Bıçak Sanatı - Forum

el ısıtmak için meşhale ateşi

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
el ısıtmak için meşhale ateşi
« : 09 Aralık 2013, 15:02:34 »
pazarda haftadabir balık satıyoruz buzlu balık olunca ellerimizi hissetmiyoruz
bende düşündüm cep ısıtıcı olabilir dedim,ama sonra vazgeçtim,meşhale ateşi aklıma geldi,biraz araştırdım

Meşale nedir ?

Ucunda, alev çıkararak yanıcı bir madde bulunan, aydınlatmaya yarayan değnek
Örnek: Jandarmalar petrolle külü karıştırarak meşale yapıyorlardı.

Sabit meşaleler nasıl yapılır?

Üç türlü yapılır :
a-zeytinyağı içerisine fitil konularak yapılan meşale : bir kabın içerisine pamuk ipliğinden yapılmış iki üç parmak eninde bir fitil koyulduktan sonra, bezir yağı, susam yağı, zeytinyağı dökülmesiyle yapılır..

b-mumların eritilmesiyle yapılan meşale : herhangi bir yerde eritilen mumlar bir kabın içerisine dökülür.. bu kaba bir fitil ilavesi ile meşale yapılır..

c-mumların sıra ile dizilmesinden meydana getirilen meşale : bir tahtanın üzerine on veya daha fazla mumun dizilmesiyle yapılan meşale..

zeytinyağı ile yapılan meşalenin harareti perdeyi kızdırıp yakmaması için zaman zaman meşale kabına bir zincir daldırılır.. yanan fitilin kalkmaması için de üzerine bir taş konur.. bu meşalenin ışığı titrek olduğundan, titreklik perdede gösterilen tasvirlere daha güzel bir tatlılık verir.. meşalenin ışığı zamanla tasvirlerin boyalarını pişirir ve renklerini güzelleştirir.

Basit Meşale Yapımı

Bir odun, biraz üstüpü veya bez parçası sonrada biraz madensel yağ yada benzeri yanıcı madde... Bu madde maden ocaklarında kullanılan yakıt jel de olabilir.

Ne ince ne kalın orta halli biraz uzunca bir odun alınır, bir ucunu bez veya üstüpü ile sarılır. Sonra bu ucu yanıcı maddeye bulanır. En sonunda çakmakla bu ucu tutuşturulur.

alıntıdır..

bu alttakinden vazgeçtim

http://www.bitenekadar.com/heat-pack-cep-sobasi-24-saat-etkili-3-paket-9320-firsat-urun

birde hammadde satan site var

http://www.mumyapimi.com/index_dosyalar/Page755.htm

http://www.mumyapimi.com/index_dosyalar/Page686.htm

ne yapıcam diye düşünüyorum,bu pratik geldi
a-zeytinyağı içerisine fitil konularak yapılan meşale : bir kabın içerisine pamuk ipliğinden yapılmış iki üç parmak eninde bir fitil koyulduktan sonra, bezir yağı, susam yağı, zeytinyağı dökülmesiyle yapılır..

sıvıları bulurum  kaba dökerim ama sıvı içine atmam için önereceğiniz yanıp kaybolmayan fitil varmı,fitil sorununa takıldım
6 saat sürekli yansa idare eder elleri ısıtmak için ve duman yapmaması için

ayrıca atöyledeki arkadaşlarında işine yarar  ^-^

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: el ısıtmak için meşhale ateşi
« Yanıtla #1 : 09 Aralık 2013, 15:28:00 »
Pazarda teamül, yağ tenekesi içinde tahta kasa yakmak değil miydi?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #2 : 09 Aralık 2013, 16:49:33 »
Pazarda teamül, yağ tenekesi içinde tahta kasa yakmak değil miydi?

+1  :)
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #3 : 09 Aralık 2013, 16:58:07 »
Cam yününden yada karbon liflerden fitil olarak işinizi görecek bir şeyler yapmak mümkün
« Son Düzenleme: 09 Aralık 2013, 17:34:32 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #4 : 09 Aralık 2013, 17:20:27 »
Okinawian

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 09 Aralık 2013, 17:24:18 »
reşo ocağı, cep sobası tavsiyemdir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

merttt9

• 1419
« Yanıtla #6 : 09 Aralık 2013, 18:36:07 »
bayağı cevap gelmiş sağolun..
pazar ara sokak ve dar bir yer,bir araba anca geçiyor kalabalıkta olunca zabıta sorunu olur ateş yakamıyoruz,basket sağası olsaydı olurdu,bu yüzden küçük ateş lazım,bu dediklerinize bakıcam
balıkların bir kısmı donmuş olarak geldiğinden bunları 1 metre yükseklikte su ve tuz dolu suya bırakmak gerekiyor varile yani..su iyice buzdan dolayı donuyor elleri sokup çıkarınca parmaklar donuyor,toplam 6 varil var donmuş balıklar 12 kasa civarı bittikçe yenileri soya konur temizlenir,yani sabahtan akşama kadar eller suyun içinde bu yüzden eldivende takamıyoruz
en azından ateşe biraz tutmak fayda eder dumansız ateş  :)

tek tek dediklerinize baktım,hepside güzel kullanışlı,tek başıma olsam çakmak alırdım,eller su içinde olacak ve kalabalığız alevde çok olursa iyi olur,reco ocakta iyi ama kalabalığız
bir tane boş boya kutusu alıcam küçük bir kap olacak,içine yarıya kadar zeytinyağı koyucam evde bolca var,bezir yağı, susam yağı eklicem tarifte miktar yazmamışlar deneme yapmam gerekecek
birde şu cam yünü var,inşaat yalıtımcılardan bulurum sarı renk,onuda kotu içine attımı tamam sanırım,cam yünü yanınca ne kadar büyükse o kadar alev çıkarır sanırım
fitil demişler ama bu fitil normalde mum içine saplıyken ve mum katı haldeyken işe yarıyordu acaba sıvı dolu kapta nasıl olacak,olurmu bilmiyorum,sıvı içinde sabit durmaz yüzer bu cam yünü,umarım sönmez,yada sıvı tamamende yanabilir,neyse bir deneyeyim  O:-)
« Son Düzenleme: 09 Aralık 2013, 18:50:09 Gönderen: merttt9 »

merttt9

• 1419
« Yanıtla #7 : 12 Aralık 2013, 02:48:54 »
meşhale ateşine gerek kalmadı,buda aynı işi görüyor
teşekkür herkese  :2up hallettim.
sürekli gittim bir yerdeki arkadaşa resmi gösterdim,oda hemen yan dükkanda bu zaten satılıyor dedi,meğerse kış geldiğinde millet soba yakmak için alıyormuş,internetten alsam pahalıya gelecekti
bu kutuyu 1.5 tl ye aldım..yarım litre ped şişede satılıyor 2.5 tl...birde 2 litre şişede satılıyor oda 6.5 tl..gayet uygun fiyatlar
aynı jöle gibi,kapaktakini yaktım renk koku yok ısı yayıyor gayet yeterli..sağolun  :2up

Huldaerus

• *
  • 10
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #8 : 12 Aralık 2013, 07:53:27 »
çözüm bulmuşsunuz ama görünce aklıma geldi paylaşmak istedim. O jel buna konulabilirmi bilmiyorum ama ispirtoyla gayet güzel yanıyor.
http://www.youtube.com/watch?v=M68NbKNnrmM

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #9 : 12 Aralık 2013, 09:41:20 »
Sen çözmüşsün ama ben yine de bir ekleme yapayım, içimde kalmasın.  :)

Bir kenara koyacağın bir küçük tüp ve bunun üstünde pişen çay. Soğukta o çay bardağını elde tutup da yudumlamak gibisi yok.
Namık Kemal
Instagram'da ben

merttt9

• 1419
« Yanıtla #10 : 12 Aralık 2013, 10:24:16 »
 :2up teşekkürler..aynen soğukta sıcak çay gibisi yok  ^-^
şu kutukola ocağıda süpermiş aynı gerçek ocak gibi olmuş mangalda yapılır  ;)