Bıçak Sanatı - Forum

İlk Bıçağım (Adım Adım)

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
İlk Bıçağım (Adım Adım)
« : 02 Ekim 2013, 16:06:25 »
selamlar değerli dostlar. uzun zamandır ara ara fırsat bularak yapmaya çalıştığım bıçağımı iyisiyle kötüsüyle bitirdim. öncelikle çelik tedariği konusunda hiç bir ücret beklemeden yardımcı olan mürsel ustama(Raskolnikov) teşekür ederim.
işin acemisi olmam ve burdur gibi küçük bir şehirde yaşamamdan dolayı gerek malzeme sıkıntısı, gerek ısıl işlem problemi, gerekse ağır aksak ilerleyen işlemlerle bayağı bir cebelleştim.
bıçağı yaparken, aşağıdaki resimlerde de göreceğiniz gibi oldukça basit araçlardan yararlandım. benim gibi bu işe yeni yeni gönül veren dostlar için malzemeleri kısca saymak gerekirse;
1 adet kalın, 1 adet ince diş, 1 adet yuvarlak eğe.
1 adet demir testeresi
1 adet babamdan kalma marangoz işkencesi
1 adet dedemin babasından kalma, köyden zar zor bulma mengene  ;)
80,150,240,400 kum su zımparası(burdurdaki tüm hırdavatçıları dolandım fakat 400 kumdan ince zımpara bulamadım)
ısıl işlema demirci bir arkadaşa yaptırıldı, göz kararı oldu ne çok sert, ne de çok yumuşak.
kabzede kullanılan ahşap çam(taban tahtası). mürsel ustamın verdiği gül ağacını heba ettiğim için çatıda atıl duran taban tahtalarından yararlandım ;) Stabilizasyonu ise balistol türevi tüfek yağımla yaptım. bıçağı kullanmayı düşünmediğim için hafif parlaklık katması bana yetti.
son olarak biraz vakit, biraz da emek  :)

bıçağın;
tam boy:24,5cm
ağız:12,5cm
kabze:12cm
çelik: ck67
kabze:çam

iyisiyle kötüsüyle ilk bıçağım. eleştirmekten çekinmeyin lütfen :)

yegane eğe setim

Eski işkencem yeteri kadar sıkıştırmayınca kendimce çözüm bulduğum bıçak tutma sistemi

Kabaca şekillenmeye başlayan profil

Taşlama eşiği açma işlemine başlangıç

Taşlama eşiği yavaş yavaş beliriyor

Veee profilimizin kabası bitti

Kabze takma işlemini fotoğraflamayı unutmuşum.
tamam çeliği eğelemek zımparalamak zor ama beni en çok uğraştıran bu kabze işi oldu.
mürsel ustamın gül ağacını heder etmemden sonra ağaç problemi yaşadım. çareyi taban tahtasında buldum fakat bu seferde ince geldi. ben de çareyi ağacı çeliğe uyduracağıma, çeliği ağaca uydurmakta buldum. dikkat edilirse ilk çıkarttığım profilin arka kısmıyla, bıçağın son hali farklı. allahtan su verilirken sadece ağıza verildi, yoksa işim 2 kat zor olacaktı :)
ayrıca uzun epoksi arayışlarımdan sonra bulduğum yapıştırıcı, koyu gri renkli olduğu için temizlik konusunda oldukça sıkıntı çıkarttı. saydam epoksi kullanılması lazımmış, bizzat deneyerek gördüm. dededen kalma mengene de ayarsız sıkınca benim kabze hafif yamuk. resimlerde de görüleceği üzere sağ parça çelikten bir miktar aşağıya kaymış.

Bunlarda bıçağımın son hali. Kendimce mutlu son :)

Mustafa Özdemir

• 311
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Antalya
Ynt: İlk Bıçağım (Adım Adım)
« Yanıtla #1 : 02 Ekim 2013, 16:14:49 »
Hemşerim bende Burdurluyum aslen ben senin gibi bir acemi olduğum için güzel olmuş demekten başka bir yorum daha yapayım keşke kabzeyi ceviz den yapsaydın burdurda ceviz çok .

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #2 : 02 Ekim 2013, 16:33:27 »
Eldeki imkanlar ve ilk bıçak için güzel çalışma. Ellerinize sağlık.
İlk olarak yuvarlak eğe ile taşlama alanını eğelenmiş (Sağolsun Sefa Hocam :) ). Yuvarlak eğe işini yaparken iki eğeleme arasını daha sıkı tutarsanız bu işlem amacına daha uygun olur. Birde yuvarlak eğe ile çalışırken biraz daha yavaş ve dikkatli çalışırsanız taşlama eşiğini geçmemiş olursunuz. Aynı şey düz eğe ile çalışırken de geçerli. Eğeyi aynı açıda tutmaya çalışın. Sizin eğeleme de tam düz tutmadığınız için taşlama eşiğini de kaybetmişsiniz. Kabzaya birde perçin yapsaydınız iyi olurdu. Bence ilk çalışmalara göre çok güzel gidiyorsunuz. Bundan sonraki bıçaklarınız çok daha güzel olacaktır.

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #3 : 02 Ekim 2013, 16:53:18 »
Elinize sağlık, alet, edavat ve imkan sıkıntısına rağmen çok güzel bir şey çıkmış ortaya.
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
« Yanıtla #4 : 02 Ekim 2013, 17:05:01 »
Hemşerim bende Burdurluyum aslen ben senin gibi bir acemi olduğum için güzel olmuş demekten başka bir yorum daha yapayım keşke kabzeyi ceviz den yapsaydın burdurda ceviz çok .

teşekkür ederim hemşerim. eldeki imkanlarla yapmaya çalıştım. dediğin gibi burdur ceviz cenneti

Eldeki imkanlar ve ilk bıçak için güzel çalışma. Ellerinize sağlık.
İlk olarak yuvarlak eğe ile taşlama alanını eğelenmiş (Sağolsun Sefa Hocam :) ). Yuvarlak eğe işini yaparken iki eğeleme arasını daha sıkı tutarsanız bu işlem amacına daha uygun olur. Birde yuvarlak eğe ile çalışırken biraz daha yavaş ve dikkatli çalışırsanız taşlama eşiğini geçmemiş olursunuz. Aynı şey düz eğe ile çalışırken de geçerli. Eğeyi aynı açıda tutmaya çalışın. Sizin eğeleme de tam düz tutmadığınız için taşlama eşiğini de kaybetmişsiniz. Kabzaya birde perçin yapsaydınız iyi olurdu. Bence ilk çalışmalara göre çok güzel gidiyorsunuz. Bundan sonraki bıçaklarınız çok daha güzel olacaktır.

teşekürler salim ustam. dediğiniz gibi taşlama eşiğini sefa ustamın videosundan esinlenerek yaptım. belirtmeyi unutmuşum. ustaya burdan saygılar. dediğiniz gibi taşlama eşiğini bir türlü belirgin yapamadım. demekki eğeyi düz tutamamışım. yapıcı eleştiriniz için teşekürler.

Elinize sağlık, alet, edavat ve imkan sıkıntısına rağmen çok güzel bir şey çıkmış ortaya.

teşekkür ederim

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #5 : 02 Ekim 2013, 20:38:17 »
sayın hocam ben de bir meslektaşınız ve branştaşınız olarak, yaptığınız işi çok beğendim ellerinize sağlık, güzel bir çalışma olmuş.
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

suf77Taner

• 167
  • Meslek: serbest
  • Yer: bursa
« Yanıtla #6 : 02 Ekim 2013, 21:06:42 »
Bicaginada anlatiminada bayildim cok hos. :2up

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #7 : 02 Ekim 2013, 21:23:42 »
Çok güzel çalışma olmuş. Elleriniz dert görmesin. Siyah epoksiyi daha önce kullandım sorun olmadı biraz fazlaca sıkmış olabilir misiniz?
Okinawian

Sinan_Akyol

• *
  • 22
  • Meslek: Web Tasarım / e-Ticaret
  • Yer: İZMİR- Bornova
« Yanıtla #8 : 02 Ekim 2013, 22:18:50 »
 ;D ;D ;D  Salim usta sana da ince ve narin fırçasını atmış...Dün kendisiyle onun sevgili balkon atelyesinde ilk bıçağım için çalıştım..Bana da fırçanın aynısını, inceden olmuyor diyerek attı. 8)
Ama onu  izleyince ve dediklerini yapmaya başlayınca ne kadar haklı olduğunu görmüş oldum.

Elindeki imkan ve arzuna göre bence sonuç çok güzel...ellerine koluna bileğine sağlık.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #9 : 02 Ekim 2013, 22:39:30 »
Sinan kardeşim eline ilk defa eğe alan biri olarak kısa zamanda iyi kavradın. Hem aşk olsun fırça atmadım ki, neyi nasıl yapacağını ve yanlışını söyledim o kadar :)   Bu arada sen gittikten sonra kamanın bir ağzını eğe ile içbükey ağız açtım, Kaçırdın olayı.
« Son Düzenleme: 02 Ekim 2013, 22:43:47 Gönderen: Salim Türk »

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #10 : 02 Ekim 2013, 22:45:35 »
tebrikler guzel olmus

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
« Yanıtla #11 : 02 Ekim 2013, 23:03:18 »
sayın hocam ben de bir meslektaşınız ve branştaşınız olarak, yaptığınız işi çok beğendim ellerinize sağlık, güzel bir çalışma olmuş.

teşekkür ederim hocam

Bicaginada anlatiminada bayildim cok hos. :2up

teşekürler

Çok güzel çalışma olmuş. Elleriniz dert görmesin. Siyah epoksiyi daha önce kullandım sorun olmadı biraz fazlaca sıkmış olabilir misiniz?

büyük ihtimal dediğiniz gibi fazla sıkmış olabilirim üstadım. acemilik :)

;D ;D ;D  Salim usta sana da ince ve narin fırçasını atmış...Dün kendisiyle onun sevgili balkon atelyesinde ilk bıçağım için çalıştım..Bana da fırçanın aynısını, inceden olmuyor diyerek attı. 8)
Ama onu  izleyince ve dediklerini yapmaya başlayınca ne kadar haklı olduğunu görmüş oldum.

Elindeki imkan ve arzuna göre bence sonuç çok güzel...ellerine koluna bileğine sağlık.

teşekür ederim. estafurullah salim ustamın eleştirileri benim için önemli :)

tebrikler guzel olmus

teşekürler.

samet bayraktar

• 101
  • Meslek: mobilya satışı
  • Yer: ankara
« Yanıtla #12 : 03 Ekim 2013, 12:07:06 »
çok güzel başlangıç hayırlı olsun diyorum.
demir tava gelir ; kömür biter.
akıl başa gelir ; ömür biter ... !

Sinan_Akyol

• *
  • 22
  • Meslek: Web Tasarım / e-Ticaret
  • Yer: İZMİR- Bornova
« Yanıtla #13 : 03 Ekim 2013, 22:37:50 »
Sinan kardeşim eline ilk defa eğe alan biri olarak kısa zamanda iyi kavradın. Hem aşk olsun fırça atmadım ki, neyi nasıl yapacağını ve yanlışını söyledim o kadar :)   Bu arada sen gittikten sonra kamanın bir ağzını eğe ile içbükey ağız açtım, Kaçırdın olayı.

ustam..Askolsun vallahi , demek beni gönderdikten sonra eğe ile içbükey ha.. :'( :'( :'( :'(

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #14 : 03 Ekim 2013, 22:57:18 »

ustam..Askolsun vallahi , demek beni gönderdikten sonra eğe ile içbükey ha.. :'( :'( :'( :'(

Bugünde diğer ağzı biraz açtım. Geriye 2 ağız kaldı. Diğer taraflarını beraber açabiliriz. Çok rahat açılıyor benden söylemesi. Diğer yüzeydeki ağızları beraber açarız, olmadı resimleyip nasıl yapılır da paylaşacağım zaten. Kamada yetişemezsen normal bir bıçakta yaparız.