Geçen hafta iş için İzmir'e gitmiştim. İşten sonra biraz dolanacak vaktim vardı. Kemeraltında olup da yerini hayal meyal hatırladığım bir demirciyi buldum. Dükkanda/atölyede bir şahmerdanın olduğunu ve sadece satış yapmayıp kendilerinin de gerçekten bir şeyler ürettiklerini hatırlıyordum ve belki güzel bir balta bulurum diye umuyordum.
Mekan budur:

DEMİRCİ SÜLEYMAN AKDEMİR
873 SOK. NO:77
(Kestanepazarı Kemeraltı)
KONAK / İZMİR
Tel : 0 (0232) 425 65 05
Mekanda Ömer ve Ali ustalar çalışmaktaydı. Ömer Usta dükkana adını veren Süleyman ustanın oğlu imiş.
Kaynaksız üretilen baltalarının olduğunu öğrenince iştahım arttı tabii. Hem köşeli küplü hem de yuvarlak küplü baltaları vardı. Dağ bayır koşullarındaki kötü olasılık olan sap kırılmasında daha avantajlı olan yuvarlak küplüden bir tane istedim. Ağzı ben beklerken dövüp balta başını hazırladılar ve sapını takıp verdiler. Böylecek alet çantama güç bela sığacak bir baltam oldu. Akşam da baltamla beraber mutlu bir şekilde İstanbul'a geri uçtum.
Bu gün baltanın orjinal halini sizle paylaşmak için fotoğrafladım.

Gördüğünüz gibi bu balta bir Trakya'lının alışık olduğunun aksine sakallı balta değil. Bu baltanın ayrıca bir şeyler çekiçlemeye gayet uygun bir yapısı da var.
Sap esasen keser sapı tipinde. Belki birebir keser sapıdır bunun sapı...

Balta 900-910 gram ağırlığında. Bu balta diğer baltalarımdan daha uzun bir sapa sahip. Çok önemli bir gerekçem olmadıkça sapı ötekilerin boyuna düşürmeyeceğim. Tabi fotoğrafların hemen sonrasında sapın ucundaki 2 cm'lik yuvarlak kısmı attım ve uca yakın bir ip deliği açtım.