Merhaba;
Elimde sapları dağılmış bir sürdövbisa (ahşap) , iki de solingen ( siyah sert plastik -pimli ) mutfak bıçağı var. Bunlara elim değdiğinde yeni ahşap saplar yapmak istiyorum. Solingenlerin ağızlarının durumu pek iyi değil, tekrar ağız açılmalı. Perdah falan da lazım ama acemilik ve ekipmansızlık sorunları nedeni ile sertleştirilmiş çeliğe ağız açma işine girişir miyim bilmiyorum.
Neyse asıl sorum saplar ile ilgili. Mutfak bıçağı malum
1. Su ile fazlaca haşır neşir olur
2. Sürekli nemli eldedir ve gıda ile temas eder.
ustalara iki sorum var :
* Egzotik olmayan, normal ağaçlardan ( ceviz, meşe, kayın, gürgen, zeytin vs.) hangileri sap malzemesi olarak uygun olur ?
* Stabilizasyon için ne kullanmalı, yahut gıda ile temas eder diye hiç stabilizasyon yapmasam mı ? Sefa Usta nın karışımı (terebentin, balmumu, zeytinyağı) , tik/tung yağı gibi doğal bir yağ kullansam sıkıntı olur mu ?
* Forumdan öğrendiğim kadarıyla ahşap kabze montajında epoksi + pim kullanılıyor. Elimdeki bıçaklarda epoksi kullanılmamış gibi geldi. Muhtemelen epoksi "food contact" belgesi almaya engel oluyordur diye tahmin ediyorum. Yahut seri üretimde uğraşmıyorlardır epoksi ile. Mutfak bıçağı sap yapıştırmasında Epoksi kullanımı hakkında görüşünüz nedir ? Sadece pim ile ahşap sap yeterince sağlam olur mu ?
Selamlar
Ahmet