Bıçak Sanatı - Forum

Bende başlıyorum

arfyldz

• 790
  • Meslek: mobilya
  • Yer: antalya
Bende başlıyorum
« : 31 Ocak 2014, 01:26:35 »
                 Allah nasip ederse pazar günü bende başlıyorum hayalimde ki bıçağı yapmaya.
                 Yanlız bir sorum olacak ustalara: hazır çeliğe ulaşamadım. Bulabildiğim sadece
      üç adet eğe bir adet makine testeresi(metal testeresi) buldum. Sorum şu hangisinden
      yapmalıyım.İlk olacağı için mükemmel bir sonuç beklemiyorum.Tecrübe kazandırsın yeter
      tabii şimdilik.
                 Anladığım kadarıyla (youtube amcam sağ olsun) izleyeceğimiz yol aynı.Kor olana
      kadar ısıtıp kendi halinde soğutmaya bırakayoruz  şeklini verip tekrar ısıtacaz bu sefer
      yağa batıracaz.sonra eve getirip (hanımı ikna edeceğiz öncelikle)fırına atacaz.Sonra
      temizlik sap ve bileme . Eksiğim yanlışım varsa düzelteceğinize eminim.
                Size güvenmesem inanın bu işe başlamam. Sizin yardımlarınızla başaracağımıza
      eminim.

tarpoon

• 4739
Ynt: Bende başlıyorum
« Yanıtla #1 : 31 Ocak 2014, 11:54:40 »
ilk önce kullanacağınız çelığin  ne olduğunu bılmeniz yada aşağı yukarı hangi çelık olduğunu kestırmenız gereklı. bu ısıl şilem sırasında yanlışlık yapmanızı önler.

eğe bıçak için gayet güzel bır çelık lakın öyle kor gıbı ısıtıp su vermeyle bu iş olmaz. buyuk ıhtımal ıle  tane buyumesı yapacaktır. buda elınızdekı bıçağın gevrek kırılgan bır yapıda olmasını sağlayacak , en umulmadık anda kırılarak sızı yarı yolda bırakacak yada yaralanmaya yol açacaktır.

eğelerın w1/w2 yada 1095 kalıte çelıkten yapıldığını varsayarak  ısıl ışlem derecesı  787c dir.
demır bır çubuğun ucuna tel ıle bağlayacağınız mıknatısla  tavladığınız profılı  mıknatıs tutmayana dek tavlayın.  mıknatıs tutmamaya başladığı andan ıtıbaren 10,a kadar sayın düşük vizikotelı bır yağda " ısıl işlem yağı, hıdrolık sıstem yağı, yada ayçiçek yağı" suyunu verın .

herşeyden önce forumu dıdık dıdık ederek bılgılerı okuyup not edın  ;)

forumdakı bılgılerı çokça okuyun dememız bundandır...
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ATEŞ

• *
  • 18
  • Meslek: İnşaat mühendisliğ öğrencisi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #2 : 31 Ocak 2014, 22:10:44 »
Bende kısmetse yarın dağılmış rulman bileziğini döverek başlamayı planlıyorum şimdiden kolay gelsin. :2up

arfyldz

• 790
« Yanıtla #3 : 31 Ocak 2014, 22:23:10 »
            Gece yarılarına kadar okuyorum. Yorulunca görsellere geçip bulduğum her şeyi izliyorum.
Kafaya nasıl taktıysam artık rüyalarıma giriyor. Kolay değil kaç yılın hayali yardımlarınızla gerçek
olacak.İNŞALAHHHHHHHHHH

arfyldz

• 790
« Yanıtla #4 : 31 Ocak 2014, 22:25:36 »
              Taner ustam elimde çelik var satacam demiştiniz ses çıkmadı yada ben kaçırdım.
Bu konu üzerinde görüşelim mümkünse.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #5 : 01 Şubat 2014, 01:02:05 »
bır mıktar var ,özelden görüşelim.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #6 : 01 Şubat 2014, 01:04:31 »

demır bır çubuğun ucuna tel ıle bağlayacağınız mıknatısla  tavladığınız profılı  mıknatıs tutmayana dek tavlayın.  mıknatıs tutmamaya başladığı andan ıtıbaren 10,a kadar sayın düşük vizikotelı bır yağda " ısıl işlem yağı, hıdrolık sıstem yağı, yada ayçiçek yağı" suyunu verın .

Taner Ustam bunu bilmiyordum ben de paylaşım için teşekkürler   :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #7 : 01 Şubat 2014, 22:41:33 »

Taner Ustam bunu bilmiyordum ben de paylaşım için teşekkürler   :)

Bende bıçağıma bu şekilde su vermiştim ekipman olmayınca gayet güzel bir yöntem :) yalnız mıknatısı sıcağa fazla tutmayın manyetik özelliğini kaybediyor başıma geldi de :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 01 Şubat 2014, 23:15:08 »
evet, her kontrolden sonra suda soğutun  ;)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #9 : 01 Şubat 2014, 23:41:33 »
evet, her kontrolden sonra suda soğutun  ;)

Ondan benim mıknatıs dikiş tutmaz oldu.
Okinawian

arfyldz

• 790
« Yanıtla #10 : 02 Şubat 2014, 19:31:27 »
          Bismillah deyip başladım bu gün.

« Yanıtla #11 : 02 Şubat 2014, 19:36:10 »
Tam barbekü de eğe  olmuş  ;) kolay gelsin.

arfyldz

• 790
« Yanıtla #12 : 02 Şubat 2014, 19:39:26 »
           Yeteri kadar ısıtabildim mi bilmiyorum. Yeterli olup oladığını nasıl anlaya bilirim? Olmadıysa
işlemi tekrar mı edeceğim yoksa eğe çöpe mi gidecek?

« Yanıtla #13 : 02 Şubat 2014, 19:46:10 »
Bence olmuş, diğer yarısını da tavlayıp külün içerisine sokarsanız veya kömürü üflemeyi kesip, eğeyle birlikte sönmeye bırakırsanız yumuşamış olacaktır.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #14 : 02 Şubat 2014, 19:53:03 »
oluyor , barbekünün içine ıkışer tane ufak ateş tuğlalarından  uzunlamasına koysanız  eğeyı bır butun olarak tavlayabılırsınız. sonra o kor ıçınde eğeyı bırakıp yavaşça soğutursanız  gayet yumuşak bır lamanız olur.

arfyldz

• 790
« Yanıtla #15 : 03 Şubat 2014, 22:42:21 »

Yapmayı düşündüğüm tam olarak bu değildi.Namlusu daha geniş olsun istiyordum ama eğenin
(yeni lamanın)eni yetmedi. Ortaya böyle birşey çıktı.Bunu bile layığıyla yapsam yeterli olacak
ilk denemem için. Her zaman olduğu gibi görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

arfyldz

• 790
« Yanıtla #16 : 09 Şubat 2014, 19:26:08 »
                   Bugün eğeyi alıp dükkana götürdüm. El taşı ve freze de yaptım birşeyler beğeninize
sunulur. Doğrusu ben pek beğenmesem de acemi işi ,ilk bıçak ve sadece iki makine ile yapıldığını
düşünerek idare eder diye düşünüyorum.Bundan sonra neler yapmalıyım. Isıl işleme sokmadan mı
bileyecez yoksa meneviş öncesi mi.Bu arada sapı delemedim. kaç mm delmemiz gerekiyor. Pirinç
pimleri nerden temin edebilirim.

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #17 : 09 Şubat 2014, 22:42:16 »
ALLAH kolaylık versın iyi yada kötü ilk bcagin hecani sonucta bir başka  :) :) :)
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #18 : 09 Şubat 2014, 22:50:50 »
Isıl işlemden önce tüm işçiliği bitirin. Bileme hariç. Bileme kısmındaki ağız kalınlığını 1mm civarı bırakın. Sizin bıçakta uç kısımlar çok incelmiş gibi geldi bana. Isıl işlem sonrası perdah attınız mı tamamdır. Delikleri de bulabildiğiniz pimin ölçülerinde delersiniz. 5-6 mm uygundur bence.

arfyldz

• 790
« Yanıtla #19 : 09 Şubat 2014, 23:47:37 »
                 Sizinde gördüğünüz gibi istediğim şekli veremedim  :'( İlk bıçağım olduğu için bunu
pek takmıyorum. Sapı için istediğim ağacı bulana kadar bekleyecem. Kök ceviz yapmayı düşünüyorum.
Yanlız hala pim hakkında bir bilgi bulamadım. Pim hazır mı satılıyor kendimiz yapabilirmiyiz nasıl
yaparım bilmiyorum. Bunun için forumda ne kadar yazı varsa okuyorum ama hala bulamadım.