Bıçak Sanatı - Forum

Taşlama Açıları

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
Ynt: Taşlama Açıları
« Yanıtla #20 : 19 Eylül 2012, 21:00:52 »
     Scandi olmayan bir ağız açısı yapmak isyiorum 5 mm bir profili (ck 85) 1mm e kadar indirsem ve taşlama genişliğim 14 mm olsa açım 21 derece oluyor hesap doğru mudur? 
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

« Yanıtla #21 : 19 Eylül 2012, 22:29:17 »
Hesap doğrudur  ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #22 : 19 Eylül 2012, 23:17:58 »
İki tarafı da simetrik taşlıyoruz di mi?

O halde hesap şu değil mi?

α, her bir yanaktaki taşlama açısı iken
α = arctan(((5-1)/2)/14)
Ağız açısı = 2α = 2 * arctan(((5-1)/2)/14)

Eğer hesabı şaşırmadıysam google'a yazılacak hesap şu:

Kod: [Seç]
2*arctan(((5-1)/2)/14) in degrees
Sonuç da 16,26 derece çıkıyor. Bir şeyleri yanlış anlamış olabilirim. İnceden kafam karışır gibi oldu. Dizi izlerken zor oluyor.  ::)
« Son Düzenleme: 19 Eylül 2012, 23:19:50 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #23 : 20 Eylül 2012, 00:03:53 »
Madem açı işine girdik bende birşey sormak istiyorum. Rockstead marka bıçaklarda birden fazla taşlama açısı mevcut. Bu açılar hakkında fikir yürütecek biri var mı?
Örnek link vermek gerekirse link http://www.rockstead.jp/collection/detail.html?id=71

Bu resimde olduğu gibi HONZUKURI stilinde bilenmiş anladığım kadarıyla. 4mm bir profil için bu açılar ne olmalı? 4mm böyle bir taşlamaya uygun mudur?

Bu da örnek başka bir resim.

« Yanıtla #24 : 20 Eylül 2012, 00:10:43 »
Benzer bi iki şeyi burada http://www.bicaksanati.com/forum/sabit-namlu/yanagiba-(-damascus)/msg65162/#msg65162 konuşmuştuk. Japonların dışbükey ağız sistemleri epeyce karışıkl, benim verdiğim örnek Hamaguriba, ama bir alay değişik bileme yöntemleri var. Konuyla ilgili biraz okumuş araştırmışlığım var. Soru varsa  elimden geldiğince yanıtlamaya çalışayım.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #25 : 20 Eylül 2012, 00:33:07 »
Evet daha önce verdiğiniz linkteki açıları incelemiştim. Özellikle dilimleme ve fleto bıçaklarında kullanılıyor galiba o bileme yöntemi. Benim elimde Rockstead profiller var ve aslına uygun taşlama açısı vermek istiyorum. Tabi bunu eğe ile becerebilirsem :) Elimdeki profil 4mm D2. Bu tür bilemeler gerçekten çok karışık. HONZUKURI ile alakalı bir formülü var mı? Birde bu bıçaklar HONZUKURI bileme yöntemi ile bilenmiştir diyorlar ama sanki dış bükey değil de düz taşlama yapılmış gibi duruyor. Resim mi aldatıyor acaba? Birde aşağıdaki gibi olma ihtimali varmıdır :)

Zafer-

• 340
  • Meslek: Kaptan-İşletme-Dijital resim tasarım
  • Yer: İstanbul-Yalova
« Yanıtla #26 : 20 Eylül 2012, 00:42:41 »
Demin taşlama genişliğinin dik ölçüsünü 5 almışım yanlış oldu şimdi doğru heralde ama daha vahim bir sonuç çıktı  :D

« Yanıtla #27 : 20 Eylül 2012, 00:44:52 »
Aslında "zukuri" sözcüğü bildiğim kadarıyla "yapım şekli" anlamında kullanılıyor. Ben "hon" bileme yöntemine hiç rastlamadım, yapanın kendi geliştirdiği bir şey olabilir. Bilemede asıl can sıkıcı bölüm ağızdaki yaklaşık 1 mm de oluyor, o kısımda can sıkıcı bir alay açı var, mercekle filan bakmadan yapmak neredeyse hayal. Açılar arasındaki fark o kadar az ki gerçekten de normal bir bakışta düz gibi görünüyor. Aşağıdaki gibi olma ihtimali olabilir de olmayabilir de. Bence Rockstead  e çok takılmayıp hafif bir dış bükeylik versen yeterlidir. Yalnız D2 sertleştikten sonra taşlarla oldukça zor bileniyor, yani zaman alıyor haberin olsun.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #28 : 20 Eylül 2012, 00:51:52 »
Zaman alsın önemli değil. Canım sıkıldıkça ve fırsat bulabildikçe bıçaklara bakabiliyorum zaten. Bıçağı bitirme gibi acelem yok geç olsun ama güzel olsun istiyorum. Ben dediğiniz gibi Rockstead  e çok takılmayayım. Çıraklık aşamasındayken ağır gelecek gibi. Ama yinede bir dışbükey yapmaya çalışacağım.

« Yanıtla #29 : 20 Eylül 2012, 01:10:24 »
Hesap doğrudur  ;)
Ben açıyı sıfıra iniyor gibi düşünmüştüm, aradaki 1 mm yi hesaba katmadan "doğru" demişim ama bu durumda Eylemin söylediği gibi çıkıyor sonuç ( az bir farkla) . Ben alfa açısını 8.07 buldum 8.07X2= 16.14 olarak çıkıyor

Zafer-

• 340
« Yanıtla #30 : 20 Eylül 2012, 01:19:56 »
he bende alfayı 8 buldum ama o 2 yle çarpmak ne oluyor diyecektim şimdi anladım iki tane alfa var  :D
« Son Düzenleme: 20 Eylül 2012, 01:23:34 Gönderen: Scorpion »

Zafer-

• 340
« Yanıtla #31 : 20 Eylül 2012, 02:22:20 »
Eylem ustayla hemen hemen aynı şeyi yapmışım niye kimse uyandırmıyo abicim gece gece uyukluyoruz heralde ;D neyse dik üçgen resmi anlamayanlar için daha açık oldu sanırım ben sinüsten yapmıştım hipotenüssüz tanjanttan 2/14=0.14 o da aşşağıdaki tabloya göre 8 e tekabül ediyo

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #32 : 20 Eylül 2012, 11:55:21 »
16 biraz az değil mi açı için? Çeliğe bağlı olarak değişir tabii, eğer hava çeliği kulanıyorsanız 22 ve üstü bir açı hedeflemelisiniz ağızın sağlam olabilmesi için. Eğer karbon çeliği ise bu daha düşük tutulabilir, son eğeden yaptığım bir scandi taşlama (tahminen W1) 16 derecede iş görüyordu, ancak ağız biraz işin çıtkırıldım tarafında oldu tabii...

Kipmen Sanat web sitesi