Bıçak Sanatı - Forum

Elektro dağlama şeması

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Elektro dağlama şeması
« Yanıtla #20 : 31 Aralık 2013, 13:57:38 »
Teşekkürler Eylem ustam. Yabancı forumlarda araştırdığım kadarıyla bazı kişiler prinçden yaptıklarını ve olumlu sonuç aldıklarını yazmışlar. Usakknife sitesinde bu padler aşağıdaki resimdeki gibi değiştirilebilir kullanmışlar. Söylediklerinizi de düşününce paslanmaz daha mantıklı geldi bana.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #21 : 31 Aralık 2013, 18:58:08 »
Kac V ve kac A gerekiyor tam olarak anlamadim. Kendisi yapamayacaklar icin guc kaynagi olarak aklima gelenler :

0-30V 0-3A ayarlanabilir lab tipi guc kaynagi bulabilirseniz en temiz cozum bu olur. Hem gerilim hem de kisa devre akimi ayarlanabilir, kolay kolay bozamazsiniz. Ayrica akm ve gerilimi degistirebildiginiz icin daglama suresi ve dernligi de daha kontrollu olur sanirim. Tek dezavantaji fiyati, 100tl - 150tl araligi tahminimce.

Eski bir PC kasasindan guc kismini sokebilirsiniz. 12V, 3.3V ve 5V cikislari vardir ama kisa devre korumasi konusunda isiniz sansa kalmis.

Cep telefonu sarjlarini kullanabilirsiniz, 5V 1A e kadar yolu var. SMPS entegrelerinde cikis kisadevre korumasi genellikle olur.

Reguleli bir adaptor alabilirsiniz,  eger icinde lm78xx seris siradan bir regulator var ise sorun cikmaz. Hem kisa devre hem de isinm a korumasi vardir. Hemen yanmaz, ama ne kadar dayanir bilemem. Basit tranzistorlu regulator devresi icerenler ilk kisa devrede ucar.

Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #22 : 31 Aralık 2013, 19:24:16 »
Teşekkürler Eylem ustam. Yabancı forumlarda araştırdığım kadarıyla bazı kişiler prinçden yaptıklarını ve olumlu sonuç aldıklarını yazmışlar. Usakknife sitesinde bu padler aşağıdaki resimdeki gibi değiştirilebilir kullanmışlar. Söylediklerinizi de düşününce paslanmaz daha mantıklı geldi bana.
...

Tabi benim midesizlik edip aluminyum folyo kullanmışlığım da var ama tavsiyeyi olabildiğince bilinçli yapayım, vebal altına girmeyeyim.

Bakır içeriğinden kaçınmak taraftarıyım. Ne de olsa bakır insana zarar verebilen sicili bozuk bir metal. Bıçakta bakır kalıntısı kalması gıda kesecek bıçaklarda istemeyeceğimiz bir olasılık. O bakımdan pirinçtense düz bir demir parçası bile daha iyi olabilir diye düşünüyorum.

Bakır siroza yol açabiliyor diye bir şey duydum geçenlerde ama rivayet bu tabii. İddia etmiş olmayayım.

Bir ara kalın çaplı kurşun kalem yedeğiyle de iş yapmıştım. Malzemenin iyi iş gördüğünü söyleyebilirim. Tabi boyutları geniş bir damgaya çok uygun değil...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #23 : 31 Aralık 2013, 19:53:24 »
Genelde 100VA ve 20V ila 24V arası önermişler. PC güç kaynağı olayını da araştırdım ama en azından ben kullanmamaya karar verdim.

Eylem ustam karakalem çalışmalarında kullanılan kömür kalemler var. Onların büyük olanlarından kullanılabilir belki. Mesela  http://www.tahtakalehobi.com/cretacolor-sketching-charcoal-stick-cubuk-fuzen-7x14x72-mm..html#.UsMDZ-H6RFs böyle bir linkteki kalem ölçüleri 7x14x72 mm. Daha kalını da vardır herhalde.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #24 : 31 Aralık 2013, 19:55:09 »
İyiymişler, benim kullandıklarım biraz kalıncaydı ama bunlar gerçekten iyiymiş.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #25 : 31 Aralık 2013, 20:01:07 »

Genelde 100VA ve 20V ila 24V arası önermişler dedim ama hata olmasın ilk paylaştığım linteki sayfadaki makinede http://www.radioshack.com/product/index.jsp?productId=2102703 bunu kullanmışlar.
İyiymişler, benim kullandıklarım biraz kalıncaydı ama bunlar gerçekten iyiymiş.

Kurşun kalem deyince aklıma bunlar geldi. Bir dönem karakalem resim çalışmalarımda bu kalemlerden kullanıyordum.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #26 : 31 Aralık 2013, 20:25:17 »
Max. 50W alabilerler o trafodan. Gerilim olarak ta 35V un uzerine cikamaz. ( sekonder tek cikis ise ).
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #27 : 06 Ocak 2014, 22:02:09 »
Gerekli açıklamalar yapılmış gerçi de
Elektronikçiden 30 w lık bir trafo ve 3-5 a lik bir köprü diyot alın.Trafonun 220v girişinde 2 uç olur burayı prize takıyoruz.3 uç olan kısmıda 
orta ve kenar uç 12v en kenardaki iki uç ise 24 verir.Bize 12 v lazım olduğuna göre orta ve kenar uca köprü diyotu bağlayın.Köprü diyotlarda da 4 uç olur.İki si tarafoya bağlanır.Diğer iki uç dc gerilim verir.Bunlarıda plastik bir kutuya koyun(elektronikçilerde satılır) Tamamdır.Köprü diyot ısınacaktır bunun için soğutucu bağlayın.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #28 : 06 Ocak 2014, 22:24:15 »
Çok teşekkürler. Yakın zamanda bu işi bilen bir arkadaşla bir tane yapmayı planlıyorum. Mümkün olduğunca fotoğraflamaya ve açıklama yapmayı düşünüyorum ama yinede uyarılar yapıldı. Elektrik şakaya gelmez, hiç değilse yapmaya niyetliler benim gibi tecrübeli birinden destek alabilirler. Bu yüzdende aslında yapım sürecini açıklayan yazıyı yazıp yazmama konusunda tereddütlüyüm. Bu arada dağlamanın yapıldı pad'e konulan kumaş yünden imiş bilginize.