Bıçak Sanatı - Forum

Mutfak bıçağı için uygun ahşap ve epoxy

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Mutfak bıçağı için uygun ahşap ve epoxy
« : 01 Şubat 2014, 13:06:06 »
Merhaba;

Elimde sapları dağılmış bir sürdövbisa (ahşap) , iki de solingen ( siyah sert plastik -pimli ) mutfak bıçağı var. Bunlara elim değdiğinde yeni ahşap saplar yapmak istiyorum. Solingenlerin ağızlarının durumu pek iyi değil, tekrar ağız açılmalı. Perdah falan da lazım ama acemilik ve ekipmansızlık sorunları nedeni ile sertleştirilmiş çeliğe ağız açma işine girişir miyim bilmiyorum.

Neyse asıl sorum saplar ile ilgili. Mutfak bıçağı malum

1. Su ile fazlaca haşır neşir olur
2. Sürekli nemli eldedir ve gıda ile temas eder.

ustalara iki sorum var :

*  Egzotik olmayan, normal ağaçlardan ( ceviz, meşe, kayın, gürgen, zeytin vs.)  hangileri sap malzemesi olarak uygun olur ? 

* Stabilizasyon için ne kullanmalı, yahut gıda ile temas eder diye  hiç stabilizasyon yapmasam mı ?  Sefa Usta nın karışımı (terebentin, balmumu, zeytinyağı) , tik/tung yağı gibi doğal bir yağ kullansam sıkıntı olur mu ?

* Forumdan öğrendiğim kadarıyla ahşap kabze montajında epoksi + pim kullanılıyor.  Elimdeki bıçaklarda epoksi kullanılmamış gibi geldi. Muhtemelen epoksi "food contact" belgesi almaya engel oluyordur diye tahmin ediyorum. Yahut seri üretimde uğraşmıyorlardır epoksi ile. Mutfak bıçağı sap yapıştırmasında Epoksi kullanımı hakkında görüşünüz nedir ? Sadece pim ile ahşap sap yeterince sağlam olur mu ?

Selamlar
Ahmet
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
Ynt: Mutfak bıçağı için uygun ahşap ve epoxy
« Yanıtla #1 : 01 Şubat 2014, 13:29:16 »
Merhaba,

Ahşap malzeme su ile temas alanında ne yaparsanız yapın ilerde sorun çıkarır,sadece stabize edilmiş ahşaplar daha uzun ömürlü olacaktır..

Aslında yalnış uygulama tezgahta kullandığınız hiç bir bıçak (kabzası plastik olanlar hariç) makineye atılmamalıdır,yüksek ısı ve deterjan ahşabı (stabilize olsa bile)kesinlikle bozar,dolayısıyla bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun değildir,iş bitince silip kaldırmak daha doğrudur..

Kabza yapıstırmak için suya dayanıklı çift kompenant epoksi uygun olur,evde kullacaksanız kimse belge sormaz :)

Bence mutfak kullanımına en uygun malzeme yaşamayan malzemelerdir,eğer bulabilirseniz corian (asıl amacı da mutfak ve ve banyo tezgah malzemesi ) uzun yıllar sorun çıkarmadan iş görecektir..

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
« Yanıtla #2 : 12 Şubat 2014, 02:43:06 »
Arkadaşlar İroko diye bir ağaç duyanınız varmı? sap yapımına uygun bir aağaçmıdır bilen gören duyan varsa yardımcı olurmusunuz?

« Yanıtla #3 : 12 Şubat 2014, 11:12:58 »
Gayet güzel ve sap yapımına da uygun bir ahşaptır.

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
« Yanıtla #4 : 12 Şubat 2014, 23:37:20 »
o zaman isteyen olursa bedava yada çuval hesabı odun parasına isteyene istediği kadar parça temin edebilirim. burda bir fabrika var. iroco ağacını işliyorlar. işledikleri malzemelerin de kenarında köşesinden artan 5-15cm lik parçaları odun olarak satıyorlar. hem işlenmiş hemde işlenmemiş olarak bulmak mümkün.

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #5 : 13 Şubat 2014, 07:44:53 »
sayın hocam bu ahşapla hiç çalışmadım ama arkadaşların iyi demesine binaen yazıyorum sen bundan bir çalışma yap güzel oluyorsa bizde alalım, benim hakkımı saklı tut en son bende bu ahşap dan isterim.  ^-^
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #6 : 13 Şubat 2014, 08:13:11 »
Sefa usta bu ağacın su dayanımı nasıldır ? Wikipedia'ya göre Aftika Tik ağacı olarak ta adlandırılan bir ağaçmış, fotoğrafları fena değil.

Vözvölö  çuvalını kaça satıyorlar,  kaç kg dır bir çuval ? Kargoyu düşününce bir çuval çok gelir, alıp bölüşmek, yahut Ankara'ya giderken uğrayıp elden almak lazım. İşlenmemişler hızar artıklarıdır muhtemelen de, işlenmiş dediğiniz parçaların eni boyu ne şekilde ?  Bir iki foto koyabilirmisiniz ?

Selamlar
Ahmet

o zaman isteyen olursa bedava yada çuval hesabı odun parasına isteyene istediği kadar parça temin edebilirim. burda bir fabrika var. iroco ağacını işliyorlar. işledikleri malzemelerin de kenarında köşesinden artan 5-15cm lik parçaları odun olarak satıyorlar. hem işlenmiş hemde işlenmemiş olarak bulmak mümkün.
« Son Düzenleme: 13 Şubat 2014, 08:16:17 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
« Yanıtla #7 : 13 Şubat 2014, 12:05:17 »
arkadaşlar şöyle yapabiliriz. ben fabrikaya uğradığımda hem işlnemiş hemde işlenmemiş olarak bi poşet doldururum sonra onları bir fotolarım bide kendi bıçağıma sap yapınca fotolarım. sonra da ilgi görürse alırım bi çuval odun. isteyen arkadaşlara poşetleyip yollarım.

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #8 : 13 Şubat 2014, 12:38:59 »
bana uyar  :2up
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

« Yanıtla #9 : 13 Şubat 2014, 18:40:12 »
Sefa usta bu ağacın su dayanımı nasıldır ? Wikipedia'ya göre Aftika Tik ağacı olarak ta adlandırılan bir ağaçmış, fotoğrafları fena değil.

Vözvölö  çuvalını kaça satıyorlar,  kaç kg dır bir çuval ? Kargoyu düşününce bir çuval çok gelir, alıp bölüşmek, yahut Ankara'ya giderken uğrayıp elden almak lazım. İşlenmemişler hızar artıklarıdır muhtemelen de, işlenmiş dediğiniz parçaların eni boyu ne şekilde ?  Bir iki foto koyabilirmisiniz ?

Selamlar
Ahmet

Benim kullandığım ve de kullanılan bıçaklarda gayet güzel bir dayanımı var. Görsel olarak çok klasik görünse de bir çok ağaçtan çok daha dayanıklı. Hindistanda filan bu ağaçtan tren vagonu yapımında kullanmışlar epeyce bir zaman, düşünün yani...

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #10 : 13 Şubat 2014, 21:21:36 »
Sefa usta dayanıklı diyorsa alıp denemek lazım. Vözvölö fotolarını bekliyoruz.

arkadaşlar şöyle yapabiliriz. ben fabrikaya uğradığımda hem işlnemiş hemde işlenmemiş olarak bi poşet doldururum sonra onları bir fotolarım bide kendi bıçağıma sap yapınca fotolarım. sonra da ilgi görürse alırım bi çuval odun. isteyen arkadaşlara poşetleyip yollarım.

SERDAR

• 259
  • Meslek: Özel Sektör Çalışanı (Orman Ürünleri)
  • Yer: ANTALYA
« Yanıtla #11 : 13 Şubat 2014, 22:49:39 »
Iroko nispeten dayanıklı bir ağaçtır. Fakat farklı türleri mevcuttur. Daha doğrusu yetiştiği bölgeye göre değişiklik arz eder. En makbul olanı Kamerun da yetişenidir. Asıl kullanım alanı dış mekan olmasına rağmen ıslak zeminlerde çokta uzun ömürlü değildir. Heleki plantasyon yetiştiriciliği yaygınlaştığından buyana güvenilirliğini yitirmiştir. Afrika teak i denmesinin sebebi ise gerçek teak e muadil kullanım aalanlarının olmasıdır. Bir ahşabın ıslak zemine mukavemet gösterebilmesi için sertliğinden ziyade yağlı bir dokuya sahip olası gerekir ki buda öz odunu olmayan ve kabuklu ağaçlardan olan burma teak (Birmanya teak i olarak da bilinir) inde mevcuttur. Somon bir renge sahip olan bu ahşap pek de bizim arzu ettiğimiz gibi desen vermese de genelde hareli ve freze deseniyle tam bir görev ahşabıdır. Kullanım alanı kesinlikle ıslak mekanlardır. Yat güvertesi,küvet içi ve havuz kenarı dek vs)
Sözün özü bulabilirsiniz
1 teak
2 afromosia (golden teak)
3 ıroko
Saygılar

« Yanıtla #12 : 13 Şubat 2014, 22:56:05 »
Serdar, ahşap işine sen el atınca bir başka oluyor doğrusu  :2up hem en sağlıklı bilgiyi alıyoruz hem de sayende ek bilgiler ediniyoruz   :2up  :2up