Bıçak Sanatı - Forum

HSS ÇELİKLERİ TORNA KALEMLERİ

eserbes

HSS ÇELİKLERİ TORNA KALEMLERİ
« : 22 Eylül 2010, 19:45:23 »
arkadaşlar bıçaklarla ilgilenmiyorum ama belki yardımcı olabilirim amacıyla yazıyorum elimde torna kalemi var yuvarlak masat olarak kullanıyordum çelik sistire bilemek için aldım  forum da gezdikçe malzeme sorunu olduğunu gördüm bence   bu torna kalemlerinden bıçak yapılabilir baya da iyi olabilir diye düşünüyorum  resim koydum  2 numara gayet uygun bıçak yapımı için

link

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: HSS ÇELİKLERİ TORNA KALEMLERİ
« Yanıtla #1 : 22 Eylül 2010, 20:17:58 »
Kesme kalemleri, yassı ve geniş olduklarından şekil olarak diğer kardeşlerine göre avantajlı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #2 : 22 Eylül 2010, 22:10:39 »
Aslında yassı kesme kalemleriyle olur, boyu fazla uzun tutmadan ( uzun olursa düştüğünde filan kırılabiliyor)  kısa bir bıçak yapılırsa keskinliğini yıllarca korur. Isıl işleme filan girilecek bir malzeme değil, eğe de iş yapmaz tek işleme aracı taşlama.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #3 : 23 Eylül 2010, 09:01:31 »
Bu kalemlerde değil de testere lamalarında zımpara kağıdı iyi iş görüyor. Maalesef ağızdan parça kopması bu çeliklerde gözlediğim sorun.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 23 Eylül 2010, 09:07:54 »
Yanlış anlatmış olmayayım. Torna kaleminde zımpara kağıdını denemedim sadece. Bunda da iyi iş görecektir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

muharip

• 133
  • Bilal 1977
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #5 : 23 Eylül 2010, 11:57:19 »
Benimde aklıma beton kırmak için kullanılan ve murç dediğimiz aletler geldi. Hem sert hemde darbeye dayanıklı. Sonuçta binlerce defaatepesine çekiç vuruyorsun ama ağzıda dayanıklı devamlı betona vurduğu halde yıpranmıyor. Özellikle dövülmek için uygun gibi. Acaba özellikleri nelerdir?
Ustalık temkindir.

« Yanıtla #6 : 23 Eylül 2010, 12:10:07 »
Kırıcılarda mangan oranı çok yüksektir, dvmede biraz zorlar ;)

tarık

• 205
  • Meslek: teknisyen
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #7 : 27 Eylül 2010, 23:20:48 »
torna kaleminden çakı gördüm ben müthiş sağlam acaip ama çok sert olduğundan biraz kırılgan ist bunu yapan bi abi var ama ben adresini net bilmiyorum dediğim gibi çok süper çakı

muharip

• 133
  • Bilal 1977
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #8 : 28 Eylül 2010, 12:45:43 »
Sefa Hocam mangan ne için katılıyor kırıcılara? Birde benim dediğim el ile kullanılan ve paslanabilen murçlardı. Bunlarda da mangan var mıdır?
Ustalık temkindir.

« Yanıtla #9 : 28 Eylül 2010, 19:03:29 »
El ile kullanılan murçlar,  keskiler piyasa adıyla takım çeliğinden yapılıyorlar diye biliyorum. Kırıcılar denilince onlar biraz farklı, makinalarda ve rezonansla çalıştıklarından bunlara yüksek oranda mangan katılıyor ( %12-16 arası) mangan aynı zamanda aşınmaya karşı da en dirençli alaşım elemanlarından biri olduğundan, kırıcılar, dozer ve kepçe çeneleri vs de kullanılan malzemelerin mangan oaranı genellikle yüksek oluyor.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #10 : 28 Eylül 2010, 20:44:10 »
benımde merak ettığım portıf bıçakları yerıne göre 2 ton ve ustu yuklerı kaldırabılıyorlar hatta benım kullandığıma  çok uzun ılave bıçaklar takarak
1500kg kaldırıyorum mesafe arttıkça baskıda artıyor. ama esnesede kırılma vs vs yok..  karbon celığı olabılırmı acaba. hanı eskılerınden bulunup kesılebılır

“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #11 : 28 Eylül 2010, 21:03:03 »
Taner bu çenelerin de içeriğinde büyük olasıkla yüksek oranda mangan ve hatırı sayılır nikel olduğunu sanıyorum, aklımda kaldığı kadarıyla hadfield çeliği diye geçen bir çelik olabilir, ama emin değilim. Yalın karbon çeliği olduğunu sanmıyorum ( hatta olma olasılığını pek düşünemiyorum bile) yüksek alaşımlı çelikler sınıfında olmalı.