Bıçak Sanatı - Forum

Çok amaçlı matkap ucu

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Çok amaçlı matkap ucu
« : 18 Aralık 2013, 16:26:57 »
Geçen gün Koçtaş da dolaşırken çok amaçlı matkap ucu aldım. Daha önce ısıl işlem görmüş malzemeyi delmek için uç araştırırken bu tür matkap ucu işe yarar mı diye aklıma soru takıldı. Asıl almayı planladığı uç http://www.bosch-pt.com/tr/tr/accocs/Aksesuar/207730/cok-amacli-matkap-ucu-cyl-9-multi-construction/ bu linkteki uç. Ben http://www.koctas.com.tr/el-aleti-aksesuarlari/bosch-sds-quick-cok-amacli-delici-uc/4171-7823/ bu linkteki ucu aldım. Maksat denemekti. Önce fayans deldim. Sonra ısıl işlem görmemiş D2 deldim. En sonda eğe deldim. Sonuç bence tatminkar. Aynı uç ile ahşap, plastik, alüminyum  gibi malzemelerde deliniyor. Beton matkap ucu alıp kullanmaktansa bu tür ucu kullanmak daha mantıklı geldi.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Çok amaçlı matkap ucu
« Yanıtla #1 : 18 Aralık 2013, 16:29:44 »
Bunun ucunun genişliği gerisinden daha fazla olduğuna göre deliğin doğrusallığı garanti değil. Kalın malzemede sıkıntı olabilir. Sap ahşabını bunla delip de deliğe pimin girmediğini, hatta çatlattığını görmek dahi olası.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #2 : 18 Aralık 2013, 16:38:02 »
Kabzada denemedim ama ısıl işlem görmemiş 4mm D2 de çok rahat delik deldim. Delik çapında bir sıkıntı da yok. Aynı şekilde yumuşatılmamış eğede ve fayansda da geçerli. Açıkçası kabzada da bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Belki eksantrik dönme durumunda böyle bir sıkıntı olabilir. Kabza deldiğimde sonucu paylaşırım. 
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2013, 16:39:43 Gönderen: Salim Türk »

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #3 : 18 Aralık 2013, 16:40:48 »
sonuç olarak karbür ucun 30 ila 100 tl arası olduğunu düşünürsek bu ucu çelik delerken kullanmak mantıklı diğer uclardan daha uzun ömürlü olduğuda kesindir
uç kısmında elmas karbür olduğundan kolay kolayda deforme olmaz metal delim işi için  :2up :2up :2up derim

ahşabı diğerleri ile deleriz :)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #4 : 18 Aralık 2013, 16:53:47 »
Birde beton matkapları ile kıyaslama yapılırsa büyük bir ihtimalle karbür uç yapısı da farklıdır. Eğe delerken eğenin dişleri de vardı ve uçta en ufak bir deforme olmadı. Bu arada internet satış yapan firmalarda 5,48TL (3mm uç) den başlayan fiyatlar var. 8mm uç fiyatı 6,30TL
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2013, 17:00:40 Gönderen: Salim Türk »

« Yanıtla #5 : 18 Aralık 2013, 17:25:05 »
Bence bu uç beton matkabının uygun şekilde bilenmiş halinden başka bir şey değil. Geçenlerde3-6,5 arası bir seri beton matkap ucu bilemiştim aynen her çelikte sorunsuz kullanıyorum ne deformasyon ne kırılma...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #6 : 18 Aralık 2013, 17:38:03 »
Sefa hocam sitesinde göz attığım kadarıyla haklısınız. Karbür uç aynı gibi görünüyor. Beton matkap uçlarına göre farkı bileme açıları ve açıklamalara göre ucun lehimleme şekli. Ucun bileme şekli standart bilemeden biraz farklı. Karbür ucu bilemek için uygun bir taş almalıyım. Bendeki taş ile bileme yapamadığım için bu uç bana sıcak geldi. Aynı şekilde bilemede sıkıntısı olanlar rahatlıkla bu uçları kullanabilirler.

« Yanıtla #7 : 18 Aralık 2013, 18:45:28 »
Bence de kullanılabilir, hele de fiyatı da böyleyse daha ne olsun. Zaten en fazla bir iki ölçüde olması yeterli oluyor.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #8 : 18 Aralık 2013, 19:17:46 »
Bunun ucunun genişliği gerisinden daha fazla olduğuna göre deliğin doğrusallığı garanti değil. Kalın malzemede sıkıntı olabilir. Sap ahşabını bunla delip de deliğe pimin girmediğini, hatta çatlattığını görmek dahi olası.

Eylem hocam ben sizin mesajınızı yanlış algılamışım. Resme bakınca söylediklerinizde haklısınız ama resmin tersine karbür ucun tamamı aynı çapta. Tekrar bilemede dahil çapta bir değişiklik olmaz.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #9 : 18 Aralık 2013, 19:44:43 »
Öyle ise çok iyi.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #10 : 18 Aralık 2013, 19:49:31 »
Beton uçları bileme için gerekli ekipmanı olmayan veya açıyı tuturamayanlar için güzel olmuş bu uçların satılması  :2up
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2013, 19:52:06 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #11 : 18 Aralık 2013, 20:47:19 »
Salim ustam çok güzel bir paylaşım. İlk fırsatta sütun matkabımla deneyeceğim. :)
Okinawian

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #12 : 18 Aralık 2013, 23:45:24 »
kalıtelı   hatta garantı olması ıçın alman malı beton matkap ucu alınır uç tarafı gereklı çapa ındırılıp uygun açıyla elmasta bılenır ve evladıyelık olur .  ama   karbür uçlardakı gıbı tertemız bır delık vermıyor.

karbur uca devam  ;D
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #13 : 19 Aralık 2013, 08:19:07 »
inşallah benimde bir matkabım olacak şimdi bu konu daha bir ilginç oldu can kulağı ile dinliyorum. ben normal metal delme ucu alıyoruz o şekilde delme yapıyoruz sanmıştım  :'( forumda daha çok dolaşmam çok konuyu okumam lazım anlaşılan, paylaşım için teşekkürler salim hocam.
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #14 : 19 Aralık 2013, 10:43:32 »
kalıtelı   hatta garantı olması ıçın alman malı beton matkap ucu alınır uç tarafı gereklı çapa ındırılıp uygun açıyla elmasta bılenır ve evladıyelık olur .  ama   karbür uçlardakı gıbı tertemız bır delık vermıyor.

karbur uca devam  ;D

KArbür uç fiyatları ne alemde. Bana burada 4mm için 50 TL çektiler.
Okinawian

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #15 : 19 Aralık 2013, 11:02:07 »

karbur uca devam  ;D

al frezeyi kulan karbür ucu oh ne ala :)

karbür uc hassas matkaplarda 10 numara iş yapar ama hafif esnemede bom gitti 50 tl  :D
cok kırdım
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #16 : 19 Aralık 2013, 14:52:58 »
karbür matkap ucu ve havşa matkabı ıhtıyacı olanlar benımle özelden ıletısıme gecsınler..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Okan

• 121
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #17 : 04 Nisan 2016, 10:43:00 »
HSS matkap ucu extra uzun boy MTE 3mmx155mm bu uc agac delermi :) yani ne ucu anlayamadim. Delmezse gomme bicak modelleri icin kullanmam gereken uc hangisidir. tesekkur ederim.
omknives

« Yanıtla #18 : 04 Nisan 2016, 10:46:18 »
Deler, ancak derin bir delik delinecekse delme işlemi sırasında her santimetre ilerleyişte matkapı geriye çekip sıkışan talaşları temizlemekte yarar var. Uç ince olduğu için sıkışma yapıp kırılabiliyor.

Okan

• 121
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #19 : 04 Nisan 2016, 14:06:21 »
Siz puukko bicaklarda hangi ucu kullaniyorsunuz ustadim.
omknives