Bıçak Sanatı - Forum

Çok amaçlı matkap ucu

Ynt: Çok amaçlı matkap ucu
« Yanıtla #20 : 04 Nisan 2016, 15:53:01 »
Siz puukko bicaklarda hangi ucu kullaniyorsunuz ustadim.
Kuyruk kalınlığına göre 3,5 4 veya 5 mm kullanıyorum.

Azim Zımpara

• 255
  • Fatih Abar
    • www.azim-zimpara.com
  • Meslek: Zımparacı
  • Yer: Gaziantep
« Yanıtla #21 : 04 Nisan 2016, 16:54:38 »

Sefa hocam ağız açma işleminde videolarda matkap ucuyla ortalma yapıyorlar. 4mm kalınlıktaki plakaya 4 milim tığlamı alıyorlar yoksa başka türlümü oluyor.
Endüstriyel Zımpara Çözümleri                www.azim-zimpara.com

« Yanıtla #22 : 04 Nisan 2016, 17:32:34 »
Çizilen taslağın kalınlığında uç kullanmak mantıklı olanı.

Okan

• 121
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #23 : 07 Nisan 2016, 13:49:04 »
Uzunluklari ne kadar bu uclarin hocam. Nden soruyorum cunku pukko yaparken sapi ne kadar gommek gerekir bilmiyorum ben 10 cm filan gomerim dedim ama o uzunluklarda uc yok. Kisa gomucez gibi gozukuyor 5cm kadar oda saglikli olurmu bilmiyorum. Bosch PBD 40 sutun matkap alicam sirf bu duz delme mevzusundan ve pirinci ama uclara bakiyorum hep kisa.
omknives

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #24 : 07 Nisan 2016, 14:06:40 »
Aynı matkap ucuyla(6 mm) ve Bosch PBD 40 matkapla ,öncesinde 5 mm delinmis sulu Hns yi delebilmek için 2 adet uç pert oldu. Sefa Hocamın dediği gibi arada talas temizliği yapmama ve makine yagiyla sogutmama rağmen, ucundaki elmaslar hemen deforme oldu. Devir 500/dk.ydi. Nerde yanlış yaptığım konusunda fikrim yok. Acaba deviri 250 mi yapsaydim  ::)
« Son Düzenleme: 07 Nisan 2016, 14:09:04 Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) »
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

« Yanıtla #25 : 07 Nisan 2016, 14:15:48 »
Uzunluklari ne kadar bu uclarin hocam. Nden soruyorum cunku pukko yaparken sapi ne kadar gommek gerekir bilmiyorum ben 10 cm filan gomerim dedim ama o uzunluklarda uc yok. Kisa gomucez gibi gozukuyor 5cm kadar oda saglikli olurmu bilmiyorum. Bosch PBD 40 sutun matkap alicam sirf bu duz delme mevzusundan ve pirinci ama uclara bakiyorum hep kisa.
Matkabın illa uzun olması gerekmiyor, diyelim ucun uzunluğu 60 mm, sapın yarısını bir taraftan diğer yarısını ta diğer taraftan delerseniz delikler ortada birleşir. Böylece 60 mm lik uç kullanarak 120 mm delik delmiş olursunuz. Puukko da kuyruk tamamen dışarıya çıksa iyi olur.

Okan

• 121
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #26 : 12 Nisan 2016, 09:45:43 »
Aynı matkap ucuyla(6 mm) ve Bosch PBD 40 matkapla ,öncesinde 5 mm delinmis sulu Hns yi delebilmek için 2 adet uç pert oldu. Sefa Hocamın dediği gibi arada talas temizliği yapmama ve makine yagiyla sogutmama rağmen, ucundaki elmaslar hemen deforme oldu. Devir 500/dk.ydi. Nerde yanlış yaptığım konusunda fikrim yok. Acaba deviri 250 mi yapsaydim  ::)

Omer be selamlar

bende yni aldim pbd 40 matkaptan... sol tarafinda hangi uclar icin hangi devri kullanmaniz gerektigini gostern bir cizelge var onu kullanmanizi yavzite ederim... genelde uc kalinligi ne kadar azaliyor ve delinecek cisim sertlesiyorsa devir o orantida artiyor. Mesela 1mm uc ile uygulaaniz gereken devir 2500 rpm gibi... aksi taktirde uc sikisip kiriliyor.
omknives