Halis Bey, öncelikle süper bir ısıl işlem öncesi çalışma olmuş, kutlarım canı gönülden

Kırılmasına çok üzüldüm gerçekten... Ama kızmayınız lütfen, latife yapıyorum : kaşınmışsınız derler ya ondan
1. Çok uzun bir bıçak ilk denemeniz için, büyük bir ustalık gerektirir kömür ateşinde bu boyda bıçağı homojen ısıtabilmek. Homojen ısıtamadıysanız zaten normalizasyonda bile büyük iç gerilimler yaşamıştır çelik.
2. Namludaki uzun yiv, yivin başlangıcındaki keskin kenarlı delik tam anlamıyla büyük stres odakları olacak noktalar. Bu tarz bir çalışmanın su verme sırasında mikro-çatlaklar yapmış olma ihtimali var. Bu anlamda belki de kırık kenarları inçelediğinizde diğer bölgelerden daha koyu, hafif oksitlenmiş küçük bir bölge görebilirsiniz belki. Bu inceleme güzel bir fikir vereblir size. Beni en heyecanlandıran incelemeler hep oluşan çatlakların ve kırıkların yakından kesitlerinin incelemesi olmuştur. Mikroskop veya güçlü bir büyülteçte tanelerin girişimleri, büyümüş karbürleri tespit etmek vs. gerçekten çok çok eğitici oluyor...
3. Su verme sonunda 200 derece civarında iken sudan çıkarabilmiş olsaydınız tam plastik evrenin sonlarını yakalayacaktınız ve bir 100-150 derece kadar havada soğutma lüksünüz olacaktı. Bu aşamadaki bir yamulma gerçekten sizin yaptığınız hareketle kırılmaya mahal vermeden rahatlıkla düzeltilebilirdi. Heyhat, üzüldüm gerçekten böyle güzel bir çalışmanın kırılmasına...
4. Kırık kesitinde az çok seçebildiğim kadarıyla bir miktar tane büyümesi söz konusu, ancak daha da kötüsü tane büyüklükleri sanırım sırttan uca homojen değil, uçta sanki biraz daha büyük taneler seçiliyor, Ayrıca uca doğru temiz beyaz parlak bir bölge var, sanki yansıma değil de aşırı büyümüş bir karbür gibi. Hiç böyle birşey görmedim. Onun daha küçük bir versiyonu da yivin hemen yanında vamış gibi. Çok ilginç geldi bana. Eğer öyle ise muhtemeler su verme öncesinde ağıza yakın ve yivin ince bölümleri belki 1000 belki 1200 derece ısılara çıkmış gibi. Acaba biraz daha net bir foto çekebilir misiniz müsait olduğunuzda, merakımı celbetti o bölge...
Sonuç olarak aslında çok güzel bir deneyim yaşamışsınız, oldukça eğitici olmuştur. Ancak tekrarlayayım, ısıl işlem öncesi çalışmanız gerçekten takdire şayan...
Geçmiş olsun...