Bıçak Sanatı - Forum

Kabzalık plaka kesimi için ekipman

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Kabzalık plaka kesimi için ekipman
« : 06 Mart 2014, 11:50:01 »
merhablar;

Diyelim ki elimize 50cm boyunda 10cm x 10cm bir ceviz geçti. Bunu temiz ve az fireli şekilde bir şekilde 1cm lik plakalar halinde dilimlemek için,
yani  1cm x 10cm x 50cm latalara çevirmek için en uygun ekipman ne olur? Baktıklarım ( ama şimdiye kadar kullanmadığım için hassasiyetleri
hakkında bir fikrim olmayan
) cihazlar :

- Normal el tipi daire testere ile bu tip ince ve boylamasına kesim (rip cut) pek mümkün değil ve tehlikeli.

- Gönyeli daireler 5cm den kalın 10cm den uzun birşeyi kesemiyor. 1cm x 5cm x 10 cm yapabilir ancak

- Kayar tezgahlı daireler max boy 20cm civarı, derinlik 4cm falan. Yani 1cm x 4cm x 20cm lik plakalar kesebilir. Fiyatları fazla yüksek

- Tezgah tipi daireler bu işi yapar, ama fiyatlı, yer kaplıyor.

- Arkadaştaki bant/şerit testereye baktım - biraz bakımsız olduğundan belki-  uzun ve düz bir kesim yapmak pek mümkün gelmedi.

- Fireye bakmadan kör topal birşeyler kesip planya/kalınlık makinesinden geçirmek. Bu da tezgah testere gibi fiyatlı, büyük ve gürültücü.

Kabzanın bir yüzü düzgün olsa yeter diğer yüzü zaten şekilllendireceğiz belki ama, bu tip bir ekipman almışken ahşap
işinde de faydalanayım istiyorum. Eldeki ağacın canına okumayacak bir marangoz aranmak dışında aklınıza gelen bir fikir var mı?

Selamlar
Ahmet
« Son Düzenleme: 06 Mart 2014, 12:09:58 Gönderen: a.yuce (Ahmet) »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: Kabzalık plaka kesimi için ekipman
« Yanıtla #1 : 06 Mart 2014, 11:57:56 »
Yeni bileylenmiş testere ve marangoz. :)
Okinawian

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #2 : 06 Mart 2014, 12:10:17 »
elde kesmek için hiç uğraşma. Götür bir marangoza iki dakikada halletsin.

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #3 : 06 Mart 2014, 15:28:22 »

+1
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

« Yanıtla #4 : 06 Mart 2014, 20:00:17 »
+1

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
  • Meslek: Pas bizim işimiz.KTL
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #5 : 06 Mart 2014, 20:09:49 »
Merhaba,
eğer evdede farklı şekileer veya farklı uğraşların var diyorsan ben istanbul eminönünden 90 TL ye kıl testere aldım. 1mm fazlalık bırakarak her şeyimi hatasızca kesiyorum. 10 adet testeresi 1 TL . O kadarda kaliteli değil ama hobi amaçlı çok iyi bir ürün..
http://www.amazon.de/Einhell-BT-SS-405-E-Dekupiers%C3%A4ge/dp/B001EX6NDK

arfyldz

• 790
  • Meslek: mobilya
  • Yer: antalya
« Yanıtla #6 : 06 Mart 2014, 21:29:50 »
         Mobilyacı olarak şöyle bir bilgi veriyim. Böyle bir malzemeyi düzgün olarak elde kesmek neredeyse imkansız. Boşuna uğraşmayın ve
her hangi mobilyacıda kestir. Kim olsa keser merak etme.  Böyle bir iş için para harcamaya kesinlikle değmez. En önemlisi çok tehlikeli benim gibi
parmaklardan olursunuz Allah korusun.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #7 : 06 Mart 2014, 22:16:19 »
Doğru soyluyorsunuz da bir çuval kırpıntıyı elden geçirip boyutlama ile marangoz uğraşmaz. Büyükçe bir kalas denk düşer ise tamam.

Bıçağı yukarı doğru ve açık olan tezgah daireler beni hep ürkütmüştür. El daire testereleri nisbeten güvenli gelirdi.

http://youtu.be/3CCczBz5JMU

Youtube ta kick-back videolarını görünce onları da bir kenara bıraktım. Saatte 160 ~ 200 km açısal hız ile dönüyor bu zımbırtılar. (dikkat animasyon da olsa ürkütücü ve biraz kanlı)

http://youtu.be/R4kxQqBu3ME

Marangozların uğraşmak istemeyeceği incik cincik şeyler için Geriye şerit testereler ve dekupaja aparat yapma seçenekleri kalıyor.

http://youtu.be/OvvPfduksNY

http://youtu.be/rXE0Lnj6ujk

gibi.

Selamlar
Ahmet
« Son Düzenleme: 06 Mart 2014, 22:25:14 Gönderen: a.yuce (Ahmet) »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #8 : 06 Mart 2014, 22:34:55 »
dekupaja takılan aparata örnek olarak gösterdiğinize benzer bir alet almışlığım var. gerçi ben çelik plaka kesmeye çalışmıştım ama ömrü uzun olmadı. bayaa etkili bir titresimi oluyor. bilgilendireyim dedim.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #9 : 06 Mart 2014, 22:42:10 »
Marangozlara gidin sorun olmaz adamların işi bu.
Okinawian

arfyldz

• 790
  • Meslek: mobilya
  • Yer: antalya
« Yanıtla #10 : 06 Mart 2014, 22:49:47 »
       Getirin hocam bana gerisine karışmayın. Siz çayınızı içene kadar ben hallederim.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #11 : 06 Mart 2014, 22:57:56 »
dekupaja takılan aparata örnek olarak gösterdiğinize benzer bir alet almışlığım var. gerçi ben çelik plaka kesmeye çalışmıştım ama ömrü uzun olmadı. bayaa etkili bir titresimi oluyor. bilgilendireyim dedim.

Emin Abi bende aynı şeyi düşünüyodum, bu dekupaja demiri kesecek bir ağız taksak kesmezmi bizim d2 leri
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #12 : 06 Mart 2014, 23:08:00 »
Dekupaj ile demir kesilir mi diye sormuştum muhabbet bölümünde. Genelde olmaz cevabı geldi.  Ama Bir arkadaş ben profillerimi hep dekupaj ile çıkartıyorum, ancak bir uç 4 profilde gidiyor demişti.

Bende devir ayarlı dejupaj var. Bosch a danışıp iki farklı model demir kesebilecek iki farklı tip Bosch uç aldım. seçtiklerimin 5 li paketi modeline göre 7.5 tl ~ 11TL.

İlk fırsatta D2 lerde deneyeceğim. Aslında kavisli kesim için bir model daha önerdi Bosch ama biraz pahalı olduğu için almadım. Düz ve hafif kavisleri dekupaj ile çıkartırsam, kavisleri eğe ile hallederim diye düşünüyorum. Tabii önce gidip pferd bulmam lazım.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #13 : 06 Mart 2014, 23:30:09 »
Dekupaj ile demir kesilir mi diye sormuştum muhabbet bölümünde. Genelde olmaz cevabı geldi.  Ama Bir arkadaş ben profillerimi hep dekupaj ile çıkartıyorum, ancak bir uç 4 profilde gidiyor demişti.

Bende devir ayarlı dejupaj var. Bosch a danışıp iki farklı model demir kesebilecek iki farklı tip Bosch uç aldım. seçtiklerimin 5 li paketi modeline göre 7.5 tl ~ 11TL.

İlk fırsatta D2 lerde deneyeceğim. Aslında kavisli kesim için bir model daha önerdi Bosch ama biraz pahalı olduğu için almadım. Düz ve hafif kavisleri dekupaj ile çıkartırsam, kavisleri eğe ile hallederim diye düşünüyorum. Tabii önce gidip pferd bulmam lazım.

Ben sizden haber bekliyorum o zaman :) Yalnız Fatih beyin verdiği linkteki makina da dekupaj geçmiyomu. Ben onu kasetmiştim, ama şimdi netten arattım dekupaj testere genelde elde kullanılan taşınabilir olan Fatih Bey ve benim kastettiğim masa üstü kıl testeresi geçiyomuş.
Bu bahsettiğiniz konuyu hatırlıyorum ama gözden kaçmış demekki. Neyse konuyu farklı bir tarafa çekmeden sonlandırayım. Gelişmelerden haberdar edersiniz.
www.mehmetatik.com

« Yanıtla #14 : 06 Mart 2014, 23:41:05 »
Dekopaj ile sacı kesebilirsiniz .

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #15 : 07 Mart 2014, 08:56:44 »
benim tecrübem şu şekilde. devir ayarlı olmadığı için dekupajım, çok süratli gidip geliyor uç. ve tabla bu titreşime dayanamıyor. gerçi ben biraz büyük bir plaka kesmeye çalışmıştım. bu büyüklük sebebiyle de, plaka ciddi şekilde hareket etti ve aparatın uç kısmı darma dağın oldu. eğer dekupajınız devir ayarlı ise ve keseceğiniz parça fazla büyük değilse verim alınabilir.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #16 : 07 Mart 2014, 09:07:53 »
Çelik kesmenin en ekonomik yönü spiral ve şerit testere herhalde.
Okinawian

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #17 : 08 Mart 2014, 17:31:52 »
Bugün D2 ve dekupaj testeresi ile ufak bir deneme yaptım. Bant testere kadar rahat olmasa da dekupaj ile d2 kesiliyor. Bosch t 118efs ve t118bf uçları denedim, ikisi  de düz kesim metal uçları. T118efs sanırım biraz daha rahat kesiyor.

Dekupaj devrini en düşük devrir olan 500 e ayarladım, pandul hareketini kapattım, kesim çizgisini de elimdeki elimde başka yağ olmadığı için ince makina yağı ile yağladım. Biraz yavaş giderek da olsa çeliği kesebildim.  Uçlar çok fazla ısınmadı. Yanlız bu uçlar kavisli kesim için pek uygun değil, biraz yamuk gidersen sıkışıp ısınmaya başlıyor. Pahalı diye almadığım kavisli kesim uçlarından alıp denemek gerekecek. Ya da düz çizgiler ile mümkün olduğunca şekli çıkartıp kalanını eğe ile halledeceğim.

Selamlar
Ahmet

Ben sizden haber bekliyorum o zaman :) Yalnız Fatih beyin verdiği linkteki makina da dekupaj geçmiyomu. Ben onu kasetmiştim, ama şimdi netten arattım dekupaj testere genelde elde kullanılan taşınabilir olan Fatih Bey ve benim kastettiğim masa üstü kıl testeresi geçiyomuş.
Bu bahsettiğiniz konuyu hatırlıyorum ama gözden kaçmış demekki. Neyse konuyu farklı bir tarafa çekmeden sonlandırayım. Gelişmelerden haberdar edersiniz.
« Son Düzenleme: 08 Mart 2014, 17:34:50 Gönderen: a.yuce (Ahmet) »

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #18 : 08 Mart 2014, 19:09:39 »
Bugün D2 ve dekupaj testeresi ile ufak bir deneme yaptım. Bant testere kadar rahat olmasa da dekupaj ile d2 kesiliyor. Bosch t 118efs ve t118bf uçları denedim, ikisi  de düz kesim metal uçları. T118efs sanırım biraz daha rahat kesiyor.

Dekupaj devrini en düşük devrir olan 500 e ayarladım, pandul hareketini kapattım, kesim çizgisini de elimdeki elimde başka yağ olmadığı için ince makina yağı ile yağladım. Biraz yavaş giderek da olsa çeliği kesebildim.  Uçlar çok fazla ısınmadı. Yanlız bu uçlar kavisli kesim için pek uygun değil, biraz yamuk gidersen sıkışıp ısınmaya başlıyor. Pahalı diye almadığım kavisli kesim uçlarından alıp denemek gerekecek. Ya da düz çizgiler ile mümkün olduğunca şekli çıkartıp kalanını eğe ile halledeceğim.

Selamlar
Ahmet

Ahmet Hocam çok teşekkürler. Eski bir dekupaj vardı artık onla denerim. Bende masaüstü kıl testerede uygun uç bulamayı başarabilirsem  denemeyi planlıyorum. Sefa Hocam sac kesebilirsin demişti. Bizim sedefte kullandığımız kıl testere uçlarını el testerelerinde  kendisinden yumuşak her şeyi kesiyoruz. Ama tabi bunlar çok ince uçlar, eğer buna yakın ve biraz daha kalın uçlar bulabilirsem bakalım. Eğer başarılı olursam bildiririm.
www.mehmetatik.com

« Yanıtla #19 : 08 Mart 2014, 19:15:47 »
Devir ayarı olmayan dekopajlarda kesim yaparken ucun yanmaması için pratik olarak kısa kısa tetikleme yapılabilir. Yani tetiğe tam basıp kesim yapmak yerine tetiğe kısa kısa basarsanız düşük devirdeymişcesine kesim yapabilirsiniz. Aynı işlemi devir ayarı olmayan matkaplarda delik delerken de uygulayabilirsiniz ;)