Bıçak Sanatı - Forum

440C neden bu kadar yumuşak?

Razor

• *
  • 29
  • Meslek: Teknisyen
  • Yer: Ankara
440C neden bu kadar yumuşak?
« : 27 Ocak 2014, 19:50:23 »
Bora Bıçaktan ve Mogan bıçaktan aldığım 440C bıçaklar var.T7 çeliğinden yapılmış SÜRBISA mutfak bıçakları 440C bıçakları adeta yontuyor.Neden bu kadar yumuşaklar?Bu kadar yumuşak bıçaklar nasıl av bıçağı oluyor?Yoksa su vermede mi sorun var?Anlaşılan kendini ispatlamış yabancı markalardan şaşmamak lazım..

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
Ynt: 440C neden bu kadar yumuşak?
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2014, 20:06:04 »
440c 58-59 hrcyi buluyor diye biliyorum. Muhtemelen ısıl işlemi sorunlu olabilir? Ustalar konuyu detaylandıracaklardır. Takipteyim.

« Yanıtla #2 : 27 Ocak 2014, 20:41:38 »
Yumuşak olduğunu ne tür bir testle anladığınızı bilmiyorum ama normal koşullarda 440C ideal bir sertleştirme ve 200 derece menevişle yaklaşık 59 HRC sertlik verebilen bir çelik. Aslına bakarsanız bu değer de oldukça yüksek bir değer. Olası bir kaç durum var.1- doğru sertleştirilmemiştir 2- doğru sertleştirilmiş ama menevişleme çok yüksek tutulmuştur 3- çelik 440C değildir. Bunların dışında başka da olasılık kalmıyor zaten.

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #3 : 27 Ocak 2014, 23:47:19 »
  Bende de  iki tane 440c bıçak var (yani çeliğin üstünde öyle damgalanmış) aynen sürbisalar çiziyor 440c yi.(yada herneyse) bide ustura keskinliğine gelmiyor aynı bıçaklar kolda kıl falan kesiyo birazda pek ustura gibi değil.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #4 : 28 Ocak 2014, 00:29:44 »
Ustura gibi olmasi için ne ile bileyliyorsunuz.biley sirasini ve ekipmanlarinizi öğrenebilirmiyiz..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

bekir polat

• 333
  • Meslek: makine teknikeri
  • Yer: kayseri/melikgazi
« Yanıtla #5 : 28 Ocak 2014, 11:44:10 »
Ankara ya giden bir Abim telefonla ....... bıçakta olduğunu söyledi bende kendisine bana bir bıçak çıkacak şekilde lama alabilir misin verirse usta diye istedim  eline sağlık ustam hiç ikiletmemiş vermiş bende çalıştığım yerde analizine bakmak için önce 440c nin analizini çıkardım sonrada analizine baktım çelik olarak görünüyor ama adi çelik olarak adlandırdığımız çelik çıktı eğer yaptığı bıçakları da bana gönderdiği çelikten yaptıysa vay halimize...
YÜKSEK TEPELERE KARTAL DA ÇIKAR, BAZEN YILAN DA ÇIKAR AMA KARTAL YÜKSELEREK YILAN SÜRÜNEREK ÇIKAR

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #6 : 28 Ocak 2014, 12:26:28 »
Ankara ya giden bir Abim telefonla ....... bıçakta olduğunu söyledi bende kendisine bana bir bıçak çıkacak şekilde lama alabilir misin verirse usta diye istedim  eline sağlık ustam hiç ikiletmemiş vermiş bende çalıştığım yerde analizine bakmak için önce 440c nin analizini çıkardım sonrada analizine baktım çelik olarak görünüyor ama adi çelik olarak adlandırdığımız çelik çıktı eğer yaptığı bıçakları da bana gönderdiği çelikten yaptıysa vay halimize...

Yerli veya yabancı üretici bence farketmez,bu ticari ahlakla orantılı bir durumdur,eğer bıçak üstünde çelik 440c yazıyorsa 440c olmak zorundadır,aksi durum hırsızlık demektir..

Misal;

Malzeme gerçekten 440c'dir ama ısıl işlem prosesi yalnış yapılmıştır..

Çelik niteliğine göre işlenmemiş ve düzgün sertleşmemiş veya menevişlenmemiştir,

Sonucu ağız dayanımı güçsüzdür,tamamen üretici hatası demektir..

İyi incelemek lazım ki üreticileri zan alında bırakmayalım  ;) ;)

Siz kimden lama istediniz,nasıl analiz yaptırdınız ?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #7 : 28 Ocak 2014, 12:36:54 »
ve bu analiz raporlarını profili aldığınız ustamızla paylaştınız mı? Belki ustamız da mağdur durumda kendisine 440C yerine farklı bir çelik satmışlardır. Belkide ustamızın verdiği hediye maksatlı 440C değilde elindeki farklı bir çeliği vermiştir. Alın size 440C veriyorum mu dedi acaba?   

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
« Yanıtla #8 : 28 Ocak 2014, 13:58:33 »
ve bu analiz raporlarını profili aldığınız ustamızla paylaştınız mı? Belki ustamız da mağdur durumda kendisine 440C yerine farklı bir çelik satmışlardır. Belkide ustamızın verdiği hediye maksatlı 440C değilde elindeki farklı bir çeliği vermiştir. Alın size 440C veriyorum mu dedi acaba?

Aynen katiliyorum.
Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #9 : 28 Ocak 2014, 14:41:32 »
ya bir tarafta yerli bir markayı yererken bir tarafta başka bir yerliyi övüyorsunuz sürbisa bıçak diyerek orada onun bıçağına övgü yapıyorsunuz farkında olmadan. o zaman tüm yerlileri bir kalemde çizmek çok yanlış, yabancı markaları yüceltip çok paralara mal satmalarına kapı açmanın manası ne. tüm arkadaşlara katılıyorum iş ahlakı ve prensibi olan yani (allah korkusu olan) kişilerde kalitede ve doğru söylemede bir sıkıntı çıkacağını sanmam. bu gibi durumlarda da milliyetçilik yapılması gerektiğine inanmaktayım yerlisi dururken bizim ustalarımız yapabiliyorken milli servetimizi başkalarına dökmeyi çok mantıklı görmüyorum. kimse bu söylediklerimden alınmasın bu benim görüşümdür ve beni bağlar.
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

Razor

• *
  • 29
« Yanıtla #10 : 28 Ocak 2014, 14:56:47 »
Açıkçası kimseyi yermek için yazmadım.Bir tecrübemi paylaşayım istedim.Ben de elbette yerli kazansın isterim ama lütfen onlar da kaliteden taviz vermesinler.Bora ve Mogan fiyatları yabancılardan pek fazla düşük sayılmazlar.Ama 440C diye satıp ta sürbısanın mutfak bıçağına da yontulan ürün olmasın.Victorinox ve WMF ile test ettim;onlar daha fena kazıyorlar..

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #11 : 28 Ocak 2014, 15:05:03 »
Nasıl bir yontma var açıkçası ben çok merak ettim. Bunu videoya çekip paylaşır mısınız. Burada elinde Mogan ve Bora bıçakları olan pek çok kişi var. Aynı yontma testini onlarda yaparlar belki ve bize yorumlarını paylaşırlar.
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2014, 15:06:58 Gönderen: Salim Türk »

Razor

• *
  • 29
« Yanıtla #12 : 28 Ocak 2014, 15:29:52 »
Hocam elinde olanlar bir Avrupa-Amerikan bıçakla kazırlarsa görürler..

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #13 : 28 Ocak 2014, 15:37:51 »
Hocam elinde olanlar bir Avrupa-Amerikan bıçakla kazırlarsa görürler..

veya T7 bir bıçakla herhalde değil mi?

Birde buradaki bahsi geçen pirinç testi ile kontrol edebilirsiniz. 

AEB-L yağda da sertleşir güzel ama ben alminyum plakalarımdan çok mutluyum, en önemlisi bükülme yapmıyor..Pirinç testi bıçağın ağız dayanımını ve ısıl işlemin başarısını test etmenin en bildik ve kolay yolu. Mengeneye 6mm çapta bir pirinç çubuk koyuyorsun yatay olarak ve bıçağı kollarını traş edecek kadar bileyliyorsun. Keskin bıçağı pirince abanmadan sanki ekmek kesermiş gibi 45 derece yatırarak bir kesik atıyorsun, 1 kilo kadar bir basınç yeterli. Sonra diğer tarafa 45 derece yatırıp sanki bir dilim kesermiş gibi kesme yapıyorsun gene. Bazen ben eğer ısıl işlemimden eminsem dayanamayıp pirinç çubuğu kesmeye başlıyorum. Herneyse, sonra bıçağın ağzını inceliyorsun. Bir büyülteç veya fazla büyültmeyen bir mikroskop iş görür. Bıçak ağzında hiç bozulma olmamalı, eğer bıçağın ağzı 45 derece basınçta esneyemiyorsa küçük kırıklar yapacaktır. Bu durumda iki üç ihtimal var, ya tane büyümesi, ya az menevişleme belki de aşırı düşük açılı bir ağız açısı, ya da normalizasyonu düzgün yapmadın. Eğer yamulmalar var da kırılma yoksa, ya ısıl işlemde östenitleme derecesine çıkamadın ya da yeterince demlenmedi, ya çok aşırı kalıntı östenit var, ya menevişlemeyi fazla yüksek ısıda tuttun, ya da ağızını açarken ağzı aşırı ısıttın, ya da en önemlisi yeterince hızlı soğutmadın bıçağın ağzı perlit oldu. Ters gidebilecek çok şey var ve eğer tekrarlanan kesin kontrollü bir ısıl işlemin yoksa, ağız açıları gerektiği gibi değilse ya da fırının ısısı homojen değilse hemen bu testte kendini belli ediyor. Ters gidebilecek şeyleri elemine ederek testi tekrarlıyorsun, testin sonunda hala keskinliüini koruyorsa işte o zaman bıçağına ömür boyu garanti verebilirsin  8)
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2014, 15:43:51 Gönderen: Salim Türk »

bekir polat

• 333
  • Meslek: makine teknikeri
  • Yer: kayseri/melikgazi
« Yanıtla #14 : 28 Ocak 2014, 16:05:11 »
tabiki haklısınız ama ustam bana lamayı 440c olarak verdi bende inanamadığım için bir kaç kez telefonda 440c diyemi sordum gerçekten analizi tutmuş olsaydı zaten diğer şartları bizlerden derdim zaten analizi tutmadığı için hiç bir şey yapmadım ayrıca ustamla da paylaşmadım dediğiniz gibi belki oda mağdur dur keşke o zaman paylaşmış olsaydım kendisine bilgi verseydim.ayrıca Türkiye diki bütün ustalarıma saygı duyuyor ve onların sanatlarından asla şüphe etmiyorum analizine gelince dökümhanede çalışıyorum burada spektrometre var analiz yapıyoruz kendimiz.
YÜKSEK TEPELERE KARTAL DA ÇIKAR, BAZEN YILAN DA ÇIKAR AMA KARTAL YÜKSELEREK YILAN SÜRÜNEREK ÇIKAR

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #15 : 28 Ocak 2014, 16:50:21 »
Analizde ne çıktı? C, Cr, vs.?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #16 : 28 Ocak 2014, 17:29:14 »
sırf para kazanmak için insanları kandırmak nasıl bi iştir...
 belki ustamızda aldıgı çelık 440c ssandıgı için onagöre suverıp meneviş yapmıstır dolayısıyla bıcaklarda söylediginiz gibi sorunlar oluşmustur ama anlamadıgım bir başka konuda ustamız bunları yaparak para kazanan tıcaretini yapan biri olarak ısıl işlem ve menevişten sonra hiçmi test yapmadı en azından bi ege surtup bakabilirdi dogrusu kafam karıştı ::)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #17 : 28 Ocak 2014, 19:04:42 »
tabiki haklısınız ama ustam bana lamayı 440c olarak verdi bende inanamadığım için bir kaç kez telefonda 440c diyemi sordum gerçekten analizi tutmuş olsaydı zaten diğer şartları bizlerden derdim zaten analizi tutmadığı için hiç bir şey yapmadım ayrıca ustamla da paylaşmadım dediğiniz gibi belki oda mağdur dur keşke o zaman paylaşmış olsaydım kendisine bilgi verseydim.ayrıca Türkiye diki bütün ustalarıma saygı duyuyor ve onların sanatlarından asla şüphe etmiyorum analizine gelince dökümhanede çalışıyorum burada spektrometre var analiz yapıyoruz kendimiz.

bilinçli tüketici budur  ;)     ustamızın bilerek böyle birşey yapacağını sanmıyorum.  ancak malzeme konusunda gerçekten büyük sıkıntı var ne sattığını bılmeyerek herşeye var dıyenlermi istersiniz.
biliçli olarak   nasıl olsa anlamaz diyerek  düşük kalıte malı size yollayanlarmı istersınız..

yani çok güvenılır olmayan bır yerden malzeme artık kesınlıkle almıyorum.  Özgür arkadaşımız bu konuda mastır yaptı sayılır  ;D

malzeme ıstıyorsunuz ,gelen malzeme istediğiniz kriterlerde çıkmıyor tel açıp analıze yollayacağım dıyorsunuz  " abı bızım çocuklar sana yanlış malzemeyı yollamış " dıyor zatı muhterem.  >:(

yeni malzeme yolluyor  oda gonderdığı malzemenın aynısı..!  böyle şahsiyetsiz satıcılarda var..

yakında bır tanesını zıyarete gıdeceğim   >:(

bılmedığınız güvenemedığınız yerden alış veriş yapmayın derim.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #18 : 28 Ocak 2014, 19:59:23 »
Özgür hakikaten konunun uzmanı. nereden ne malzeme gelir, nasıl çıkar hepsini çok iyi biliyor.
"Kavgalarda, açıkça üstün olan tarafın, zayıf olan tarafa yatağanın keskin ağzıyla değil de, sırtıyla müdahale etmesi bir görgü kuralıydı." (Kaynak, Vikipedi)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #19 : 28 Ocak 2014, 20:37:10 »
Seri üretim yapan ustalarda eğe testi hiç görmedim. Müşteri isterse yapıyorlar.

Hangi firma bu işi yapan merak ettim? Şu çizik atma olayını da anlayamadım?
Okinawian