Bıçak Sanatı - Forum

Kabza Yapımı için Yardım Talebi...

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
Kabza Yapımı için Yardım Talebi...
« : 15 Ekim 2010, 20:45:44 »
Merhaba Ustalar ve arkadaşlar.
Ebay'den satın aldığım kabzasız "Damascus steel TANTO KNIFE BLADE " bu gün geldi. Allah Nasip ederse 2 tane farklı bıçak daha gelicek. Ancak sıfır yapım tecrubesi olan biri olarak, bu bıçaklara benim elimden gelicek , kolay bulunabilecek malzeme ile şık bir kabza yapmak yapmak için yardımınız rica ediyorum.
Sayın ustalar birazdan resimleridi yüklemeye başlıcam. Yardımlarınızı rica ediyorum.
Saygılar.

« Son Düzenleme: 16 Ekim 2010, 11:25:11 Gönderen: skeren »
Cehalet Mutluluktur...

Berke Boyacı

Ynt: Kabza Yapımı için Yardım Talebi...
« Yanıtla #1 : 15 Ekim 2010, 22:59:34 »
Ben ilk bıçağımda çevredeki marangozlardan edindiğim Gürgen, Meşe, Zeytin gibi sert ağaçların kerestelerinden kullandıkları malzemerin artıklarından yararlanıyorum. Sizinde kafanıza yatarsa gidip bir dolaşın çevredeki marangozları...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 16 Ekim 2010, 01:37:27 »
Muhteşem bir bıçak  :2up
Bence birkaç başka bıçakta deneme yapınız, bolca inceleme filan yapınız da öyle bu harika parçaya kabza yapınız. Gerçekten çok güzel malzemeleri ve dekorasyonu kaldıracak bir bıçak cünkü....

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 16 Ekim 2010, 01:38:30 »
Not: Bu arada şu "hizlıresim.com" kadar yavaş resim açan bir site görmemiştim  :))

Kipmen Sanat web sitesi

Ş.Kaan Eren

• 712
« Yanıtla #4 : 16 Ekim 2010, 08:59:14 »
Not: Bu arada şu "hizlıresim.com" kadar yavaş resim açan bir site görmemiştim  :))

Üstad kesinlikle haklısın yavaş bir site. Ama forumumuzundan resim eklemeyi beceremedim. Yavaş yavaş alışıp öğrenicem.

""Düzelttim.
« Son Düzenleme: 16 Ekim 2010, 12:12:03 Gönderen: skeren »
Cehalet Mutluluktur...

Ş.Kaan Eren

• 712
« Yanıtla #5 : 16 Ekim 2010, 09:08:57 »
Sayın emrekipmen Usta kesinlikle haklısın kolay harcanabilecek başka bir bıçak üstünde başlamamı istemek konusunda . Ama fena heves ettim. Elimden gelen herşeyi yapıp ne gerekiyorsa uygulamaya çalışıp bunun üstünde iyi bir sonuç elde etmek istiyorum. Eğer başarabilirsem ( ki kendime başka seçenek vermiyorum) bu benim için ciddi bir başlangıç ve acayip bir motivasyon olacak.
Sayın ustalar ve tecrubeli arkadaşlar;
Sizcede uygunsa bana bu bıçağa gidebilecek kabza tarzları hakkında bir kaç örnek resimle fikir verebilirseniz bende ona göre teknik üzerinde , malzeme temini ve alet edevat seçimi konusunda çalışıp işe başlayayım.
« Son Düzenleme: 16 Ekim 2010, 12:11:15 Gönderen: skeren »
Cehalet Mutluluktur...

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #6 : 16 Ekim 2010, 10:07:23 »
Ben cok begenmiyorum boyle keski agizli tantolari ama gule gule kullanin , asagida bu tip bir bicaga yakisabilecek ve kendisi gibi pek geleneksel olmayan ve nisbeten daha kolay tanto kosum cozumlerine ornekler var
« Son Düzenleme: 16 Ekim 2010, 10:11:42 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

« Yanıtla #7 : 19 Ekim 2010, 02:32:33 »
Bıçağın desenleri çok hoş duruyor, sap için çok seçenek var. Bende aşağıya önceden yaptığım bir Tantoya ait fotoğrafları ekliyorum, burada ceviz kullanmıştım, belki işe yarar. Kolay gelsin.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #8 : 19 Ekim 2010, 09:05:52 »
Merhabalar. Aynı üründen 3 hafta kadar önce aldım. Çok ucuza geldi bana. Ve geldiğinde bıçağın yüzeyi pürüzsüzdü. Desenler sadece yüzeyde  bir nevi baskı gibiydi. Bir eğe yardımıyla serigrafi türü bir baskı olduğu ortaya çıktı :'(   Sizde durum inşallah böyle değildir. Bendekini fiyat belli ediyordu zaten.

Ş.Kaan Eren

• 712
« Yanıtla #9 : 19 Ekim 2010, 12:23:25 »
Merhabalar. Aynı üründen 3 hafta kadar önce aldım. Çok ucuza geldi bana. Ve geldiğinde bıçağın yüzeyi pürüzsüzdü. Desenler sadece yüzeyde  bir nevi baskı gibiydi. Bir eğe yardımıyla serigrafi türü bir baskı olduğu ortaya çıktı :'(   Sizde durum inşallah böyle değildir. Bendekini fiyat belli ediyordu zaten.

İlginiz için teşekkürler. Bıçak gelmeden önce satıcıyı bayabir araştırdım ve bıçak gelir gelmez ilk kontrol ettiğim üzerindeki doku ve dokunun gerçekliği oldu. Çünkü gerçekten fiyat insanı şüpheye düşürüyordu. Neyseki herhangi bir baskı olayı yok.İşimi garantiye almak için kabzenin altında kalıcak bir kısmı zımparayla zorladım.
Sonuç olarak içime su serpildi.
Cehalet Mutluluktur...

Ş.Kaan Eren

• 712
« Yanıtla #10 : 19 Ekim 2010, 12:32:42 »
Bıçağın desenleri çok hoş duruyor, sap için çok seçenek var. Bende aşağıya önceden yaptığım bir Tantoya ait fotoğrafları ekliyorum, burada ceviz kullanmıştım, belki işe yarar. Kolay gelsin.
Sefa Ustam ilgin için teşekkürler. Yaptığın gerçekten harika olmuş. Bende buna benzer bişi düşünüyorum ama bakalım sonuçta ne çıkacak. Biraz daha bekleyip gelen örnekler içinden yapabileceğim birşey şeçmek istiyorum. Bu arada nasıl balçak temin edebilirim. Yada nasıl yapabilirim. Buda öğrenmem gereken bir konu. Yardımlarınız için tekrar teşekkürler.
Cehalet Mutluluktur...

Ş.Kaan Eren

• 712
« Yanıtla #11 : 31 Ekim 2010, 19:18:55 »
Merhaba Ustalar ve arkadaşlar ;

Malumunuz çalışmak zorunda olduğumuz için bazen pazarları zaman ayırabiliyorum ama 2 pazardır çalışmaların sonuda çok güzel olmasada kabzanın 2 parçasını bıçağa yapıştırma aşamasına geldim. Şimdiye kadar yapabildiklerimi resimledim. Herşeyi burada ustaların verdiği video ve resimlerden öğrenmeye çalıştım. Ustalara çok teşekkür ederim. Bir tek "Emrekipmen" ustanın öğüdünü dinlemedim bıçağı heba etmek uğruna bu bıçağın üstünde çalıştım hatalarım var bende görebiliyorum. Ama genede kendimle gurur duydum. Resimler aşağıda umarım bitmiş halinide haftaya koyarım.
Tekrar Ustalara Teşekkür Ederim.
« Son Düzenleme: 31 Ekim 2010, 19:52:53 Gönderen: skeren »
Cehalet Mutluluktur...

Ş.Kaan Eren

• 712
« Yanıtla #12 : 31 Ekim 2010, 19:46:36 »
İlk çıkardığım 2 parça 12 mm kalınlığındaydı , onları tam enine doğramacıda 5mm kalınlığında 2 şer parçaya böldürmek zorunda kaldım. Çünkü benim tam olarak düzgün bir kesim yapmam mümkün değildi. Bu arada ahşap Meşe ağacından çıkma.
Cehalet Mutluluktur...

Ş.Kaan Eren

• 712
« Yanıtla #13 : 31 Ekim 2010, 19:52:00 »
Eğe ile düzeltme esnasından heyacandan fotograf çekmeyi unutmuşum. Elimden geleni yaptım.Ustalardan tek ricam bu acemiye umut verin ama hatalarımıda mutlaka söyleyin ( ama acıtmayın ne olur).

Saygılar....
Cehalet Mutluluktur...

« Yanıtla #14 : 31 Ekim 2010, 20:12:58 »
En son mengenedeki fotoğrafta sapı bıçağa yapıştırdın mı, yoksa öylesine mi sıktın işkence ve mengeneyle?

« Yanıtla #15 : 31 Ekim 2010, 20:48:19 »
Şimdiden ellerinize sağlık diyorum Sn.Skeren. Bu arada çok bilmişlik yapmak istemem ama eğer böyle bir maharet ve bu mahareti işleme için aletiniz var ise benim naçizane fikrim ahşaba checkering (baklava dilimi, pürtük?) yapın, tanto sapınızda harika duracaktır.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #16 : 01 Kasım 2010, 08:49:17 »
Konuyu desteklemek için Üzümlü'de çektiğim bir resim:  ;D
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ş.Kaan Eren

• 712
« Yanıtla #17 : 01 Kasım 2010, 09:43:21 »
En son mengenedeki fotoğrafta sapı bıçağa yapıştırdın mı, yoksa öylesine mi sıktın işkence ve mengeneyle?

Ustam Yapıştırıcıyı deliklere gelmiyecek şekilde kenarlara ve taşmıyacak ama yetecek miktarda ve delik aralarına yapıştırdıktan sonra perçinleri deliklere uyumunu sağlayarak mengeneye oturttum .Ardından uçlara doğru esnememesi için işkenceleride uçlara taktım. Umarım hata yapmamışımdır ustam.
Cehalet Mutluluktur...

Ş.Kaan Eren

• 712
« Yanıtla #18 : 01 Kasım 2010, 09:47:45 »
Ustalar ve arkadaşlar ;
checkering (baklava dilimi) deseni nasıl yapılır ? Teknigine , gerekli aletlere ve uygulamasına ait bilgileri paylaşırsanız sevinirim uygulamak isterim. "Turan Tactical " arkadaşımın resmini verdiği bıçağın 30 cmliği bende de var gerçekten güzel duruyor. Uygulamak isterim.Gerçi başka fikirlerimde var sonuçta en güzelini yapmak isterim.
Şimdiden teşekkürler.
Cehalet Mutluluktur...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #19 : 01 Kasım 2010, 11:44:14 »
Ben yapmadım ama araştırınca bir iki püf noktasını buldum.

Bu desen iki farklı yöndeki paralel oyuklardan oluşuyor. Bundaki başarı kriterlrinin başında bu hatların paralelliği geliyor olsa gerek.

-- ilk olarak her iki istikamet için de birer başlangıç oyuğu gerekli. Bunlar sonrakiler için kılavuz olacak olan ilk oyuklarımızdır.

Bkz.: http://www.gunsandgunstocks.com/documents/51.html

-- Sonra her bir oyuğun sağına yada soluna belli aralıklarla bir sonraki oyuk açılır. Bunun için aşağıdaki aletlerden kullanılır.

Bkz.: http://woodzone.com/woodwork/217501.htm

Bkz.: http://www.dembartco.com/products.htm

Bu aletlerin yapısını baştan tığ gibi tasavvur etmiştim ancak dikkatli bakınca bunların tiplerinin çok kısa bir testereye benzediğini farkettim. Aşağıdaki resimdekinde iki V'den bir tanesi kılavuzlamak diğeri ise kesmek için:

Bkz.: http://www.fandfwoodcarving.com/checkering_tools.htm
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben