Bıçak Sanatı - Forum

Deri Nasıl Tabaklanır

hkn1907hkn

• 47
    • Online Çiçek Siparişi
  • Meslek: E- Ticaret
  • Yer: İSTANBUL
Ynt: Deri Nasıl Tabaklanır
« Yanıtla #20 : 29 Ocak 2014, 17:30:57 »
Abim valla tam aradığım konu her kurban bayramı gelmeden önce sürekli araştırırım ama bilgiye ulaşamam hüsranla biterdi :) Bir sefer denedim aynı yukarıda denildiği gibi sem sert bir deri çıktı ortaya ki  o kokuyu unutamam iyi bilirim annemden az fırça yemedim balkondan leş gibi koku geliyor diye bir baktım pazartesi temizliğine kurban gitmiş çöpe atılmış ben yokken :) gerçekten bu vermiş olduğun bilgiyi de kopyalayıp arşivime ekliyorum kesinlikle yapılacaklar listemde olacak ilk fırsatını bulduğumda abim... Bu arada sürekli evde ki hanımlardan annelerden uyarı yaptığınıza göre bu tabaklama işi size pahalıya patlamış kesinlikle yazlığım da ya da arsam da denenecek bir iş tabi buna da vakit lazım o da ayrı bir konu. Gerçekten çok ama çok teşekkür eder emeğiniz için yazınız çok güzel olmuş ellerinize gönlünüze sağlık.
Her şey üstüne gelip, seni dayanamayacağın Bir noktaya getirdiğinde, sakın vazgeçme! İşte orası kaderin değişeceği noktadır. (Hz.Mevlana)

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
« Yanıtla #21 : 27 Şubat 2014, 15:52:56 »
Gökhan bey öncelikle güzel bir yazı olmuş. Etleme tabiri tamamen doğru bir tabir. zaten dericiliktede de etleme diye geçer. deri tabaklamada basitçe anlatırsak 3 aşamadan geçer. birincisi ıslatma ve kireçlik. bu kısımda deri ıslatılır yıkanır kireç ve zırnık verilerek tüylerinin dökülmesi sağlanır. burda kireç derinin gözeneklerini açmaya zırnık ise tüy dökücü bir enzime sahiptir. aynı enzim köpek bokunda da olduğu için eskiden köpek boku kullanılırmış. hala da kullanılabilir. etleme işlemi bu işlemden sonra yapılırsa çok daha kolay olur. bu işlemden sonra salamur dediğimiz işlenti gelir. bu işlentinin amacı da deriyi dolgu malzemesini alacak vaziyete getirmektir. bunun içinde derinin asitlenerek PH sinin yükseltilmesi gerekir (sülfürik asit kireçle birleştiğinde solunum durdurucu zehirli bir gaz çıkarır. bunun için de bu işlentiye başlamadan önce derinin çok güzel yıkanarak kirecinin giderilmesi gerekir.) phsi belli bir değere yükseltilen deri artık dolgu malzemesini emecek kıvama gelmiştir. bu esnada deriye endüstride krom verilir. ama aynı işi görecek bir diğer dolgu malzemesi de meşe palamutu dur. bu kısma kadar olan işlenti yapıldıktan sonra deri artık kesinlikle bozulmayacak ve çürümeyecek vaziyete gelmiştir. bundan sonra yapılacak işlenti istenilen niteliğe göre değişiklik gösterir. eğer isterseniz bu işleme kadar olan kısımlarda derinin ph değerlerini tuz oranlarını ve malzeme oranlarını çok detaylı biçimde öğrenmek isteyen olursa öğrenip yazabilirim.

« Yanıtla #22 : 27 Şubat 2014, 19:48:33 »
"Tabakhane ye B.k yetiştirmek" deyimi de buradan gelme zaten  :)

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
« Yanıtla #23 : 27 Şubat 2014, 22:09:32 »
Aynen oyle.. he bu arada bi dolgu malzemesi daha geldi aklima, mimoza.. mimoza ciceginden yada agacindan yapilan bir dolgu malzemesi var ama tam muhteviyatini bilmiyorum.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #24 : 03 Mart 2014, 15:08:06 »
eğer isterseniz bu işleme kadar olan kısımlarda derinin ph değerlerini tuz oranlarını ve malzeme oranlarını çok detaylı biçimde öğrenmek isteyen olursa öğrenip yazabilirim.

Çok teşekkür ederim en sonunda aradığım kişiyi buldum :) ben deneme yanılma yontemi ile biseyler kesfettim ama siz galiba bu isin mutfagındasınız. Vereceginiz degerler yemek kaşığı ile kara düzen ölçülüp evde(bahçede yani) yapılabiliyorsa alabilirim. Çokta memnun olurum

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
« Yanıtla #25 : 03 Mart 2014, 16:26:59 »
geçenki yazıyı yazdıktan sonra araştırmaya başladım. en eski tabaklara sordum. ama maalesef yaşayan tarih kalmamış bu işlentiyi bilen herkes mefta olmuş. kalanlar da bu işlentiyi bilmiyorlar. bildikleri sadece kimyasal işlenti. ama araştırmaya devam. belediye ve kütüphane arşivlerine soracam. birde yaşayan tarih bir ömer dedemiz var. tabaklıkla alakası yok ama okumayı ve araştırmayı çok sever. varsa onda vardır yazılı birşeyler diye düşünüyorum..

gokhand

• 1137
« Yanıtla #26 : 11 Mart 2014, 16:10:39 »
benim bitkisel tabaklama konusunda buldugum en genis türkçe kaynak bant izzet baysal universitesi tekstil giyim ayakkabı bolumu Öğr. Gör. Recep SOLUK tarafından hazırlanan bir ders notu benzeri bir yazı idi.  www.scribd.com daki linki http://tr.scribd.com/doc/27007581/bitkisel-tabaklama  fakat bu siteye erisim engellenmis. Artık nasıl gireresiniz bilmem :)

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #27 : 11 Mart 2014, 16:46:55 »
benim bitkisel tabaklama konusunda buldugum en genis türkçe kaynak bant izzet baysal universitesi tekstil giyim ayakkabı bolumu Öğr. Gör. Recep SOLUK tarafından hazırlanan bir ders notu benzeri bir yazı idi.  www.scribd.com daki linki http://tr.scribd.com/doc/27007581/bitkisel-tabaklama  fakat bu siteye erisim engellenmis. Artık nasıl gireresiniz bilmem :)

bende engelli değil. dns ayarlarından olabilir mi acaba?  ;)

jeopol46

• *
  • 24
  • Meslek: Mühendis
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #28 : 20 Haziran 2014, 01:20:20 »
herkese merhabalar. bu siteyle yeni tanıştım ama iyiki tanışmışım :) verilen bilgiler için teşekkür ediyorum. kelime ve deyim olarak bildiğimiz bu tabaklama işlemi hakkında detay bilgiye sahip olmak gerçekten eğlenceliydi. inşaallah en kısa zamanda deneyeceğim. :)

K.Mahir

• *
  • 23
  • Meslek: Deri Mühendisi
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #29 : 27 Ekim 2014, 12:51:05 »
Gökhan bey çok ilginç bir konu olmuş. Sanırım foruma katılmama en sevinebilecek siz olacaksınız :). Yazınız gerçekten çok eğlenceli ve bilgilendirici, sizde müthiş bir potansiyel ve enerji, yardımcı olmaktan zevk duyarım.
Beyin ve at kestanesi metodu haricindekiler sahte tabaklama tabir edilen tabaklanmış deri tutumu vermek için yapılan mekanik yumuşatma işlemleridir. Suya ve ısıya dayanımları yoktur. Gliserin metodu ise parşömen tabir edilen müzik aletleri (Davul, darbuka, trampet) için yapılan derilerin işlenmesinde kullanılır. Gergin vaziyette kurutulur.
Alkollü gliserin derinin tabaklanmış gibi tutum vermesini sağlar. Tabaklanmamış deriler ıslandığında sertleşip kırılgan bi hale geçebilir, nemle bozulabilir, guvelenmesi kuvvetle mutemeldir.
Deri mühendisi olsamda geleneksel yöntemler hep ilgimi çekmiştir. Yerleşik hayata 70lerin sonunda geçmiş göçebe bir ailenin ferdi olarak annemden Tulum peyniri yapılan derilerin işlenmesi, su kabı yapılan derilerin işlenmesi ile ilgili çok bilgi edindim.

Tabaklamaya bu kadar ilgili insanın olduğu biyerde denemek isteyenler için basit yöntemler yazabilirim.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #30 : 27 Ekim 2014, 13:38:39 »
Gökhan bey çok ilginç bir konu olmuş. Sanırım foruma katılmama en sevinebilecek siz olacaksınız :). Yazınız gerçekten çok eğlenceli ve bilgilendirici, sizde müthiş bir potansiyel ve enerji, yardımcı olmaktan zevk duyarım.
Beyin ve at kestanesi metodu haricindekiler sahte tabaklama tabir edilen tabaklanmış deri tutumu vermek için yapılan mekanik yumuşatma işlemleridir. Suya ve ısıya dayanımları yoktur. Gliserin metodu ise parşömen tabir edilen müzik aletleri (Davul, darbuka, trampet) için yapılan derilerin işlenmesinde kullanılır. Gergin vaziyette kurutulur.
Alkollü gliserin derinin tabaklanmış gibi tutum vermesini sağlar. Tabaklanmamış deriler ıslandığında sertleşip kırılgan bi hale geçebilir, nemle bozulabilir, guvelenmesi kuvvetle mutemeldir.
Deri mühendisi olsamda geleneksel yöntemler hep ilgimi çekmiştir. Yerleşik hayata 70lerin sonunda geçmiş göçebe bir ailenin ferdi olarak annemden Tulum peyniri yapılan derilerin işlenmesi, su kabı yapılan derilerin işlenmesi ile ilgili çok bilgi edindim.

Tabaklamaya bu kadar ilgili insanın olduğu biyerde denemek isteyenler için basit yöntemler yazabilirim.

Hoş geldiniz tecrübelerinizi okumaktan büyük memnuniyet duyarım.
« Son Düzenleme: 27 Ekim 2014, 13:50:44 Gönderen: ecorotti »
Okinawian

gokhand

• 1137
« Yanıtla #31 : 27 Ekim 2014, 13:47:36 »
Mahir bey, bende çok memnun oldum. Elbette sizin değerli bilgilerinizden istifade etmek isteriz. Daha pratik yöntemler öğren mek güzel olur. Ben yazımdada belirttiğim gibi bu işi kara düzen deneye yanıla öğrendim. Elbette birçok eksiğim vardır. Bu aralar evdebenden başka kimse KIL TÜY görmek istemiyor o yüzden kürk işlerine biraz ara verdim. Bahçede ocağım ve örsüm yeterince vaktimi alıyor. Ama birgün tabaklarım diye kuruttuğum keçi derilerim var. Keçi derilelri bayaaa sağlam oluyor tabaklanması da epey zor. Bana deri tabaklanmasındaki Tuz asit dengesi ve güvercin pisliğinin aslında kimyasal olarak ne işe yaradığını açıklayabilrimisiniz.

K.Mahir

• *
  • 23
  • Meslek: Deri Mühendisi
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #32 : 27 Ekim 2014, 16:41:33 »
Mahir bey, bende çok memnun oldum. Elbette sizin değerli bilgilerinizden istifade etmek isteriz. Daha pratik yöntemler öğren mek güzel olur. Ben yazımdada belirttiğim gibi bu işi kara düzen deneye yanıla öğrendim. Elbette birçok eksiğim vardır. Bu aralar evdebenden başka kimse KIL TÜY görmek istemiyor o yüzden kürk işlerine biraz ara verdim. Bahçede ocağım ve örsüm yeterince vaktimi alıyor. Ama birgün tabaklarım diye kuruttuğum keçi derilerim var. Keçi derilelri bayaaa sağlam oluyor tabaklanması da epey zor. Bana deri tabaklanmasındaki Tuz asit dengesi ve güvercin pisliğinin aslında kimyasal olarak ne işe yaradığını açıklayabilrimisiniz.

Gökhan bey kireç giderme işleminden sonra derilerin pH değeri 7-8 civarındadır. Tabaklama maddelerinin geneli pH 3 - 4 civarında. Derinin ve ve tabaklama maddelerinin asitlik değerinin önemi şudur, aradaki fark nekadar az ise tabaklama maddesi deriye okadar rahat nüfuz eder. Aralarında fark artarsa tabaklama maddesi deriye okadar hızlı bağlanır. Dolayısıyla fark yüksek olduğu zaman tanenler deri kesitine girmez ve içi çiğ kalır. Yüzeye hızla bağlanacağı için kuruyunca derinin cildi esneyice çıtır çıtır kırılır. Bu dengeyi sağlamak için asit kullanmak gerekir. Asitler ham derinin aşırı su alarak şişmesine neden olur. bu şişme tanenlerin nüfuzunu zorlaştırır, lifler basınç etkisiyle kopar bitmiş deri kof tutumlu olur ve çabucak yırtılır.
Asit şişmesini önlemek için tuz kullanırız. Bu işleme pikle denir. Turşunun ingilizcesi de pickle dır. Turşuya tuzu az koyarsanır turşunuz erir. sistem benzerdir.
Tabakhane b*k yetiştirmeye gelince :) Hayvan dışkılarındaki enzimler deri içindeli lifsi yapıda olmayan proteinlerin uzaklaştırılmasına yarar. Bu proteinler deri kuruyunca tutkal gibi deri liflerini birbirine yapıştırır deri ince ve sert bir hal alır. Sizin sisteminizdeki sürterek deriyi yumuşatma işlemini bu proteinlerin tutkal etkisini kırmak içindir.
Saygılarımla

Süleyman Daşkın

• *
  • 51
  • Gazi İşletme
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #33 : 19 Şubat 2015, 11:34:14 »
Hocam sizin gibi insanlar oldukça bu memleketin gençleri çok şey öğrenir :) küçükken ben de kendimce koyun derisi tabaklamaya calısmıstım ama rezillik olmustu :D tebrik ederim Allah razı olsun hocam :)

Ferhat

• *
  • 33
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #34 : 14 Mart 2015, 14:57:23 »
Komşumun kestiği tavşan derisini aldım tuzladım bakalım becerebilecekmiyim.

Ferhat

• *
  • 33
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #35 : 14 Mart 2015, 15:49:34 »
g

gokhand

• 1137
« Yanıtla #36 : 14 Mart 2015, 20:59:38 »
Merakla takipteyim

captainmemo

• **
  • 83
  • El emeği ve göz nurunun değeri biçilmez.
    • hobi  bahcesi
  • Meslek: turizm ve eğitim
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #37 : 28 Eylül 2015, 15:32:31 »
değerli arkadaşlatın bu konuya katılması ile sanırım hepimiz hem doğru bilgiye ulaşacak hemde yapmak isteyenler için rehber olacak bir konu olacak ki bu çok sevindirici. Bende bilgi sahibi değilim ama öğrenmek istiyorum. Daha önce ki deneyimlerimde tabii ki başarılı olamadım. ama deri nedir nasıl öğrendim. Şimdi asıl ustalardan öğrenme zamanıdır. Arkadaşımız zaten çok detaylı yazmış sağ olsun. Yeni ve teknik bilgi sahibi arkadaşlar da tamamlar ise bu konu çok okunur bir konu olur. kanısındayım..
teşekkürler

hakankose

• *
  • 5
  • Meslek: Bitkisel Şifa Uzmanı
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #38 : 12 Ekim 2015, 14:58:27 »
Merhaba,

Buradaki doğal işleme süreçlerini okurken kendimden geçiyorum, yazan arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Benim biraz farklı bir sorum olacak, acaba yediğim bir haltı temizleyebilir miyim diye merak ediyorum yani  :)

Benim hudsonderi.com dan satın aldığım bir deri yeleğim vardı, bunu boyarken yanlışlıkla üzerine boya döktüm, ve haliyle boya astara da bulaştı. eşimle ben de boyası temizlensin diye çamaşır makinesine attık, en kısa programda soğuk su ile deterjansız yıkattık. Ancak makineden çıkan yeleğim en az iki beden küçülmüştü ve bildiğiniz kabuk gibi oldu yani sertleşti. Çok sevdiğim bir giysimin bu hale gelmesi cidden çok zoruma gitti. Acaba bu deri yeleği yumuşatmak ve tekrar eski haline döndürmek mümkün müdür?

Teşekkür ederim, iyi çalışmalar...

gokhand

• 1137
« Yanıtla #39 : 13 Ekim 2015, 09:40:55 »
:)  deri yeleği çamaşır makinasına mı attın  :D  . Muhtemelen tabaklanma islemindeki tüm aşamaları başa döndürmüşsün. Yani derinin tabaklanma esnasındaki bag dokusu arasına sokulmak istenen kimyasalları sen geri cıkarmıssın. Tamamen eski haline getirmek mumkun degil. Yağlamak veya konunun basında belirttiğim at kestanesinden elde edilen preparatı derinin arkasına sürerek ovalamakla bi miktar yumusatabilirsiniz. fakat bedeninin eski haline gelmesi bedenin buyumesi pek mumkun degil. birde dikis yerleri gibi bazı bolumler homojen islenemiyecegi icin sagı solu farklı boyda garip bir hal alabilir.