Bıçak Sanatı - Forum

İlk Bıçak Denemelerim

Haznedar

• 1576
  • 0541-572 93 44 1983 / Tarık HAZNEDAR
  • Meslek: Tornacı
  • Yer: Balıkesir
İlk Bıçak Denemelerim
« : 27 Ocak 2014, 20:42:41 »
 D2 malzemeden yaptığım daha sertleştirilmemiş, ince işçilikleri olan bıçaklarımı sizlerin yorumuna sunuyorum. Buyrun:

Büyük olan tam boy 235mm Sap kısmı 110mm Kalınlık 3mm
Küçük olan tam boy 195mm Sap kısmı balçak dahil 105mm kalınlık 3mm balçaklar pirinç daha ağız perdahı yapılmadı ve nedense o daha çok içime sindi belkide 2. yapmış olduğum bıçak olduğu içindir. :)   

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: İlk Bıçak Denemelerim
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2014, 21:20:36 »
Ellerinize sağlık. Haklısınız çünkü ikinci bıçak taşlama hattı çok daha düzgün olmuş. Onun için daha yakışıklı duruyor :) Ama ilk bıçakta gayet güzel. Isıl işlemden sonra güzel bir perdahla çok rahat toparlanır o da. Fakat ilk bıçak scandi ağız olacak herhalde değil mi? Bana biraz taşlama hattı yüksek gibi geldi. Çelik D2 ve kalınlık 3mm olduğuna göre umarım kullanım sırasında sıkıntı yaşamazsınız.

« Yanıtla #2 : 27 Ocak 2014, 21:41:36 »
E Tornacı olunca tabii  ^-^ ellerinize sağlık, arkasının güzel geleceği işçilikten belli oluyor. Şimdiden ellerinize sağlık.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 27 Ocak 2014, 21:51:27 »
Çok güzel başlangıç olmuş.  Elinize sağlık  :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Haznedar

• 1576
« Yanıtla #4 : 27 Ocak 2014, 21:55:17 »
Ellerinize sağlık. Haklısınız çünkü ikinci bıçak taşlama hattı çok daha düzgün olmuş. Onun için daha yakışıklı duruyor :) Ama ilk bıçakta gayet güzel. Isıl işlemden sonra güzel bir perdahla çok rahat toparlanır o da. Fakat ilk bıçak scandi ağız olacak herhalde değil mi? Bana biraz taşlama hattı yüksek gibi geldi. Çelik D2 ve kalınlık 3mm olduğuna göre umarım kullanım sırasında sıkıntı yaşamazsınız.

Salim ustam teşekkür ederim. aslını sorarsan ilk bıçak tamamen doğaçlama oldu.bu bıçakçılık terimlerinle pek de aram yok.öğrenmeye çalışıyorum.Taşlama hattının yüksekliğini düşürmem mi gerekiyor profil 3mm olunca yani?? o güzeldi ama perdah sırasında cizgiyi kaybettim.2. çalışmada ağız kısmını daha ince zımparayla geçmedim öteki gibi olur diye bekliyorum bakalım :)

E Tornacı olunca tabii  ^-^ ellerinize sağlık, arkasının güzel geleceği işçilikten belli oluyor. Şimdiden ellerinize sağlık.

Ben tornacı olsam ne fayda sefa ustam burada bir çok bıçak ustası varken.:) buraya kadar iyi ama bundan sonrası nasıl olur bende merak ediyorum. Teşekkürler.

Çok güzel başlangıç olmuş.  Elinize sağlık  :2up

Teşekkürler Osman Bey
« Son Düzenleme: 27 Ocak 2014, 21:57:46 Gönderen: Haznedar »

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #5 : 27 Ocak 2014, 22:10:24 »
Güzel görünüyorlar.Ağız açma işleminde eğe'mi kullandınız?

« Yanıtla #6 : 27 Ocak 2014, 22:16:46 »
Güzel olacak güzel, özellikle ikinci fotoğraftaki bıçak çok farklı.

Haznedar

• 1576
« Yanıtla #7 : 27 Ocak 2014, 22:17:52 »
Güzel görünüyorlar.Ağız açma işleminde eğe'mi kullandınız?

Teşekkürler Ali Bey. eğe hiç kullanmadım tamamen bant zımpara makinasında yapılmıştır.

Haznedar

• 1576
« Yanıtla #8 : 27 Ocak 2014, 22:19:24 »
Güzel olacak güzel, özellikle ikinci fotoğraftaki bıçak çok farklı.

;D

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #9 : 27 Ocak 2014, 22:47:26 »

Scanadi ağıza düz ağızda desek yanlış olmaz herhalde. Yukarıdaki resimdeki gibi bilenen ağız yapısına deniliyor. Taşlama hattından sonra ikinci bileme açısı bulunmuyor veya ikinci bir mikro ağız açılıyor. Profile bakılınca bushcraft (dağbayır) bıçağı gibi geldi. Bu tür bıçaklarda da genelde bu ağız yapısında bileme tercih ediliyor. D2 yapısından dolayı belirli bir açıdan sonraki sacandi ağızlarda bozulmalar olduğu çok sık bir şekilde bahsi geçti. Onun için böyle birşey söyledim. İlk bıçak taşlama hattını ısıl işlemden sonra yapacağınız perdahta düzeltirsiniz. Yanları taşlama kısımlardan farklı numarada zımpara ile perdahlarsanız veya benim yaptığım gibi zımparayı düz bir yüzeye sabitleyip yatay değilde dik şekilde zımparaya sürterseniz zımpara makinesindeki gibi net bir hat yakalarsınız. Tabi taşlama hattı dışındaki yan yüzeyler yine yüzeye paralel zımparalanıyor. Hatta taşlama hattına paralel perdah atsanız bile belirli bir kumdan sonra zaten o hat yeniden belirir. Zımparayı bağladığınız objenin düz bir yüzeyi olduğuna dikkat edin ama. Buda düzgün bir perdah yapmanıza yardımcı olur. Birde denediğim ve memnun kaldığım bir yöntemde zımparayı 8-10 mm çapında bir yuvarlak demirle (Kabzada kullanılan pimleri kullanıyorum genelde) sabitleyerek perdah atmak. Her halükarda zımparayı tutturduğunuz objenin düz olması bu işin püf noktası gibi görünüyor. 
« Son Düzenleme: 27 Ocak 2014, 22:50:58 Gönderen: Salim Türk »

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #10 : 27 Ocak 2014, 22:55:00 »
Elinize sağlık çok güzel olmuşlar :)

Fakat kesici ağız scandi olacaksa 3mm çelik için yüksek olmuş,kullanım sırasında sıkıntı çıkarabilir..

İkinci bir ağız açıp kullanmak daha sağlıklı olur,

Scanci aslında çok sığ bir taşma,ben 4mm d2 için 8-9 mm taşlama eşiğini geçmiyorum..

Daha üstüne çıkarsa çıt çıt kırılır,başıma geldi ordan tecrübe ile sabit :)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #11 : 27 Ocak 2014, 22:57:22 »
Bülent ustamız benden çok daha iyi toparladı konuyu :) Bence de ikinci bir ağız açılmalı.

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Meslek: memur
« Yanıtla #12 : 27 Ocak 2014, 23:09:26 »
hemşerim çok güzel olmuş ellerin dert görmesin
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

Haznedar

• 1576
« Yanıtla #13 : 27 Ocak 2014, 23:41:16 »

Scanadi ağıza düz ağızda desek yanlış olmaz herhalde. Yukarıdaki resimdeki gibi bilenen ağız yapısına deniliyor. Taşlama hattından sonra ikinci bileme açısı bulunmuyor veya ikinci bir mikro ağız açılıyor. Profile bakılınca bushcraft (dağbayır) bıçağı gibi geldi. Bu tür bıçaklarda da genelde bu ağız yapısında bileme tercih ediliyor. D2 yapısından dolayı belirli bir açıdan sonraki sacandi ağızlarda bozulmalar olduğu çok sık bir şekilde bahsi geçti. Onun için böyle birşey söyledim. İlk bıçak taşlama hattını ısıl işlemden sonra yapacağınız perdahta düzeltirsiniz. Yanları taşlama kısımlardan farklı numarada zımpara ile perdahlarsanız veya benim yaptığım gibi zımparayı düz bir yüzeye sabitleyip yatay değilde dik şekilde zımparaya sürterseniz zımpara makinesindeki gibi net bir hat yakalarsınız. Tabi taşlama hattı dışındaki yan yüzeyler yine yüzeye paralel zımparalanıyor. Hatta taşlama hattına paralel perdah atsanız bile belirli bir kumdan sonra zaten o hat yeniden belirir. Zımparayı bağladığınız objenin düz bir yüzeyi olduğuna dikkat edin ama. Buda düzgün bir perdah yapmanıza yardımcı olur. Birde denediğim ve memnun kaldığım bir yöntemde zımparayı 8-10 mm çapında bir yuvarlak demirle (Kabzada kullanılan pimleri kullanıyorum genelde) sabitleyerek perdah atmak. Her halükarda zımparayı tutturduğunuz objenin düz olması bu işin püf noktası gibi görünüyor. 

Elinize sağlık çok güzel olmuşlar :)

Fakat kesici ağız scandi olacaksa 3mm çelik için yüksek olmuş,kullanım sırasında sıkıntı çıkarabilir..

İkinci bir ağız açıp kullanmak daha sağlıklı olur,

Scanci aslında çok sığ bir taşma,ben 4mm d2 için 8-9 mm taşlama eşiğini geçmiyorum..

Daha üstüne çıkarsa çıt çıt kırılır,başıma geldi ordan tecrübe ile sabit :)
Tamamdır Salim Ustam dediklerini ısıl işlemden sonra deneyeceğim. Bülent Bülent Ustanın da bahsettiği üzere ikinci bir ağız açmakta fayda var.Tecrübeleriniz için tekrar teşekkür ederim. o zaman ufak olan profilin ağız yüksekliğine bakarsak ona da ikinci bir ağız açmak gerekiyor...bundan sonraki profillerimi iç bükey olarak deneyeceğim çapı 200 olan alüminyum makaram kaplamadan gelmesini bekliyorum :)

hemşerim çok güzel olmuş ellerin dert görmesin

Teşekkürler hemşerim saol

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #14 : 28 Ocak 2014, 00:34:38 »
İlk bıçak olmak için fazla iyiler  ^-^

Kipmen Sanat web sitesi

Haznedar

• 1576
« Yanıtla #15 : 28 Ocak 2014, 10:24:42 »
İlk bıçak olmak için fazla iyiler  ^-^
Çok teşekkür ederim Emre Ustam bu iyi olumlu yorumlarınız daha iyi şeyler çıkartacaktır inşallah

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
« Yanıtla #16 : 28 Ocak 2014, 15:07:20 »
hemşerim ellerine sağlık çok güzel çalışmalar olmuş, bunlar acemi işi değil usta işi olmuş.  :2up :2up :2up
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

Haznedar

• 1576
« Yanıtla #17 : 28 Ocak 2014, 22:35:54 »
hemşerim ellerine sağlık çok güzel çalışmalar olmuş, bunlar acemi işi değil usta işi olmuş.  :2up :2up :2up
Teşekkürler Hocam eee artık senin çalışmalarınıda bekliyoruz  ;)