Bıçak Sanatı - Forum

Ustura

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
Ustura
« : 20 Mart 2014, 09:38:28 »
Ustura yapımına bir süre ara vereceğim.Her gün tıraş olsam bile her güne kullanacağım ayrı bir usturam oldu.Öncelikle belirteyim ustura yapımı beni bıçağa göre daha fazla zorladı.Bant zımparamın olmaması , iç bükey için kullandığım yöntemlerin  daha fazla dikkat gerektirmesine ve işin uzamasına sebeb oldu.Ama sonuçta insanın kendi yaptığı usturalarla tıraş olmasının verdiği mutluluk bu emeğe değdi.

Bant zımparası olmayıp ustura yapımına girişecek arkadaşlara ustalarımın da affına sğınarak nacizane birkaç tavsiye vermek isterim.İstediğiniz ustura profilini çıkardıktan sonra iç bükey açmak için spirale taktığınız taşlama diskini dik tutarak ve usturanın ortasından oymaya başlayarak yavaş yavaş ağıza doğru inin.(Zaten ağızda bıçakta olduğu gibi 1 mm lik hat bırakacaksınızdır.)Bu işlem esnasında çok dikkatli olun ve mutlaka güvenlik önlemlerini ihmal etmeyin.Bu işlemde dikkat edilmesi gereken diğer  önemli hususta  sırt kısmının taşlanmaması.Yaklaşık 2 mm kalınca sırt kısmından yukarı çıkmayın.Diğer tarafıda aynı ölçüde yapın.Daha sonra el  matkabını bir mengeneye sabitleyin pimli taşı takın.( Bu taşı sanayide bulabilirsiniz.Fiyatı da 5 lira gibi bir şeydi)Düşük devirde çalışmasını sağlayın.(Bu kadar ustanın olduğu yerde ukalaca olacak ama benim gibi acemi tayfasından bilmeyenler olabilir diyererek matkabın tutamağının yanındaki düğmeye basılı turarak tetiğini çekerseniz tetiği bıraksanız bile matkap çalışmaya devam eder.)Bu taşla daha önceki yaptığınız kaba  işlemde oluşan iç bükeyi daha düzgün hale getiriyoruz.Sık sık gözle kontrolümüzü yapıyoruz.Taşla işimiz bittikten sonra oluşan çizikleri gidermek için pimli mop zımparayı matkaba takın.Bende sadece 80 kum vardı.İnternetten gördüğüm kadarıyla 40 kumdan 600 kuma kadar varmış.Alma imkanınız varsa 60-150-320-600 kum alıp işinizi dahada kolaylaştırabilirsiniz.Bu işlemim yaparken ağızın ısıl işlem öncesi aşırı incelmemesine dikkat edin.Elde yapacaksanız ki ben ısıl işlem öncesi  80 kum moptan sonra 240 kuma kadar elde yaptım tahta kalemi keser sabı vb yuvarlak cisimlere zımpara sararak perdahlayın.İster mopla ister elde perdahlama yaparken  sırt kısmının aşınmamasına dikkat edin.Dikkat edilecek diğer hususta usturaya delik açmak.Ben 1 mm  hss uç kullandım.Fakat sütun matkap olmaması nedeniyle bu delikleri 90 derece açamıyorum.Bu da sonradan sap takma perçinleme işleminde sıkıntı çıkarıyor.Ustura sapta yamuk duruyor.Usturanın kuyruk kısmını iki taraftan da orantılı olarak inceltmeyi unutmayın.Usturanın sapın içinde daha rahat hareket etmesi için bu gerekli.  (Ben ısıl işlemlerimi gaz beton fırınımda pürmüzle ve soğutma sıvısı olarak kanola yağı kullanarak yapıyorum)Isıl işlemden sonra pimli taşı matkapaba takarak ve sık sık usturayı suya sokup soğutarak düşük devirde iki taraftan ağzını inceltiyoruz.Bu aşamadan sonra mopla yada elle tekrar perdah yapın.Usturanın sapının yapımı, perçinleme ağız açma ve honlama konusunda internette videoları izlemenizi tavsiye ederim.Perçinleme yaparken dikkatli olun.Ben üç ustura için dört tane bitmiş sapı çatlattığım ve kırdığım için çöpe atmak zorunda kaldım.Usturanın sırtını bantlayarak kösüre taşımda ilk ağzını açıyorum.Sonra 1200 kum ve 2000 kum zımparada bileme yapıyorum.Sonra  10 K taşla çamur hazırlayarak(slury)honlamaya geçiyorum.Çamurdan sonra temiz suda honlama, kromoksit sürülmüş balsa ağacında masatlama ve yine kendi yaptığım deri masatın tüylü yüzeyinde krom oksitli bölümde ve beyaz polisaj macunlu bölümde masatlama en son deri masatın parlak yüzeyinde masatlama yaptıktan sonra tıraşa hazır hale geliyor.Ara taşım olmadığı için bu işlem de biraz uzun sürüyor.4000-6000 kum değerinde bir ara taş olsa işim daha da kolaylaşırdı.
Bu arada parça deri almak isteyenler için Beyazıt meydanının karşısında bulunan Gedikpaşa bölgesinde parça deri satanlar var.Kilise sokağındaki parça dericiden biraz deri aldım.Kg mı 7 lira ama çok alırsan dedi.Birkaç parça deri için dil dökerek 10 lira verdim.
Bu kadar laf yeter.( Öğretmenlik zor iş. Çenemiz açılmaya görsün. Hemen bir şey öğretmeye çalışıyoruz.)

Bitirdiğim usturalar.Saplar coriandan yapıldı.Çelik olarak ilk fotoğrafta en üste olan 5160, diğerleri eğe çeliği.Şimdi ustaların kulağımı çekmek için hamle yaptıklarını görebiliyorum forumu okumuyor musun, 5160 tan ustura mı olur,5160 ağız tutmaz diyerek.Biliyorum ama yaramazlık yapıp bir deneyeyim dedim ve bu ustura ile bugün çok rahat traş oldum.Herhangi bir takılma yapmadı.Bilemesi –honlaması uzun sürdü.Ama tıraşından memnun kaldım.Ustura yapımını öğrenmek isteyenler için de kolay bulunabilecek  bir çelik.

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
Ynt: Ustura
« Yanıtla #1 : 20 Mart 2014, 09:49:02 »
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş,sizide bayağı yıpratmış galiba :D
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #2 : 20 Mart 2014, 10:26:18 »
Eline sağlık hocam. Takipteyim. Sen böyle uzun uzun anlat gerçekten iyi oluyor.  :2up
Okinawian

« Yanıtla #3 : 20 Mart 2014, 12:05:12 »
Hocam elinize sağlık, demek ki tahminlerimde yanılmamışım sizden güzel usturalar bekliyorum demiştim  ^-^ bence bant zımpara olmamasına rağmen çok iyi iş çıkarmışsınız, bant zımparasız gerçekten kolay yapılabilecek bir iş değil. Aslında civadan döverek deneseniz de gayet güzel yaparsınız Hocam, saygılarımı sunar tekrardan tebrik ederim :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #4 : 20 Mart 2014, 15:56:59 »
Ellerine sağlık çok güzel olmuşlar.  :2up

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #5 : 20 Mart 2014, 16:01:58 »
Ellerinize sağlık hocam, minimum techizatla maksimum verim almak bu olsa gerek.

Rıza

• *
  • 562
« Yanıtla #6 : 20 Mart 2014, 19:34:10 »
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş,sizide bayağı yıpratmış galiba :D
Teşekkür ederim Tufan Bey.Evet biraz uğraştırdılar.
Eline sağlık hocam. Takipteyim. Sen böyle uzun uzun anlat gerçekten iyi oluyor.  :2up
Teşekkür ederim Deniz Bey.Belki birileri benim gibi kıt malzeme ile başlamaya niyet ederse katkım olsun istedim.
Hocam elinize sağlık, demek ki tahminlerimde yanılmamışım sizden güzel usturalar bekliyorum demiştim  ^-^ bence bant zımpara olmamasına rağmen çok iyi iş çıkarmışsınız, bant zımparasız gerçekten kolay yapılabilecek bir iş değil. Aslında civadan döverek deneseniz de gayet güzel yaparsınız Hocam, saygılarımı sunar tekrardan tebrik ederim :)
Teşekkür ederim Özgür.Döverek üretim yapmak benim için şimdilik hayal.Bu yüzden ustaların döverek yaptığı eserleri gıptayla izliyorum.
Ellerine sağlık çok güzel olmuşlar.  :2up
Teşekkür ederim Salim Ustam
Ellerinize sağlık hocam, minimum techizatla maksimum verim almak bu olsa gerek.
Teşekkür ederim Alper Hocam

« Yanıtla #7 : 20 Mart 2014, 22:54:39 »
Bant zımpara olmadan bu kadar ustura yapmak gerçekten saygı duyulacak bir iş. Eminim baktıkça kendinizle gurur duyuyorsunuzdur. Çok güzel ve başarılı olmuş, ellerinize sağlık.

Rıza

• *
  • 562
« Yanıtla #8 : 21 Mart 2014, 11:18:33 »
Bant zımpara olmadan bu kadar ustura yapmak gerçekten saygı duyulacak bir iş. Eminim baktıkça kendinizle gurur duyuyorsunuzdur. Çok güzel ve başarılı olmuş, ellerinize sağlık.
Teşekkür ederim Sefa Hocam

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #9 : 21 Mart 2014, 14:13:52 »
 ??? ben bu fıstıkları kacırmısım elınıze salık yeni gordum cok guzel duruyolar :2up

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #10 : 22 Mart 2014, 08:26:42 »
Hocam ellerine emeğine sağlık  :2up :2up :2up tebrikler.Bu şartlarda bu kadar süper. Harikasın tekrar tebrikler

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #11 : 22 Mart 2014, 11:40:18 »
hocam maşallah çok güzel olmuşlar  :2up anlatımınız da bir o kadar güzel ve bilgilendirici olmuş  :2up elinize ve dilinize sağlık.
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

Rıza

• *
  • 562
« Yanıtla #12 : 22 Mart 2014, 13:31:24 »
??? ben bu fıstıkları kacırmısım elınıze salık yeni gordum cok guzel duruyolar :2up
Teşekkür ederim.
Hocam ellerine emeğine sağlık  :2up :2up :2up tebrikler.Bu şartlarda bu kadar süper. Harikasın tekrar tebrikler
Teşekkür ederim Rasim Ustam
hocam maşallah çok güzel olmuşlar  :2up anlatımınız da bir o kadar güzel ve bilgilendirici olmuş  :2up elinize ve dilinize sağlık.
Teşekkür ederim Gökhan Hocam.

suf77Taner

• 167
  • Meslek: serbest
  • Yer: bursa
« Yanıtla #13 : 23 Mart 2014, 04:49:26 »
Riza bey harika olmuslar uzun zamandir ustura elime almamistim canim cekti simdi bravo kardesim.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #14 : 23 Mart 2014, 22:33:41 »
Çok güzel olmuş ellerine sağlık
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Rıza

• *
  • 562
« Yanıtla #15 : 24 Mart 2014, 19:44:46 »
Riza bey harika olmuslar uzun zamandir ustura elime almamistim canim cekti simdi bravo kardesim.
Teşekkür ederim.
Çok güzel olmuş ellerine sağlık
Teşekkür ederim Mehmet Ustam.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #16 : 13 Eylül 2014, 23:37:13 »
Hocam Elleriniz Dert görmesin
Bu formda ne cevherler varmış Türkiye  nin Bor madenleri gibisiniz   :2up :2up :2up :2up :2up :2up