Bıçak Sanatı - Forum

Bushcraft - Ohkwáho

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir
Bushcraft - Ohkwáho
« : 09 Ocak 2014, 20:15:38 »
Benim fırınım yok, ama 3d software' im ve tasarımcı şapkam var (O da ne demekse? :) )

En çok işime yarayacak olduğunu düşündüğüm Bushcraft tarzında bir çalışma yaptım, ismi de Ohkwáho. "O da nedir?" derseniz, sizi Google' a havale ediyorum. Biraz araştırma bünyeye iyi gelir. :)

Versiyonlar sırasıyla aşağıdaki gibidir:

"Ahşap" saplı + parlak namlu.
"Blaze Orange" plastik saplı + parlak namlu.
"Tactical" saplı + elektrostatik siyah epoksi namlu.

"Kavgalarda, açıkça üstün olan tarafın, zayıf olan tarafa yatağanın keskin ağzıyla değil de, sırtıyla müdahale etmesi bir görgü kuralıydı." (Kaynak, Vikipedi)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Bushcraft - Ohkwáho
« Yanıtla #1 : 09 Ocak 2014, 20:47:43 »
Güzel çalışma olmuş. Baş parmak ile ondan sonraki parmak arasındaki çıkıntı çok fazla ve sivri duruyor. Bu alanda düzenleme yapılabilinir. Namlu taşlama hattı doğrultusunda incelmemiş. Taşlamanın dışında namlu uca doğru ayrıca inceltilmiş. Çok fazla inceltmek belki zorlu şartlarda kullanımında ucun mukavemetinin azalmasına sebebiyet verebilir. Birde içbüyek değilde scandi taşlama yapılabilinir. Ama bu seferde scandi taşmaya göre namlu yüksekliği çok fazla. Bu bıçakta taşlamayı daha yukarı çekmek daha uygun olabilir.  Bu arada ip deliği konumu ve şekli çok güzel olmuş.

« Yanıtla #2 : 09 Ocak 2014, 20:56:09 »
Genel olarak bence çok güzel ve detaylı olmuş ama, dağ bayır kullanım amaçlı bir bıçakta taşlama eşiği olmaması yani, doğrudan mutfak bıçağı gibi bitmesi kullanımda biraz gerginlik yaratabilir ( el kayması vs durumda) beni rahatsız eden tek yanı bu oldu. Bunun dışında tüm seçenekleri kendi içinde çok güzel buldum. Ellerine sağlık  :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #3 : 09 Ocak 2014, 21:02:51 »
Evet Sefa hocam o noktayı hiç dikkat etmemiştim.

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #4 : 09 Ocak 2014, 22:08:58 »
Elinize sağlık,farklı bir model olmuş..

Sefa abi en önemli ve iyileşmesi gereken yerini belirtmiş,gerçekten çok riskli olmuş..

Kesinlikle taşlama eşiği şart,yoksa kullanan bıçağa güvenemez..

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 09 Ocak 2014, 22:54:20 »
Şeytanın avukatlığını yapma havasındayım:

Bu şekilde parmak oyukları olan bir bıçağı taktik ya da günlük kullanımda gerekebilecek bazı kullanım şekillerinde kullanamazsınız. Bunlar, ağzın size dönük olduğu her iki tutuş yöntemi (birinde ucu baş parmağın olduğu tarafta ve ağız size bakıyor, diğerinde ise uç küçük parmağın olduğu tarafta ve ağız size bakıyor. Yani parmak oyukları sayesinde taktik kullanım yarı yarıya kısıtlanır ve de bu bıçakla elma da soyamazsınız.

İkinci kısıtlama tamamen taktik ve aşılabilir bir kısıtlama. Tabi bu o kadar ölümcül değil. Sapa bağlı olan ip ve boncuklar bıçağı elde döndürüp ucunun yönünü değiştirebilmenizi çok güçleştirir.

Sefa ustanın işaret ettiği taşlama eşiği yorumu da çok faydalı bir yorum.

Bütün bu vıdı vıdımın yanında asıl söylenecek şey, çizimlerinin çok güzel olduğu. Elinize sağlık.  :2up
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #6 : 10 Ocak 2014, 00:05:57 »
Ben de genel yorumlara katılıyorum ve ellerinize sağlık diyorum :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

AliAydın

• 324
  • Meslek: memur
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #7 : 10 Ocak 2014, 03:11:34 »
Eylem Bey e katılıyorum. Bıçağın tutuş şekli çok sınırlı olmuş. Şu videonun 13. dakikasından sonra Ray Mears bushcraft bıçağının tutuş şekillerinden bahsetmiş. Sanırım yardımcı olabilir.
http://www.youtube.com/watch?v=1Vszc4g0RW8
Link için edit :) 

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
« Yanıtla #8 : 10 Ocak 2014, 13:12:31 »
Ustalarım.... ağzınıza, klavyenize sağlık. Öncelikle bıçak imalatı konusuna hiç de hakim olmayan bu kardeşinizin, hevesli ve cüretkar tasarımını mazur gördüğünüz için çok teşekkür ederim.

Sizlerin tecrübeleri ile bir sonraki tasarımım uygulamaya daha yatkın bir hale gelir diye ümit ediyorum.

Genellikle bowie ve av bıçaklarında yer alan -"tetik" diyeyim, adını bilmiyorum- işaret parmağı oyuğunu bushcraft' a uygulayıp hibrit bir model yaratmayı istemiştim. Ama görüyorum ki pratik kullanımda baş ağrıtacak. Ayrıca Ray Mears videosu için çok teşekkürler.

Özellikle Sefa Usta' mın da belirttiği eşik önlemi ciddi bir tasarım hatası olmuş, bunun zaten hemen düzelmesi lazım.

Aslında konveks bileyleme kullanıldığını biliyorum ve öyle tasarlamıştım. Nasıl olduysa gözümden kaçmış, tembellik etmişim. :)

Herkese sevgiler,
S.
"Kavgalarda, açıkça üstün olan tarafın, zayıf olan tarafa yatağanın keskin ağzıyla değil de, sırtıyla müdahale etmesi bir görgü kuralıydı." (Kaynak, Vikipedi)

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #9 : 10 Ocak 2014, 20:49:32 »
ohkwaho ile ilgili bi şey bulamadım google da :(

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #10 : 10 Ocak 2014, 22:38:53 »
Ustalarım.... ağzınıza, klavyenize sağlık. Öncelikle bıçak imalatı konusuna hiç de hakim olmayan bu kardeşinizin, hevesli ve cüretkar tasarımını mazur gördüğünüz için çok teşekkür ederim.
...
Estağfurullah muhterem. Gördüğümüz şeyleri görmemize vesile olarak tüm üyelere aktarılacak şeyleri hatırlattığın için çok teşekkürler. Parmak oyuğu meselesini senin tasarımın sayende hatırladım ama ben de bunun önemini anlayalı ancak iki hafta kadar olmuştu. Test amacıyla yanımda olan necker'ım ile elma soymaya kalkınca kafama dank eden bir detayı paylaştım sadece. Yani senin çizimindeki sorun bende de vardı ve bitmiş bir bıçağın üzerindeydi.

Söz gümüşse sükut altındır derler ya. Belki "Yeniçeri" için doğru ama sen eğer sessiz kalıp bir şeyler paylaşmasaydın çok önemli ayrıntılar üzerinde konuşmak için konuyu açamayacaktık. Tüm süreç kazancımız oldu.  :2up
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #11 : 10 Ocak 2014, 23:05:18 »
...
Estağfurullah muhterem. Gördüğümüz şeyleri görmemize vesile olarak tüm üyelere aktarılacak şeyleri hatırlattığın için çok teşekkürler. Parmak oyuğu meselesini senin tasarımın sayende hatırladım ama ben de bunun önemini anlayalı ancak iki hafta kadar olmuştu. Test amacıyla yanımda olan necker'ım ile elma soymaya kalkınca kafama dank eden bir detayı paylaştım sadece. Yani senin çizimindeki sorun bende de vardı ve bitmiş bir bıçağın üzerindeydi.

Söz gümüşse sükut altındır derler ya. Belki "Yeniçeri" için doğru ama sen eğer sessiz kalıp bir şeyler paylaşmasaydın çok önemli ayrıntılar üzerinde konuşmak için konuyu açamayacaktık. Tüm süreç kazancımız oldu.  :2up
:2up Kesinlikle

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
« Yanıtla #12 : 11 Ocak 2014, 04:18:35 »
ohkwaho ile ilgili bi şey bulamadım google da :(

Ohkwáho, Amerikan Mohawk yerli dilinde "Kurt" demek.

...