Bıçak Sanatı - Forum

Taş Motoru Tavsiyesi

Metnes71

• 66
  • Metin CANSEVER
  • Meslek: Makine Resim Konstruksiyon Teknikeri
  • Yer: Kocaeli
Taş Motoru Tavsiyesi
« : 09 Eylül 2013, 11:02:15 »
Herkese iyi haftalar ;
Malum gene kurban bayramı yaklaşıyor ve gene bıçakları bileme sevdasına tutulduk.
Sizlerden tavsiye almak isterim , elimde 3 adet sürbisa kasap bıcağı var bunların ağızları tam açılmamış durumda.
gecen sene arkansas taşı ile keskinleyip o şekilde kullanmıştım.Ama bunların artık ağızlarının açılması gerekiyor ,
bu sebep ile taş motoru alayım her zaman elimin altında bulunsun mantığı ile internette şu modelleri buldum.
Bu işleri anlayanlar bana bir yol göstersinler lütfen.max.100 tl ye kadar bütce ayıracağım yoksa bu mebla yeterli gelmezmi ?

https://www.elaletlerihirdavat.com/index.php?route=product/product&product_id=197

http://www.sanalpazar.com/Max-extra-Md15050d-Tas-Motoru-250-Watt-9471__isp5992718

http://www.sanalpazar.com/Mytol-tas-Motoru-150-Mm-250-Watt-7033__isp5992915

taş motoru ne tip olmalı , çift taşlımı yoksa bir taraf taşlı bir taraf zımparalımı , sulu tipler daha pahalı ,
bıcaklar yanmasın diye sık sık su kabına sokup soğutma yaparım taşa tutarken ,
Birde gelen taş motorlarının taşları bu iş için uygun değil , taşları nasıl almalıyım.

Selam ve saygılarımla , iyi günler.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
Ynt: Taş Motoru Tavsiyesi
« Yanıtla #1 : 09 Eylül 2013, 11:08:50 »
Benim tavsiyem bu makinalardan uzak durup kaliteli bir iki bileme tasi edinip elde bolca piratikle kendinizi gelistirmeniz bu makinalarla muhtemelen bicaklarinizin agzini yakip bozucaksiniz

Metnes71

• 66
  • Metin CANSEVER
« Yanıtla #2 : 09 Eylül 2013, 11:18:53 »
Benim tavsiyem bu makinalardan uzak durup kaliteli bir iki bileme tasi edinip elde bolca piratikle kendinizi gelistirmeniz bu makinalarla muhtemelen bicaklarinizin agzini yakip bozucaksiniz

Halısınızda ben hazır sertleştirilmiş bıcak için soruyorum , zaten elimde arkansas taşı var ( biri taraf kalın-bir taraf ince) onunla bilemede yapıyorum.
Elimdeki taş ile ikinci ağızlarının açılması yapılıyor yanlış biliyorsam düzeltin.ben 1.ağızı nasıl açarım diye soruyorum.Sertleştirilmiş çelikde bu zor oluyor.Zımparayada vurdum banamısın demedi.

Metnes71

• 66
  • Metin CANSEVER
« Yanıtla #3 : 09 Eylül 2013, 11:27:33 »
Yada soru şöyle olsun ,
elimdeki sertleştirilmiş bıçakları nasıl bilerim.Dikkat ederseniz kasaplardaki bıcaklar bilemeden dolayı zamanla hep inceliyorlar metal bitiyor .Eğer bizdeki taşlar yeterli olsa neden bıcakların ömrünü bitirsinler.
beklide fazla şaçmalıyorum. :'(

Metnes71

• 66
  • Metin CANSEVER
« Yanıtla #4 : 09 Eylül 2013, 11:32:14 »

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #5 : 09 Eylül 2013, 13:09:12 »
Bence en iyi yöntem normal bileme taşları yada her ne kadar kullanmasamda ilk önce ince kumlarda bıçağın kabasını bant zımparada alıp 6 bin grit üstü bileme taşında devam etmek.Bu tür taş motorları bıçağın ağzını çok yiyor ve ağzı çoğu zaman bozuyor. Bence paranızı verip aldığınıza değmez.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #6 : 09 Eylül 2013, 17:01:41 »
sürbisanın bıçakları konik çelikten yapıldığı için zaten tam taşlama bir bıçak gibidir 1. ağız açmanıza gerek yok sadece bilemeniz yeterli bu iş içinde eldeki arkansaslar iş görür.  8)
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Metnes71

• 66
  • Metin CANSEVER
« Yanıtla #7 : 09 Eylül 2013, 20:20:33 »
sürbisanın bıçakları konik çelikten yapıldığı için zaten tam taşlama bir bıçak gibidir 1. ağız açmanıza gerek yok sadece bilemeniz yeterli bu iş içinde eldeki arkansaslar iş görür.  8)

Teşekkür ederim

Metnes71

• 66
  • Metin CANSEVER
« Yanıtla #8 : 09 Eylül 2013, 20:22:33 »
Arkansas taşı yağlı taş olmasına karşın , taşa makina yağı döküyorum akıp altından çıkıyor üst hep kuru kalıyor , bunu niye beceremiyorum
işin püf noktası nedir , halbuki sefa beyin videosunun aynısını yapmaya çalışıyorum.

« Yanıtla #9 : 09 Eylül 2013, 20:50:56 »
Yağın içerisine koyup bir kaç gün bekletin, yağ iyice gözenekleri doldursun. Aslında doğal arkansas taşta bu işleme gerek yok ama sizdeki sanıyorum aynen videodaki gibi sıkıştırma arkansas taşı. Bu işlemi yaparsanız taş yağa doyacak ardından da bileme sırasında bir kaç damla yağ işinizi görecektir.

Metnes71

• 66
  • Metin CANSEVER
« Yanıtla #10 : 09 Eylül 2013, 22:35:42 »
Yağın içerisine koyup bir kaç gün bekletin, yağ iyice gözenekleri doldursun. Aslında doğal arkansas taşta bu işleme gerek yok ama sizdeki sanıyorum aynen videodaki gibi sıkıştırma arkansas taşı. Bu işlemi yaparsanız taş yağa doyacak ardından da bileme sırasında bir kaç damla yağ işinizi görecektir.

Sefa bey teşekkür ederim , yağ ne yağı olsun ? makine yağımı bu yağlarda çok az olarak satılıyor , bana 1 litre yağ lazım o zaman
arac motor yağları bu iş için uygunmu ? yağ sünger gibi emilip altından akıyor.
Evet taşı bana siz önermiştiniz , videodaki taşdan.Benim bıçaklar için sadece bu işlem yeterlimidir.
« Son Düzenleme: 09 Eylül 2013, 22:38:17 Gönderen: Metnes71 »

« Yanıtla #11 : 09 Eylül 2013, 22:58:13 »
20/50 veya benzeri motor yağlarında bekletseniz de olur hatta daha kalın bir yağ örneğin 90 numara şanzıman yağı da kullanabilirsiniz geç emer ama yağ taşın içerisinde kalır. Sonrasında bileme de yine ince yağ kullanırsınız. Bu taş sizin yapacağınız işlem için kesinlikle yeterlidir.

Metnes71

• 66
  • Metin CANSEVER
« Yanıtla #12 : 10 Eylül 2013, 08:09:21 »
Çok teşekkür ederim sefa bey , ilk denemelerimden memnun kalmamıştım , taş çok az aşındırma yapmıştı , inşallah bu sefer olur.
Sonraki aşamadada kösele ile parlatma var.
Yağa yatırdıkdan sonraki deneme sonucunu yazarım.

Metnes71

• 66
  • Metin CANSEVER
« Yanıtla #13 : 12 Eylül 2013, 09:02:59 »
salı günü akşamı bp20/50 = 11 tl 1 litre kapalı kutu aldım 90 numara kalmamış.20/50 de çok yoğun yağ salı akşamından beri yağda yatıyor , bu kadar yetrelimidir , artık taştan oynatınca hava kabarcıkları çıkmıyor , heralde doydu.Kabdan cıkarıp 1 saat suzulmesini bekleyip öyle kullanacağım.Elimde bol 20/50 motor yağı varken ilk başda motor yağı damlatayım diyorum bilerken.İllaki ince yağmı damlatmak lazım , bir de yağ damlatma sıklığı nedir ?

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #14 : 12 Eylül 2013, 13:23:35 »
Ben bakkallarda satilan kucuk yaglardan kullaniyorum cokta memnunum yag damlatma sikliginida bilerken hisediceksiniz zaten tasiniz yeterince yaga doymussa cok az  yagla surekli dokme ihtiyaci duymadan bileme yaparsiniz bu arada tasi yagdan cikartabilirsiniz bence yeterli

Metnes71

• 66
  • Metin CANSEVER
« Yanıtla #15 : 12 Eylül 2013, 20:36:58 »
Ben bakkallarda satilan kucuk yaglardan kullaniyorum cokta memnunum yag damlatma sikliginida bilerken hisediceksiniz zaten tasiniz yeterince yaga doymussa cok az  yagla surekli dokme ihtiyaci duymadan bileme yaparsiniz bu arada tasi yagdan cikartabilirsiniz bence yeterli

şimdi çıkarttım süzülmeye bıraktım.işim biince taşı sabunlu su ile yıkayıpdamı kaldırıyoruz.
saklama işini nasıl yapayım

« Yanıtla #16 : 12 Eylül 2013, 21:46:06 »
Öyle derinlemesine bir temizlik değil, hatta yağ ile kullanılacak taşları ahşap bir kaideye oturtmak en iyisi.

Metnes71

• 66
  • Metin CANSEVER
« Yanıtla #17 : 13 Eylül 2013, 09:25:09 »
Öyle derinlemesine bir temizlik değil, hatta yağ ile kullanılacak taşları ahşap bir kaideye oturtmak en iyisi.

Akşam denemeyi yaptım , öncekilere göre daha iyi oldu kanısındayım , çünki yağlar siyah renge döndüğüne göre daha iyi talaş kaldırdı.Ama ne yapsamda kılları kestiremedim.
keskinlik iyi ama koluma sürttüm kıl kesmiyor.3 bıcak bileme yaptım 2 si kasap biri mutfak bıcağı sürbisanın , yağ olarak nasılsa 20/50 kabda hazır diye onu surerek kullandım  , işim bitince bıcakları süngerli bulaşık detarjanı ile temizledim , taşıda suyun altına tuttum oyle kaldırdım.
Nerede hatam var yada yapamıyorum , kıl kesme seviyesine gelemedim. :'(

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #18 : 13 Eylül 2013, 09:29:47 »
Deride masat deneyin.
Okinawian

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #19 : 13 Eylül 2013, 09:31:57 »
Kesinlikle isin sirri pratikte bolca calisin nebulursaniz bileyin    :)