Merhaba herkese,
Hiç kusuru olmaz aksine keyifle paylaşabilirim..... Öncelikle ilk sorunun cevabı 1300 küsür dolar artı tax ödedim firmaya..bu rakama kargo ve gümrük dahil değil tabi....
Asıl sorulara gelince:
Sipariş ABD'den geldi. Gelmesi 6 gün sürdü (tabi geldiği gibi alamadım kimyasallar sağolsun)..
Siparişlerin %90'ı Tandy Leather firmasından geldi. Bu firma benim araştırdığım kadarı ile deri konusunda dünya'nın en iyisi. Stoklarında deri işleme aletleri, deri, deri proje aksesuarları ve kimyasalları olmak üzere çok geniş bir yelpaze mevcut..
Alacağım aletleri seçmeden önce internette bıçak kılıfları üzerine saatlerce süren sayısız video izledim, almak istediğim aletleri listeleyip ayrıca bu aletler ve kullanımları ile ilgili videolar izledim...
Tek tek neler aldım çok uzun bir liste olmakla beraber

Neler gereklinin cevabını şöyle verebilirim.. Aldığınız bazı aletler kılıfın bir detayını daha profesyonel hale getirecektir (kenar kesiciler, dikiş yuvası açıcılar vs), bazılarının ise yaptığı işleri siz kendinizde yapabilirsiniz ancak bu aletler ile daha pratik olur (şerit kesiciler vs)... Bir takım aksesuarlar aldım (damgalar ve dekoratif çıt çıtlar) tamamen keyfi ve projenize esprili bir son dokunuş için...
Kimyasallara gelince... Boyalar, işlemeyi ve işleme kalitesini zenginleştiren/detaylandıran kimyasallar, boyandıktan sonra isteğe bağlı parlatma-matlık-su geçirmezlik-vb gibi efektler veren son katlar aldım. Bunlardan hariç birde kimyasal olmayan deri tabaklama ile ilgili solüsyonlar getirdim. Tabi daha öncede belirttiğim gibi bunları getirmeye bir daha asla uğraşmam zira çıkarmam bile bir defaya mahsus bir mucize oldu.. Deri üretiminde bu kadar ilerde olan ülkemizde bu konu ile ilgili daha detaylı bir araştırma yaparak mutlaka alternatiflerinin bulunabileceğine inanıyorum...
Gerçekten neler lazım derseniz...Bence... Kenar kesici, dikiş oluğu açıcı ve ahşap bir yuvarlama çubuğu bana göre işin %80'i..
Nasıl sipariş vereceğimize gelince... Kaç kişi katılmak istiyor ve neler istiyor kararı verildikten sonra kargo ücretide belli olacaktır ve herkesin kendi payına düşen ücreti göndermesi ile siparişi veririz. Kargo ücretine herkes verdiği ürün ağırlığı oranında katılacaktır. Yani diyelim biri bir top deri istedi 2kg, diğeri 2 parça el aleti istemiş 300gram, biri 2 puan diğeri 0.3 oranında katılacaktır ücrete... Gümrüğe gelince ardiye ordino bedeli denilen 150tl gibi olması lazım sabit bir bedel ile birde gümrükçüye verilen müşavirlik ücreti var (ben 250TL ödedim). Bu rakamları sipariş sahipleri arasında eşit böleceğiz. Zira 1 top deride getirseniz, 5 tane el aletide gelse aynı ücret.. Gümrük vergisi ise toplam sipariş bedelinin %20sine geliyor..
Yani diyelimki siparişimiz 2000$ tuttu..
400tl kargo (afaki)
150tl ordino
250tl müşavir (afaki)
800tl gümrük vergisi
1600tl toplam masraf - 4000tl'lik siparişte = Afaki %40 masraf....
Bu ne demek diyelim ki Tandy Leather'dan 50$'lık bişey aldınız...Türkiye'de elinize geçmesi 70-75$'a gelir... (Afaki)
Kargo boyu önemli değil istersek 1 konteyner dahi gelir zira resmi olarak ithal ediyor olacağız malları.