Bu bıçağı 3 mm Ck67'den yaptım. Bu bıçağı en baştan kağıt üzerine çizilmiş bir taslağa göre değil, anı anına tasarlayarak yaptım. Amacım iri olmayan ve zarif ama yine de nazik olmayan bir bıçak yapmaktı.
Ck67'yi fırında 820C sıcaklığa ısıtıp sonra yağda su verdim. ilki kısa süre gelişigüzel bir biçimde ve düşük sıcaklıkla fırında, ikincisi 210 derecede 1 saat fırında ve üçüncüsü ve dördüncüsü ise ocakta ve sadece sap
ı olacak şekilde dört kere
su verdim menevişledim. Aslında namlu dar olmasa sırt
ı da ayrıca
su verecektim menevişleyecektim ama buna imkanım olmadığını görünce caydım. Ha unutmadan ilk ve ikinci meneviş arasında bıçak 3-5 saat de buzlukta bekledi.
Sap malzemesi olarak, kalınlığından ve nazsız, sağlam oluşundan dolayı sanayideki adıyla "fiber" kullandım. Bilmeyenler için söyleyeyim, bu mikartanın bizde bulunabilen, hazır bir tipi.
Bıçağı elde şerit zımparayla ve sadece sağdan taşladım. Sonradan sola da çok belli belirsiz bir taşlama ekledim. Daha da sonra bıççağı biraz daraltmaya kara verince bu taşlama yok olmaya yüz tuttu ama yine de arka yüzde de çok hafif bir konvekslik görülebilir.
Damgamı kullandığım bıçaklarım arasında ilk biteni bu. Damgamı hem özgün bir tamga hem de iyi kötü bir monogram olacak şekilde tasarladım. Marka başvurusunu yaptığım gibi damgamı ürettirdim.
Damgayı çelik su vermeden önce ve soğukken çekiçle basıyorum. Buradaki damgayı biraz dengesiz bastığımdan çizgiler yukarı doğru incelmişler. Bu da bıçağa ha
zs bir durum olmuş.
Namluyu çok ince zımparalamak istemedim.
Sapın içini de sap zaten yeterince da
r olduğundan boşaltmak istemedim. Bıçağın sapının sağlam kalmasını istedim. O yüzden sapa da su verdim ve yüksek sıcaklıkta menevişledim.
Namlunun sap altında kalacak kısmına "eylem cengiz 2013 ck67" yazmıştım. ancak "iz" harfleri sapın altından belli belirsiz taşmışlar.
Sapı bu gün zımparaladım ama yüzeyini biraz daha zımparalayıp az daha düzeltsem mi bilemiyorum. Bıçağı %95 bitirdim sayın.
Bıçağı henüz bilemedim. Bileme de sırasını bekleyen işlerden.
Gelsin fotoğraflar:

Buradaki sap görüntüsü yanıltıcı. "Fiber" içindeki kumaş tabakalarının yarattığı göz aldanması sapta içbükeylik var gibi görünüyor.

Ha, unutmadan. Bıçağın boyutları şunlar:
Ağırlık: 98,7 gram
Boy: 22 cm
Ağız boyu: 9,5 cm
En: 22 mm
Kalınlık(sap): 13 mm
Kalınlık namlu: 3 mm