Bıçak Sanatı - Forum

4034 serisi paslanmaz çeliğim kendi kendine bükülmüş

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
4034 serisi paslanmaz çeliğim başlıkla da söylediğim gibi dura dura kendi kendine, hiç bir sıcaklık, ağırlık, darbe görmeden odamda dururken iki uçtan ters istikametlere doğru bükülmüş, uçak pervanesi gibi, işin komiği, büyük parça 104cm, 4cm, 4mm bükülmüş, bıçak için kestiğim 4 parça 24-25-25-33cm olanküçükler de bükülmüş. düz zemine koyduğumda bombeleniyor, sanırsın makas çeliği.

şimdi soruma gelince ben bunları nasıl düzeltecem, ve tekrar bükülmemelerini garantiliyecem. :'( :'( :'(
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

legolas

• 1067
  • Gökhan
Ynt: 4034 serisi paslanmaz çeliğim kendi kendine bükülmüş
« Yanıtla #1 : 21 Aralık 2013, 21:49:49 »
değerli arkadaşlarım bu konuda yardım istemiştim kimse cevap yazmadı, yine sorumu tekrarlıyayım konuyu hit yapmak için de yazıyorum. bu konuda bilgisi olan yardım edebilecek olan veya başı gelen arkadaş varsa, bilgisini paylaşırsa sevinirim. :'( :'( :'(
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

Emrah kent

• 641
  • Meslek: karasör
  • Yer: izmir
« Yanıtla #2 : 21 Aralık 2013, 22:43:00 »
benim aklıma gelen hava sıcaklıgı geliyor elektirik telleri misali yazın kendini salar kışın gerilir  sanırm oda bu sbepten dolayı olmus olabılır nerede muhafaza ediyorsunuz  hammaddeyıi bilimiyorum cok fazla bir bükülme varsa sayet ilginç derim

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #3 : 21 Aralık 2013, 23:26:59 »
vallahi çelik odamda duruyordu, burası sıcak bir memleket çok fazla ısı farkı olmaz. yukarıda da belirttiğim gibi sıcaklık, darbe, ağırlık gibi herhangi bir şeye maruz kalmadan duvara yaslı dururken kendi kendine bükülmüş. her iki ucundan ters istikamete doğru, kesilen parçalarda bükülmüş. benim sıkıntım nasıl büküldüğü değil, nasıl düzeltirim diye yardımcı olan olursa çok memnun olurum.

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #4 : 21 Aralık 2013, 23:50:54 »
Kesme işlemi nasıl yapıldı?Demir testere kullanmış isen bükülmemesi lazım.Düzeltme işlemi soğuk iken yapılmamalı.Araştırmaya devam et.Benimde pek fazla bilgim yok.

umutulken

• 246
  • Umut Ulken
« Yanıtla #5 : 22 Aralık 2013, 19:56:01 »
Frezelerde yedekte bekleyen malafa millerini askıda dik duracak şekilde saklıyorlar. Bu durumda sanki ona benziyor.

« Yanıtla #6 : 22 Aralık 2013, 20:47:57 »
Mengeneye bağlayıp, ayarlı penseyle vs kıstırıp istediğiniz gibi düzeltebilirsiniz, hiç bir sakıncası yok  ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #7 : 23 Aralık 2013, 05:10:51 »
Isıl işlem görmemiş halde büküldüler anladığım kadarıyla. Bu gayet doğal. Malzeme uzun ve ağırken daha az bükülür, mesela plaka olarak oldukça düzgün görürsün. Ancak plakadan küçük bir bıçaklık malzeme kestiğinde malzemenin bükülmüş olduğunu görürsün. Bu benim çok sık başıma gelen bir durum. Aynen Sefa ustamızın dediği gibi tersine bük, hiç düzelmedi örste döv düzelene kadar, hiçbir sakıncası yok ısıl işlem öncesinde. Bükülme durumunun önüne geçme imkanı yok, bu çeliğin üretiminden kaynaklanıyor, ya geniş plakaların taşıma veya istiflemede ağırlıktan bel vermesi durumu var ya da büyük rulolar halinde üretiliyorlar. Belki de yumuşatma tavından çıkarken üniform soğumuyorlar. Hiç bilemeyeceğim, ancak bu işte çok sık karşılaşılan bir durumduri merak etme, elde düzelttikten sonra ısıl işlem sırasında bükülme tekrar geri gelebilmekte, bu da başıma geliyor. Bu durumda da su verilme sırasında malzeme 300 derece civarında ike mengenede düzeltmek işe kesin çözüm oluyor. Ancak sonra da meneviş arasında meneviş ısılarında abartılı olmayan bükülmeler de düzeltilebiliyor...

Kipmen Sanat web sitesi

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #8 : 23 Aralık 2013, 08:23:05 »
cevaplarınız için teşekkürler, bende bir farklılık mı var, çelik mi bozuk diye korktum. kimselere sormadan da ham çeliği dövmekte istemedim açıkçası. mesele bu kadar basitse tamam, hiç başıma gelmedi. :2up