Bıçak Sanatı - Forum

bu motor ise yararmi?

osmann.

• 144
  • Meslek: personal trainer
  • Yer: Izmir / Alsancak
bu motor ise yararmi?
« : 24 Mart 2014, 23:30:46 »
Selam, elimde  bir motor var ama gücünü ve nasıl kullanabilecegimi bilmiyorum.
Bununla bant zimpara yada bileme tasi motoru falan yapmak isterim ama bunlar icin uygunmidir acaba?
Anlayan ustalarimiz bilgi verirse sevinirim..

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
Ynt: bu motor ise yararmi?
« Yanıtla #1 : 25 Mart 2014, 03:07:19 »
Bant zımpara için biraz küçük gibi.Monofaze(220 V) ,çıkış gücü 0,37kw yazıyor etiketinde .En az 1 kw olsa iyi olurdu.
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #2 : 25 Mart 2014, 08:05:08 »
evet bant zımpara makinesi için küçük lakin başka işlere yarar, daire zımpara makinesi yapabilirsin. miline vida yuvası açtırıp polisaj diski veya bileme taşı bağlıyabilirsiniz gene ben olsam bir muhafaza ve ön tabla yaparak daire zımpara makinesi yaparım.
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #3 : 25 Mart 2014, 09:49:15 »
evet bant zımpara makinesi için küçük lakin başka işlere yarar, daire zımpara makinesi yapabilirsin. miline vida yuvası açtırıp polisaj diski veya bileme taşı bağlıyabilirsiniz gene ben olsam bir muhafaza ve ön tabla yaparak daire zımpara makinesi yaparım.

+1
Okinawian

osmann.

• 144
« Yanıtla #4 : 25 Mart 2014, 11:29:31 »
bunun yapımı için yardımcı olacak anlatım varmıdır ustam? genelde bant zımpara yapımı anlatılmış..
birde bir bıçakçıda gördüm, tek bir tekerleğin üstüne bant zımparayı giydiriyor ve bileme için kullanıyordu, ince-kalın işine göre değiştiriyodu bantları..hem yapımı kolay hem kullanışlı gelmişti bana. ne dersiniz?

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #5 : 25 Mart 2014, 12:27:40 »
disk zımpara olur  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #6 : 25 Mart 2014, 13:12:43 »
http://www.kendinyapsitesi.com/tv/disk_zimparalama_makinasi_yapimi-72.html
http://www.hobitutkunlari.com/diger-urunler/el-yapimi-disk-zimpara-7307.html
http://www.youtube.com/watch?v=J2oCEaobt7E
http://www.youtube.com/watch?v=8JmSN-xzlU8
gibi sayfalar da çeşitli anlatımlar var sen bu sayfalarda ki çalışmaları kendine göre uyarla.

benim de yarım kalmış bir projem var aynı şekilde, iş yoğunluğundan yapamıyorum yaparsam burada paylaşırım.
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

Emrah kent

• 641
  • Meslek: karasör
  • Yer: izmir
« Yanıtla #7 : 25 Mart 2014, 13:20:34 »
bant zımpara yapımı hakkında oldukca doyurucu sekılde forumda konular acıldı tartısıldı  ufak bir arama ile istediginiz bilgiye ulaşabilirsiniz

Bant zımpara için,aşağıdaki maddeleri tek tek değerlendirmeli.

1-motor ne olmalı,1fazlı, 3 fazlı, devir sayısı,motor gücü.
   2-Motor devir sayısı nasıl ayaylanacak
       a-Değişik ölçülerde kasnak ile
           kasnak kayış  ölçüsü 13 mm ,  17 mm , veya .........
       b-Motor 3 fazlı ise uygun hız kontrol devresi ile devir ayarı
   3-Tahrik tekeri ölçüsü yapısı(bant hızı için çok önemli).
   4-yalpa tekeri, ölçüsü, yapısı(bu teker bombeli olmalı)
   5-yalpa tekeri montajı,ayarı ve yaylı kol yapısı.
   6-Ön tekerlerin ölçüsü yapısı montajı
   7-hareketli kol ve bant açı ayarı
   8-zımparanın iskeleti (sağlam yapılmalı ağır olmalı)
   9-çalışma masası.
   10-.................................................
   11 ..................................................
   12 .....................................................
   13 ,    14,    15 ,   16, Diye devam edilebilir.

Ekonomik olmalı.
« Son Düzenleme: 25 Mart 2014, 13:22:46 Gönderen: Emrah kent »

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
« Yanıtla #8 : 25 Mart 2014, 17:32:51 »
bunun yapımı için yardımcı olacak anlatım varmıdır ustam? genelde bant zımpara yapımı anlatılmış..
birde bir bıçakçıda gördüm, tek bir tekerleğin üstüne bant zımparayı giydiriyor ve bileme için kullanıyordu, ince-kalın işine göre değiştiriyodu bantları..hem yapımı kolay hem kullanışlı gelmişti bana. ne dersiniz?
Bahsettiğiniz aşağıdaki linkteki teker sanırım. Bunlardan bir adet alıp motorla beraber bir tornacıya gideceksiniz. gerisini onlar halleder. Böyle bir disk ile çalışmanın avantajı ucuz yapılabilir olması. Dez avantajlarını Taner' e yada Sefa Ustaya bir danışmak lazım

osmann.

• 144
« Yanıtla #9 : 25 Mart 2014, 18:13:06 »
http://www.kendinyapsitesi.com/tv/disk_zimparalama_makinasi_yapimi-72.html
http://www.hobitutkunlari.com/diger-urunler/el-yapimi-disk-zimpara-7307.html
http://www.youtube.com/watch?v=J2oCEaobt7E
http://www.youtube.com/watch?v=8JmSN-xzlU8
gibi sayfalar da çeşitli anlatımlar var sen bu sayfalarda ki çalışmaları kendine göre uyarla.

benim de yarım kalmış bir projem var aynı şekilde, iş yoğunluğundan yapamıyorum yaparsam burada paylaşırım.

linkler biraz fikir verdi bana cok tesekkurler..
Orkun bey sizin mesajinizda link görünmüyor. .

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN

osmann.

• 144
« Yanıtla #11 : 25 Mart 2014, 22:16:19 »
http://ticiz.com/p589342-lastik-zimpara-diski.html

Fikir olarak benim dedigimle ayni ama sanirim bu tekerlek kendisi zimpara zaten, benim dedigimde tekerlegin üstüne şerit zimpara takılıyor. Ama kullanim ayni.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #12 : 26 Mart 2014, 01:06:22 »
bunada takılır.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

osmann.

• 144
« Yanıtla #13 : 26 Mart 2014, 09:05:21 »
Taner ustam, 75 tl buna vermektense mdf den fln ayni sekilde bir tekerlek kestirsem ayni işi daha ucuza görmüş olmazmi?

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #14 : 26 Mart 2014, 09:26:30 »
bence hazır cırt zımpara diski al 18 cm çapında olanları var fiyatı da 8 TL, bu almış olduğun disk cıvatasına göre tornacıda vida yatağı açtır, vidanın yönü dönüş yönünün tersi olsun.

daha sonrada farklı diş kalınlıklarında cırt zımpara kağıtları var burada 40-80-100-120-180-200 seçenekleri var büyük hırdavatçılarda çeşit fazladır. o zımparalaradan al cırtla yapıştır kullan değiştirmesi de çok kolay fiyatıda 0,80 ile 1,20 tl arası olması lazım.

yok bu çap bana yetmez dersen daha büyük çapta olanları vardır, bura da yok yada dediğin gibi videolarda da gösteriliyor mdf den kendi diskini kendin yaptıracaksın, yanlız ona uygun disk bulmak kesmek hazırlamak yorabilir ve daha pahalıya mal olur bence.
sen hazır olan en büyük ölçüyü ara ve onun zımparalarını temin et.

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
« Yanıtla #15 : 26 Mart 2014, 09:47:10 »
Taner ustam, 75 tl buna vermektense mdf den fln ayni sekilde bir tekerlek kestirsem ayni işi daha ucuza görmüş olmazmi?

Taner daha iyi bilir ama linkte gördüğünüz plastiklerin arasındaki oluklar lastiğin siz zımparayı takarken esneyip taktıktan sonrada gergin kalmasını sağlıyor. Mdf den bir tekerlek kestirirseniz hem göbeği dayanıklı olmaz hem de zımparayı üzerinde gergin tutamazsınız.

osmann.

• 144
« Yanıtla #16 : 26 Mart 2014, 16:54:42 »

Taner daha iyi bilir ama linkte gördüğünüz plastiklerin arasındaki oluklar lastiğin siz zımparayı takarken esneyip taktıktan sonrada gergin kalmasını sağlıyor. Mdf den bir tekerlek kestirirseniz hem göbeği dayanıklı olmaz hem de zımparayı üzerinde gergin tutamazsınız.
ozaman mdf kesin elendi..bugun bicakcinin sistemine baktım o motora yaklasik 25 cm capinda bir keçe takmış (polisaj kecesi diye geciyo sanirim) onun ustunede bant zimparayi giydirmis. Yan tarafada disk zımparayı yapistirmis sanirim Gökhan güneş ustanın soyledigi cirt cirtli zimparadan..cok efektif olmus gibi gördüm ben

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #17 : 27 Mart 2014, 11:25:59 »
mdf,den olabılır.  ancak vuruntu yapma rıskı var. şayet bu tarz bırsey duşunuyorsanız Orkunun tavsıye ettığı kauçuk kaplı teker bu iş için yerınde seçim olur.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #18 : 27 Mart 2014, 11:32:07 »
bu arada dısk zımpara yapılacaksa  kesınlıkle 7075 kalıte alımınyum malzeme kestırılıp bu motora göre işlenmelı . balansı alınıp  3M remount  yapıştırıcı ıle kullanılmalı.
 cırtlı olan  zımparalar ahşapta sorunsuz çalışır. ancak bız hem ahşap hem metalde çalışacağımız için . çelıği tablaya bastırdığımızda oluşan ısı cırtların deforme olmasına ve bır sure sonra zımparada  yapışmama gıbı bır durum oluşmasına sebebıyet verecektır.

osmann.

• 144
« Yanıtla #19 : 29 Mart 2014, 18:34:43 »
bu arada dısk zımpara yapılacaksa  kesınlıkle 7075 kalıte alımınyum malzeme kestırılıp bu motora göre işlenmelı . balansı alınıp  3M reiçineapıştırıcı ıle kullanılmalı.
 cırtlı olan  zımparalar ahşapta sorunsuz çalışır. ancak bız hem ahşap hem metalde çalışacağımız için . çelıği tablaya bastırdığımızda oluşan ısı cırtların deforme olmasına ve bır sure sonra zımparada  yapışmama gıbı bır durum oluşadd a masına sebebıyet verecektır.

Sanayide polisajcilarla ve kemeraltindaki bicakcilarla görüştüm bütün fikirleti değerlendirdim, bahsettigim 25cm /5 cm kece tekerlek ustune bant zimpara, yan tarafina daire zimpara yapilacak. Vurmasi ve balansı en az olan malzeme o olacak sanirim agir malzemelere oranla.. Cikip takmali olacagi icin polisaj diskleri, firfir zimpara mob zimpara falanda kullanilabilecek uzerinde..bugun tornaciya verdim önümüzdeki hafta hallolacak inşallah. fikir veren herkese tesekkurler. Buarada Taner ustamdisk zimparayi yapistimak icin kecenin yanina terziden cirtcirt alip yapistirmayi dusunuyorum o da isidan etkilenirmi sizce?