Bıçak Sanatı - Forum

yardım lütfen.

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
yardım lütfen.
« : 29 Eylül 2010, 10:05:05 »
bugün öğle arasında okul arkadaşım olan hurdacının yanına gideğim. pazartesi gittim kendisi yoktu antremana gitmiş çarşamba günü öğle arası bulabileceğimi söylediler. şöyle bir bakayım dedim etrafa ilk gözüme çarpan amortisörlerin içindeki parlak miller oldu. acaba nasıl bir çeliktir? kömür ocağında işlenir mi ? bilen arkadaşlar bilgi verirse çok sevinirim.  bir de paslanmaz mı?
« Son Düzenleme: 29 Eylül 2010, 10:24:01 Gönderen: murat güleç »

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: yardım lütfen.
« Yanıtla #1 : 29 Eylül 2010, 10:16:29 »
vakti zamanında bende bu çeliği gözüme kestirmiş bir iki bıçak yapmıştım. sonuçlarından da memnun kalmıştım deneyebilirsin bence.
o çelikten yapılmış iki bıçak örneği ;)

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #2 : 29 Eylül 2010, 10:23:34 »
gökhan bey eserleriniz çok güzel. daha önce çok incelemiştim. bu çeliği işlemesi zor mu, sertleştirme ve ısıl işlemleri nasıl ? bilgi vermeniz mümkün mü? teşekkürler.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #3 : 29 Eylül 2010, 10:40:32 »
aslında ikinci bıçak sarmal amortisör yayından, şimdi hatırladım. :-[ ama birincisi amartisörün içinden çıkan o parlak milden ;D

Murat, bildiğim kadarıyla bu çelikler paslanmaz değiller, ama ben bu bıçağı yaptığımdan beri hiçbir korozyon yada pas oluşmadı, ya ben çok iyi bakıyorum yada çelikte paslanmaya karşı bir şeyler olabilir. içeriğini bilmeyince tahminden öteye gidilmiyor.
dövme olarak çalışabileceğin gereçlerin varsa işlemesi o kadar zor değil.

o tarihteki ısıl işlem bilgimle bu bıçağa yağda su vermiştim, çok ısıtmadan üzerindeki yağı yakarakta temperlemiş sonrada suda soğutmuştum.
« Son Düzenleme: 29 Eylül 2010, 12:12:51 Gönderen: gökhan bakla »

Berke Boyacı

« Yanıtla #4 : 29 Eylül 2010, 14:57:33 »
Aslında gözüm korkmasa bende girmek istiyorum hurda çelikten bıçak yapma işine ama...

Gökhan ustam ilk bıçağın perdahı nasıl olmuş öyle :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #5 : 29 Eylül 2010, 17:42:12 »
Murat Bey, sanırım genelde dışı nitritlerle sertleştirilmiş 1040 - 1045 gibi bir malzeme. http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6TW4-4FPN9R1-1&_user=10&_coverDate=07/08/2005&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=4324472904c790ea4cdeaeca53711544&searchtype=a

Açıkçası uğraşınıza değmeyebilir, 1060-70 bulunabiliyor ülkemizde rahatlıkla. Eğer "integral" yapma hevesindeyseniz civa çeliği olarak geçen malzeme daha mantıklı, bu da kolayca bulunuyor...

Kipmen Sanat web sitesi

isasoydan

• *
  • 4
  • Meslek: Teknik Servis Md.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #6 : 29 Eylül 2010, 18:08:19 »
Pardon ikinci resimdekinin üzerinde İsa mı yazıyor :)

vakti zamanında bende bu çeliği gözüme kestirmiş bir iki bıçak yapmıştım. sonuçlarından da memnun kalmıştım deneyebilirsin bence.
o çelikten yapılmış iki bıçak örneği ;)

« Yanıtla #7 : 29 Eylül 2010, 18:47:36 »
Amortisör, hidrolik sistem silindir milleri, pnömatik silindir miller ve bilumum benzer çalışan millerin dış kabuğunun sert iç kısmının yumuşak olması gerekir. Bu  malzemenin ani olarak titreşim ve şoklara dayanımlı olması için gereklidir. Bu tür miller ya nitrür çelikleridir ya da sementasyon çelikleridir. Emre Ustanın dediği gibi karbon oranları çok yüksek değildir, olması da gerekmez zaten. Hatta kimi sementasyon çeliklerinde karbon oranı bundan da aşağılardadır, ısıtıp suya soksanız sertleşmez. Dış kabuk sertleştirme işleminden sonra taşlanır ve parlak kromla kaplanır ( keçelerde yağ sızıntıs olmaması için) Gökhan ustanın dövdüğü bıçağın paslanmaya direnci, belki bu kaplama malzemesinin işe karışmasından kaynaklanıyor olabilir. Ama o bile olsa çok az bir miktar olduğundan bıçak yinede paslanacaktır. Tvsiye edermisin dersen, etmem ;)

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #8 : 29 Eylül 2010, 18:58:56 »
verdiğiniz bilgilerden dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. bugün uğradım hurdacıya ama bu çelikten almadım. aslında site içerisinde detaylı çelik temini edebileceğimiz birileri olsa ne iyi olurdu. eylem beyden umutluyum. sanırım isteklere karşılık verebilecek çelikleri ondan temin edebileceğiz.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #9 : 29 Eylül 2010, 19:09:42 »
verdiğiniz bilgilerden dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. bugün uğradım hurdacıya ama bu çelikten almadım. aslında site içerisinde detaylı çelik temini edebileceğimiz birileri olsa ne iyi olurdu. eylem beyden umutluyum. sanırım isteklere karşılık verebilecek çelikleri ondan temin edebileceğiz.

Murat Bey, sizin gibi çelik almak isteyen başka forumdaşlar da vardı diye hatırlıyorum. Yanılıyor muyum? Acaba hep beraber anlaşıp bir plaka alsanız da paylaşsanız iyi olmaz mıydı? Alabileceğiniz yer: http://bicaksanati.com/forum/malzeme-tedariki/karametal-celik-san-ve-tic-ltd-sti/(*)

------------------------------------------------------------
*: Karametal firması 2015-01-23 tarihinde kara listeye alınmıştır.   e.c.
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2015, 14:48:15 Gönderen: deserteagle »

Kipmen Sanat web sitesi

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #10 : 30 Eylül 2010, 08:30:36 »
emre bey aslında çok iyi olur, benim gönlümden geçen de bu. arkadaşlar hep soruyor ne zaman bıçak yapıyorsun diye. ben de çelik bekliyorum diyorum. ilk bıçağını bana verirsin artık diyorlar. >:( daha şimdiden niyetleri belli oldu, sefa beyin olayı gibi ortaya çıkarılan bıçaklar eş dost tarafından hüpletilecek herhalde. :D