağı taşlama yapıyo ve borunun içinden geçen mil sayesindede aynı açıda ileri geri yaparak ağzı boydan boya düzgün açıyo. Aslında benim bant zımpara makinası haricinde daha düşük maliyet açısından bant zımpara sarılmış sadece taşlama motoruna direk takılmış balansı düzgün bir tekerleğe bile aynı sistem yapılıp içbükey ağız açılabilir.
Keskin bıçak önce sahibini keser :)

https://www.instagram.com/12kalibre

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #42 : 26 Eylül 2014, 10:46:40 »
vermis oldugunuz bilgiler icin tsk'ler

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #43 : 27 Eylül 2014, 01:31:53 »
 Yaz sıcaklarını geride bıraktık artık sanayilerde rahat zaman gecer  :) bayramdan sonra inş yapıma devamedicem. Yanlız Taner ustayla en son telde görüştügümde iki tekerli bant zimpara makinası üreticegini soylemişti. Benim makinadan cok daha profesyönel olucağı kesin. Bekleyip görmek lazım. Yer kaplama, maliyet ve ses düzeyi yönünden avantajlı görüyorum ben amatörler için iki tekerli makinaları.

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #44 : 08 Ekim 2014, 20:54:49 »
 Yaz sıcaklarından ötürü ara verdiğim iki tekerli bant zımpara makinama devametmeye başladım. Alt tabla ve motoru john deere(traktör) yeşiline boyadım. Bugünde rulmanlara 15mm çaptaki paslanmaz çelik mili oturttuk başınada önceden yaptırdığım aliminyum kasnak takıldı. Ayaklı rulmanların oturduğu tablayı en alttaki ana tabladan ayrı olarak düşündüm rulman dağılma gibi sorunlar olursa direk sistem olarak o parçayı söküp tamire götürmek için. Ayar tekerinin olduğu koluda sökülebilir yapmayı düşünüyorum kullanmadığım zaman yer kaplamasın diye.
  Şimdi bitek tekerleklerle gerdirme vede ayar mekanizması olan kolu yapmak kaldı geriye. Ayar tekerini makinanın yanında duran 75mm çapındaki aliminyum silindirden tornaettirip rulman gömdürücem içine. Gücün bindiği çekiş tekerinide 15cm çapında düşünüyorum ama önce malzemecilerden 15cm çapında malzeme bulmam gerekiyo. Malum toptancılar boy malzeme sattığından 7cm uzunlukta parça için 200cm malzeme alırsam maliyetim artar geriye kalan malzemede bir işime yaramaz.

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #45 : 08 Ekim 2014, 21:11:59 »
haydi bakalım bitimini bekliyoruz  :2up
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #46 : 08 Ekim 2014, 21:23:12 »
Aslında sökülebilir değilde döner olsaydı harika olurdu.

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #47 : 08 Ekim 2014, 21:33:37 »
Aslında sökülebilir değilde döner olsaydı harika olurdu.
Aslında mümkünolduğunca basit sade bir makina olsun istedim döner oldumu extradan parçaya ayrıntıya giriyo. Benim bu makinada öncelikli amacım bıçak ağzı açarken zamandan tasarrufetmek. Şimdiyekadar ağız açma düzeneğiyle çalıştım boyun ağrıları başladı sürekli aşağıya bakarak uzun süre çalışmaktan  :-[ buna düzgün ağız açmak için aparatta yapıcam zirkonyum zımparayla güzel iş kaçırır diye düşünüyorum  :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #48 : 08 Ekim 2014, 21:48:31 »
O zaman sökülebilir yaparken yan bağlanabilir de yap derim. Her halükarda saptırma tekerini yerleştirebileceğin bir kabin yapacaksın. Sebebi olurda ustura ağzı veya içbükey ağız açmak isteyebilirsin. Olmadı direk yatık yap. Saptırma tekerini alt tablaya yerleştirebilirsin. Böylece hem söküp takmana gerek kalmaz, yapımı daha kolay olur, daha stabil çalışır hemde yapacağın aparatı çok rahat kullanabilirsin.

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #49 : 08 Ekim 2014, 22:16:29 »
ustam kolaygelsin yeşil renk boyalı makina sade ve piratik duruyor. kayışsız bi makina daha sesiz olacak gibi.

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #50 : 08 Ekim 2014, 22:19:36 »
pardon ustam ben birinci sayfayı gördüm yaptığınızda çok güzel duruyor.

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #51 : 08 Ekim 2014, 22:50:00 »
O zaman sökülebilir yaparken yan bağlanabilir de yap derim. Her halükarda saptırma tekerini yerleştirebileceğin bir kabin yapacaksın. Sebebi olurda ustura ağzı veya içbükey ağız açmak isteyebilirsin. Olmadı direk yatık yap. Saptırma tekerini alt tablaya yerleştirebilirsin. Böylece hem söküp takmana gerek kalmaz, yapımı daha kolay olur, daha stabil çalışır hemde yapacağın aparatı çok rahat kullanabilirsin.
Benimde ayar tekerini tablanın ilerisine koyup bantı yatar şekilde kullanmak aklıma geldi buşekilde 15cm çapındaki büyük tekeride içbükey ağız açmak için kullanabilme şansı oluyo. Fakat makinanın karşısında çalışıcağım için kıvılcım talaşları aşağıya değilde direk bana doğru gelir diye düşündüm  :-[ Bu iki tekerli makinayla ağız açılırken video izlemiştim bayağı kıvılcım attırıyodu gerisine. Gördüğüm bant zımparalardada bantın dönme yönü bıçağın ağzına doğru oluyo hep.

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #52 : 08 Ekim 2014, 22:52:03 »
pardon ustam ben birinci sayfayı gördüm yaptığınızda çok güzel duruyor.
Teşekkürler, benim kayış ince (8mm) ve çapıda kısa oyüzden seste çok sorun yaşamam gibime geliyo.
« Son Düzenleme: 08 Ekim 2014, 22:58:19 Gönderen: black »

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #53 : 08 Ekim 2014, 23:05:33 »
Bu makinada adam ayar tekerini ray sistemi gibi profile oturtmuş böylece farklı bant çaplarındada çalışabiliyo

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #54 : 08 Ekim 2014, 23:33:00 »
Bu makine güzelmiş. Motoru ters döndürürsün. Kıvılcımlar karşıya gider

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #55 : 09 Ekim 2014, 01:27:49 »
şasenin arka tarafına sökülüp takılan bi kol  40*40 kutu profil gibi ucunada boşta bi teker , 200 cm zımparada kullanırsın istersen bi kol bi teker piratikte olur.

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #56 : 09 Ekim 2014, 01:47:57 »
 Değiğinizi biraz önce bende düşünmüştüm iki adet ayar tekeri kullanılabilir biri dikey çalışmak için kollu biride ileriye takmak yatay çalışmak için kolsuz olarak. Yada ayar tekeri ve ayar kısmı sökülebilir olabilir hem dikey kola hemde ilerideki yatay çalışılıcak alttaki ana tablanın ilerisine takılabilir.
 Fakat şuda var bu makinanın sağlıklı çalışması için 15cm lik teker olucak 2 tekerlekli bir makinada 110cm dış çapta zımpara düşünüyorum zımpara toptancısıyla konuşmuştum kolayca bulunan en yaygın ölçüymüş kısa bant olarak. Şimdi 15cm lik bir tekerin açıcağı içbükey ağızda dar olucağı için kimsenin beğenmediği bora bıçaklardaki gibi dar bir içbükey ağız olucak açtığı ağız ki bende sevmem o tip kısa içbükey ağız. Taner usta okadar makina yaptıki bu işin kitabını yazıcak hale geldi  :) En son konuştuğumuzda elindeki 30cm lik tekeri 40cm çapında tekerle değiştiriceğini söylemişti geniş güzel bir içbükey ağız açmak için. Yani 15cm lik tekerin açıcağı içbükey ağız bora bıçakları kadar bile olmuyabilir. Bu makinayada 30cm çapında teker takmak sözkonusu değil ozaman bu projeyi sonlandırıp 4 tekerlekli makina yapmaya başlamam lazım.
« Son Düzenleme: 09 Ekim 2014, 01:50:27 Gönderen: black »

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #57 : 09 Ekim 2014, 03:25:37 »
buda doğru tekrar kolay gelsin bitmiş halini bekliyoruz.

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #58 : 09 Ekim 2014, 05:19:27 »
buda doğru tekrar kolay gelsin bitmiş halini bekliyoruz.
inş. üstadım artık zaman buldukça sanayiye  :2up

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #59 : 09 Kasım 2014, 00:50:11 »
 Bugün kaplumbağa modunda devamettiğim çok düşünüp az yol katettiğim iki tekerlekli makinam için ayar tekerinide aradan çıkarttım  :)
2 adet skf marka rulman 20tl
2 adet segman 1tl
75x75mm sert aliminyum malzeme 15tl
işçilik: 25 tl
Toplam: 61tl
Tekerleğin ölçüleri eni 70mm, çapı 73mm
Büyük tekerlek için aldığım diğer aliminyum malzemeyi izmirdeki evde unutmasaydım çekiş tekerinide aradan çıkartıcaktım bugün. Oda haftaya kaldı artık  :) Çekiş tekerinde rulmanlar olmuyacak 20tl daha az masraflı olucak. Malzemesine 20tl verdim 25tl de olabilir tam hatırlamıyorum başka malzemelerde aldım aynı yerden. 25-30tl de işçilik versem çekişin olucağı diğer tekerlekte 55tl gibi bir rakama çıkıcak. Ölçüsü 70mm en 120mm dış çap olucak. Geriye bitek gerdirme kolu kalıcak inş.

« Son Düzenleme: 09 Kasım 2014, 01:10:35 Gönderen: black »