Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlem adayı ilk bıçağım

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
Isıl işlem adayı ilk bıçağım
« : 04 Aralık 2013, 19:44:51 »
İyi akşamlar Ustalarım, arkadaşlarım. İlk çalışmamı huzurunuza çıkarmak istedim. Ck 67 uzunluk 4mm, boy 220mm, en 30mm, ağız 11mm. Değerleri görüşlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. Aklımda bi kaç değişiklik var bakalım ne kadarı sizin düşüncelerinizle örtüşecek.

Son olarakta burdan ve diğer kaynaklardan yaptığım araştırmalar sonucu ortaya çıkan ağız açma aparatı. Temel olarak Noyan beyin projesi bir kaç ekleme var.

Şimdiden herkese çok teşekkürler, iyi çalışmalar.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
Ynt: Isıl işlem adayı ilk bıçağım
« Yanıtla #1 : 04 Aralık 2013, 19:50:25 »
tebrıkler gercekten cok guzel bi  profil olmus elınıze saglık bu arada  ısıl ıslemden once delıkleı delmeyı unutmayın

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #2 : 04 Aralık 2013, 20:18:15 »
Güzel olmuş elinize sağlık. Anladığım kadarıyla tam bitirmedin en azından kafanda :) Kabza arkasının üst kısmı biraz daha şekillendirdin mi tamamdır bence. Köşeli gibi duruyor ve genel hatlarda tek köşeli yer burası. Bana sadece namlu ucu biraz aşağıda geldi. Ben bu tür bıçaklarda namlu ucunun bıçağın ortada olmasını tercih ediyorum. Sebebi mızrak olarak kullanılma ihtimalinde daha fonksiyonel olacağı düşüncesindeyim.  Sonuçta tamamlandığında güzel bir bıçak çıkacak gibi görünüyor. Bitmiş halini merakla bekliyorum.

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #3 : 04 Aralık 2013, 20:40:02 »
elinize sağlık çok güzel olmuş...  :)

tatenkof

• 1326
  • Alper Çırpar
« Yanıtla #4 : 04 Aralık 2013, 22:32:56 »
tebrıkler gercekten cok guzel bi  profil olmus elınıze saglık bu arada  ısıl ıslemden once delıkleı delmeyı unutmayın
Saol abi, bi kaç değişiklikten sonra delicem inşallah 4mm ve 7mm sarı malzeme var elimde bide ip için malzeme bulmam gerekiyor.
Güzel olmuş elinize sağlık. Anladığım kadarıyla tam bitirmedin en azından kafanda :) Kabza arkasının üst kısmı biraz daha şekillendirdin mi tamamdır bence. Köşeli gibi duruyor ve genel hatlarda tek köşeli yer burası. Bana sadece namlu ucu biraz aşağıda geldi. Ben bu tür bıçaklarda namlu ucunun bıçağın ortada olmasını tercih ediyorum. Sebebi mızrak olarak kullanılma ihtimalinde daha fonksiyonel olacağı düşüncesindeyim.  Sonuçta tamamlandığında güzel bir bıçak çıkacak gibi görünüyor. Bitmiş halini merakla bekliyorum.
Salim abi tamda aklımda ki düşünceyi yakaladın valla üst çizgiyi biraz aşağı çekip uçunu ortalamak istiyorum hem bu sayede estetik olarak biraz daha hoş görünecek, kabza arkasına fazla girmedim orda da haklısın hepsini bir çıkarırım diye düşündüm. Abi ek olarak sana sorayım kabza kalın mı duruyor acaba?
elinize sağlık çok güzel olmuş...  :)

Çok saollunnn :)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #5 : 04 Aralık 2013, 23:29:26 »
Çicek gibi tertemiz birşey olmuş merakla bitmiş halini bekliyoruz.kabzayi büyük matkapla delerken mutlaka ama Mutlaka işkence ile sağlamca sabitleyin matkap takilinca biçakla birlikte dönmeye başlar elinizi kolunuzu çekemeden olan olur ama hazin olur..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #6 : 05 Aralık 2013, 00:08:10 »
Bence burnu oynama. Oynarsan boyu kısalır. Bıçağın ölçüleri gayet iyi duruyor. Kabza 26-27mm civarında galiba. Öyle ise kabza ölçüsü de güzel görünüyor. En güzeli tabi kendi eline göre ayarlaman. Tutuşunda bir sıkıntı yoksa devam.

tatenkof

• 1326
  • Alper Çırpar
« Yanıtla #7 : 05 Aralık 2013, 10:53:49 »
Bence burnu oynama. Oynarsan boyu kısalır. Bıçağın ölçüleri gayet iyi duruyor. Kabza 26-27mm civarında galiba. Öyle ise kabza ölçüsü de güzel görünüyor. En güzeli tabi kendi eline göre ayarlaman. Tutuşunda bir sıkıntı yoksa devam.
Saooll Ustam (İzmiri özledim valla orda olsam çoktan yanındaydım herşey için teşekkür ederim).
Çicek gibi tertemiz birşey olmuş merakla bitmiş halini bekliyoruz.kabzayi büyük matkapla delerken mutlaka ama Mutlaka işkence ile sağlamca sabitleyin matkap takilinca biçakla birlikte dönmeye başlar elinizi kolunuzu çekemeden olan olur ama hazin olur..
Sabitlerim Ustam çok sağolun, ısıl işlemi halleder halletmez bitiricem, iyi çalışmalar.
« Son Düzenleme: 05 Aralık 2013, 10:56:05 Gönderen: tatenkof »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #8 : 05 Aralık 2013, 11:42:38 »
Geldiğinde beklerim öyleyse :)

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #9 : 05 Aralık 2013, 11:44:03 »
Çok temiz bir işçilik olmuş,elinize sağlık..

Form konusunda Salim ustamla aynı fikirde sayılırız,kabza bitişi biraz daha yuvarlak hala gelebilir,

Ben genelde projeyi çalışırken bıçağı %90 kaba hatları belirleyip ağız açmadan ışıl işleme veriyorum,daha sonra genel temizlik yapıp hoşuma gitmeyen yerlerini eğer %10'luk pay kurtarıyorsa(coming soon başlığında örnekleri var,kabzası full değişen oldu) yeniden şekillendiriyorum,uygun derecede ağız açıp bitiriyorum sonra kabza v.s işler..

Ama bittiğinde güzel bir iş çıkacak :)

Bu arada ağız açma aparatı çok güzel olmuş,uygun açıları yakalayarak uygun grit bileme taşlarıyla hassas bileme de yapar gibi duruyor..

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #10 : 05 Aralık 2013, 11:47:41 »
tuzlaya yakınsan atolyeme gel hem  kabza malzemesı hemde pım vs verebılırım ;)

tatenkof

• 1326
  • Alper Çırpar
« Yanıtla #11 : 05 Aralık 2013, 16:58:10 »
tuzlaya yakınsan atolyeme gel hem  kabza malzemesı hemde pım vs verebılırım ;)
Ustam Bahçelievlerdeyim yinede gelmeye çalışırım çok teşekkürler :)
Çok temiz bir işçilik olmuş,elinize sağlık..

Form konusunda Salim ustamla aynı fikirde sayılırız,kabza bitişi biraz daha yuvarlak hala gelebilir,

Ben genelde projeyi çalışırken bıçağı %90 kaba hatları belirleyip ağız açmadan ışıl işleme veriyorum,daha sonra genel temizlik yapıp hoşuma gitmeyen yerlerini eğer %10'luk pay kurtarıyorsa(coming soon başlığında örnekleri var,kabzası full değişen oldu) yeniden şekillendiriyorum,uygun derecede ağız açıp bitiriyorum sonra kabza v.s işler..

Ama bittiğinde güzel bir iş çıkacak :)

Bu arada ağız açma aparatı çok güzel olmuş,uygun açıları yakalayarak uygun grit bileme taşlarıyla hassas bileme de yapar gibi duruyor..
British Blade'te küçük bir anket vardı; ısıl işlem mi ağız açtıktan sonra mı önce mi yapıyorsunuz diye çoğunluk önce diyordu. Daha garanti oluyor haliyle. Nasip bizde yaparız inşallah. Evdeki çamaşır makinesi bozulsun diye bekliyorum dört gözle :)
Geldiğinde beklerim öyleyse :)
İnşallah Ustam.

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #12 : 05 Aralık 2013, 17:25:27 »
Alper Ustam makine bozulsun diye hiç beklemene gerek yok, iki hurdacı dolansan en az 3-4 tane bulursun :)

Eğer şimdi kullandığın ağız açma aparatını sen yaptırdıysan küçük çaplı bir bant zımparayı her şekilde yaptırısın gibi geliyor...

Ağız açma işi tamamen tercih meselesi diyeceğim ama önce ağız açıp ısıl işlem sonrası bıçağı tamamlamak daha kolay (ısıl işlen sonrası 60-61 hrc sertlik olunca daha zor) ama ben başlayıp bitirmeyi seviyorum.

Her şekilde ısıl işlem de çatlama,çarpılma riskini atlatması için tamamen ağız açılmıyor,0,5 veya 0,10 ağız bırakacağıma hiç açmıyorum..

Hepsini temiz bir şekliden ısıl işlem sonrası bitiriyorum,tecrübem bunun daha doğru olduğu yönünde gelişti..

« Son Düzenleme: 05 Aralık 2013, 17:27:58 Gönderen: BLACK08 »