Bıçak Sanatı - Forum

acil yardım

kiziroglu1979

• *
  • 10
  • Meslek: kasap
  • Yer: izmir
acil yardım
« : 22 Ekim 2013, 06:34:00 »
Arkadaşlar
bit pazarından oldukça eski yüzeyi tamamen pas içinde bir bıcak aldım kabza ahşap 10 cm toplam uzunluk 25 cm bıcak yüzeyindeki korozyonu hidro klorür asit ve alkol yardımı ile makro daglama yaparak çözdüm pas sorunu tamamen yok oldu ama yüzey mat şimdi spektrometre yardımı ile bıcagı yakarak metal içindeki elementlerin dagılımına bakıp krom kaplama yapmak istiyorum...ancak bu kaplamayı nerede yaptıracagımı bilmiyorum . İzmirde ikamet eden arkadaşlarımın yardımlarınİ bekliyorum..tüm kardeşlerime izmir bucadan sevgiler...yardımlarınızdan ötürü şimdiden tşk ederim...
Kasap

kiziroglu1979

• *
  • 10
Ynt: acil yardım
« Yanıtla #1 : 22 Ekim 2013, 06:45:56 »
İşte o bıçak aynı gün birde 1975 yapımı muella bowie aldım
Kasap

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #2 : 22 Ekim 2013, 08:36:36 »
hehehe meslek olarak kasaplık yanında ek iş olarak Kimya mühendisliği mi yapıyorsunuz :))) :D :2up

kiziroglu1979

• *
  • 10
« Yanıtla #3 : 22 Ekim 2013, 09:04:48 »
Dogru asıl meslegim kasaplık ancak 9 senedir demir celik sektöründe kalite kontrol olarak çalışmaktayım ..yani karbon mangan denge diyagramını adım gibi çizerim aslında bu bıcak üzerindeki pas oluşjumu tamamen atmosferik pas ancak flap ile taşlamanın bıçagın yüzeysel dokusuna zarar vermesinden çekindigim için hematit tabakadaki korozyon için wüstit tabakaya kadar girdim...aslında bu işte bilgiden ziyade el becerisinin önemli oldugunu düşüyorum bu sitede öyle yetenekli dehalar var ki onların bizzat kendileri tarafından dövülerek yapılan bıçakları yada kılıfları gördükçe hayran kalıyorum...adamlar gerçekten aşmış....benim yaptiklarim malesef soguk işçilik ama dev gibi bir haddehanede çalışmak işe yarıyor
Kasap

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #4 : 22 Ekim 2013, 09:14:56 »
Silah kaplama yapan firmalar halledebilir; veyahut güzel bir zımparalama işleminden sonra polisaj yapacaksınız kaplamaya gerek kalmayacak :)

« Yanıtla #5 : 22 Ekim 2013, 19:58:20 »
Mustafa Bey, yazılı belge olduğundan yazınızdaki bir kaç bilgiyi düzeltsek sanırım kızmazsınız. "Demir-Karbon Denge Diyagramı " yerine sanırım yanlışlıkla "Mangan - Karbon" denge diyagramı demişsiniz. Bir başka ayrıntı da "Hematit" ,çeliğin içinde hematit ayrıca bir tabaka değildir. Bilindiği gibi Hematit çelik üretiminde kullanılan bir demir cevheridir. Çelik üretimi yapıldıktan sonra hematitten söz edemeyiz.
Bıçağınız paslanmışsa ve kaplama yaptırmak istiyorsanız size önerim yaptırmamanızdır. Kaplamaya hazırlık yapılırken zaten bıçağın üzerindeki tüm tabakayı yok etmeniz gerekecek, yani tüm paslar ve girinti çıkıntılar yok olacak. Hatta yüzeyi ne kadar iyi perdah yaparsanız kaplama da yüzeye o kadar iyi uygulanır. Tüm bu işlemleri yaptıktan ve yüzeyi kaplattıktan sonra ağzını bilediğinizde kaplama yine yok olacak ve bıçağın kesici kısmı paslanmaya devam edecektir. Bunun yerine hazır temizlenmiş bir yüzeyi yağla vs koruyarak kullanın derim.
« Son Düzenleme: 22 Ekim 2013, 22:00:53 Gönderen: sefaçabuk »

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #6 : 22 Ekim 2013, 21:57:32 »
Mustafa Bey, yazılı belge olduğundan yazınızdaki bir kaç bilgiyi düzeltsek sanırım kızmazsınız. "Demir-Karbon Denge Dşiyagramı " yerine sanırım yanlışlıkla "Mangan - Karbon" denge diyagramı demişsiniz. Bir başka ayrıntı da "Hematit" ,çeliğin içinde hematit ayrıca bir tabaka değildir. Bilindiği gibi Hematit çelik üretiminde kullanılan bir demir cevheridir. Çelik üretimi yapıldıktan sonra hematitten söz edemeyiz.
Bıçağınız paslanmışsa ve kaplama yaptırmak istiyorsanız size önerim yaptırmamanızdır. Kaplamaya hazırlık yapılırken zaten bıçağın üzerindeki tüm tabakayı yok etmeniz gerekecek, yani tüm paslar ve girinti çıkıntılar yol olacak. Hatta yüzeyi ne kadar iyi perdah yaparsanız kaplama da yüzeye o kadar iyi uygulanır. Tüm bu işlemleri yaptıktan ve yüzeyi kaplattıktan sonra ağzını bilediğinizde kaplama yine yok olacak ve bıçağın kesici kısmı paslanmaya devam edecektir. Bunun yerine hazır temizlenmiş bir yüzeyi yağla vs koruyarak kullanın derim.

+1

Diplomamı bir gün sana göndericem Sefa ustam yeminlen sende daha iyi durur. :2up
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

« Yanıtla #7 : 22 Ekim 2013, 22:01:43 »
Mustafa Bey, yazılı belge olduğundan yazınızdaki bir kaç bilgiyi düzeltsek sanırım kızmazsınız. "Demir-Karbon Denge Dşiyagramı " yerine sanırım yanlışlıkla "Mangan - Karbon" denge diyagramı demişsiniz. Bir başka ayrıntı da "Hematit" ,çeliğin içinde hematit ayrıca bir tabaka değildir. Bilindiği gibi Hematit çelik üretiminde kullanılan bir demir cevheridir. Çelik üretimi yapıldıktan sonra hematitten söz edemeyiz.
Bıçağınız paslanmışsa ve kaplama yaptırmak istiyorsanız size önerim yaptırmamanızdır. Kaplamaya hazırlık yapılırken zaten bıçağın üzerindeki tüm tabakayı yok etmeniz gerekecek, yani tüm paslar ve girinti çıkıntılar yol olacak. Hatta yüzeyi ne kadar iyi perdah yaparsanız kaplama da yüzeye o kadar iyi uygulanır. Tüm bu işlemleri yaptıktan ve yüzeyi kaplattıktan sonra ağzını bilediğinizde kaplama yine yok olacak ve bıçağın kesici kısmı paslanmaya devam edecektir. Bunun yerine hazır temizlenmiş bir yüzeyi yağla vs koruyarak kullanın derim.

+1

Diplomamı bir gün sana göndericem Sefa ustam yeminlen sende daha iyi durur. :2up
Estafurullah  :-[

kiziroglu1979

• *
  • 10
« Yanıtla #8 : 22 Ekim 2013, 23:20:57 »
Evet haklısın sefa abi dediğin gibi yanlış yazmışım özür dilerim...ancak taktir edersin ki metaloji eğitimi almadım sadece merakımdan dolayı sürekli malzeme bilgisi okuyorum..elbette bu yazdıgım hatalarla dolu mesaja aslında sadece bilgisizliğim neden oldu bu mesaj nedeni ile diger arkadaşlara yanlış bilgi verdiysem herkesten özür dilerim..ayrıca lütuf edip hatalarımı dùzelttiğin için teşekkür ederim...şimdi bu dediklerini uygulayacagım... :'(
Kasap

« Yanıtla #9 : 23 Ekim 2013, 00:16:50 »
Evet haklısın sefa abi dediğin gibi yanlış yazmışım özür dilerim...ancak taktir edersin ki metaloji eğitimi almadım sadece merakımdan dolayı sürekli malzeme bilgisi okuyorum..elbette bu yazdıgım hatalarla dolu mesaja aslında sadece bilgisizliğim neden oldu bu mesaj nedeni ile diger arkadaşlara yanlış bilgi verdiysem herkesten özür dilerim..ayrıca lütuf edip hatalarımı dùzelttiğin için teşekkür ederim...şimdi bu dediklerini uygulayacagım... :'(
Valla hiç istemediğim bir durum oluştu, sizi incitmek gibi bir amacım kesinlikle yoktu. Yine de incittiysem ben özür dilerim. Burada biz bize bir şeyler yazıp çiziyoruz bir şeyler paylaşıyoruz, hepimiz zaman zaman yanlış yazabiliriz. Amaç doğru şeylere ulaşmak, ben sadece bu nedenle düzeltme yapmıştım..
Bıçağın son halini görmek isteriz bu arada  ;)

kiziroglu1979

• *
  • 10
« Yanıtla #10 : 23 Ekim 2013, 01:06:04 »
Estağfurullah abi sayende birşeyler öğreniyoruz...allah senden razı olsun . İnşallah yakında son halini yayınlacagım :P
Kasap

kiziroglu1979

• *
  • 10
« Yanıtla #11 : 23 Ekim 2013, 08:29:56 »
   :( bu bıçagın şeklini degiştirebilirmiyiz fikri olan bir  arkadaş varmı oldukça eski bir muella bowie
Kasap

kiziroglu1979

• *
  • 10
« Yanıtla #12 : 23 Ekim 2013, 08:38:58 »
 :)
Kasap

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #13 : 23 Ekim 2013, 10:05:56 »
Bence hiç bozmayın yapısını, gayet iyi durumda görünmekte. Takdir sizin tabi
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)