Bıçak Sanatı - Forum

YARDIMA İHTİYACIM VAR.

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
  • Meslek: Pas bizim işimiz.KTL
  • Yer: istanbul
Ynt: YARDIMA İHTİYACIM VAR.
« Yanıtla #20 : 30 Mart 2014, 17:39:35 »
Merhaba Üstadlarım,
Fabrikamda ısıl işlem fırını var. Farklı işlemler için alınmıştı fakat ustalara bu bıçağı verdim bir deneyim olursa olur dedim. Olmazsa bari bir bıçak çöpe gitsin dedim. Çeligin 2379 diye bir numarasını buldular ve ısıl işleme bir telle bağlayarak aldılar. Sonra tekrar 2379 çeliğinin kodunu yazarak meneviş verdiler. Tam olarak bitmediğinden buraya resmini koymadım. Sanki biraz hafiflemiş gibi geldi bana normalmidir acaba.

« Yanıtla #21 : 30 Mart 2014, 19:01:24 »
Eklediğiniz fotoğraf sertlik ölçme cihazının ( HRc) display fotoğrafı  ::) konuyla ilgili anlatmak istenen bir detayı varsa anlayamadım. Bıçağın hafiflemesi, tufal kayıplarını saymaz isek söz konusu değildir.

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #22 : 30 Mart 2014, 20:39:25 »
Eklediğiniz fotoğraf sertlik ölçme cihazının ( HRc) display fotoğrafı  ::) konuyla ilgili anlatmak istenen bir detayı varsa anlayamadım. Bıçağın hafiflemesi, tufal kayıplarını saymaz isek söz konusu değildir.
Üstadım Merhaba,
Üstadım ilk defa bıçak yapıldığı düşünülürse nasıl olmuş acaba demek istedim ama detay az oldu galiba.Farklı bir fırında ısıl işlem yaptım son işlem 58.5 HRC oldu. Bıçağın ölçüsünü tam olarak aldım ve çıktığında tüm ölçüleri kontrol ettim hiç bir kayıp yoktu. Bıçak ilk zamankimden daha hafif geldi herkese...Burada okuduğum bilgilere göre yaptım sertlikte tuttu galiba siz ne dersiniz.Birde  2379 diye bir çelik varmıdır üstadım..

« Yanıtla #23 : 30 Mart 2014, 21:28:47 »
Anladım, sertliği göstermişsiniz  ;) 2379, öyle sanıyorum ki 1.2379 olmalı, bu çelik zaten diğer bir deyişle D2. Hafiflememiştir, size öyle gelmiştir  ;) 58.5HRC bu çelik için gayet güzel bir sertlik, sertliğe bakılırsa menevişleme sıcaklığı biraz yüksek tutulmuş gibi ( 300 dereceler civarı diye tahmin ediyorum) ama bunun diğer bir yararı malzeme biraz daha tok olur, kırılganlık olasılığı daha azalır. Ellerinize sağlık.

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #24 : 31 Mart 2014, 09:48:44 »
Anladım, sertliği göstermişsiniz  ;) 2379, öyle sanıyorum ki 1.2379 olmalı, bu çelik zaten diğer bir deyişle D2. Hafiflememiştir, size öyle gelmiştir  ;) 58.5HRC bu çelik için gayet güzel bir sertlik, sertliğe bakılırsa menevişleme sıcaklığı biraz yüksek tutulmuş gibi ( 300 dereceler civarı diye tahmin ediyorum) ama bunun diğer bir yararı malzeme biraz daha tok olur, kırılganlık olasılığı daha azalır. Ellerinize sağlık.
Merhaba Üstadim,
Cok tesekkur ederim sozleriniz beni rahatlatti. Ben bu islemden sonra bicagi cöpe atarim diyordum. Sizin bu yazinizdan sonra gercekten rahatladim.