Bıçak Sanatı - Forum

Zımpara makinesine başladım..

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
Zımpara makinesine başladım..
« : 04 Eylül 2013, 17:54:07 »
Merhaba, öncelikle buradan Emre abiye teşekkür etmek istiyorum.Verdiği bilgiler ve fikirler için minnettarım. :)
Sonunda bende başlayabildim. Motor olarak Volt marka 1.1 kw 1500 devir monofaze motor aldım.Motor kaması için teflon malzemeden bir teker yaptırdım ve taktım.Uzun bir aradan sonra bugün makinenin gövdesini oluşturduk.Tekerler hariç geriye kalan bütün işleri(kaynak,kesim vs.) bi akrabanın dükkanında yaptık.Kullandığım profiller genelde dükkanda bulunan hurda için ayrılmış parçalardı. Saat 9 da başladık ve 11-12 gibi fotoğraftaki hale geldi.Boyutlarını tam olarak hatırlamıyorum şu an ancak pek büyük değil. Akşam daha detaylı anlatmaya çalışacağım.Fotoğraflar linkte.
https://picasaweb.google.com/107995507867589728561/BantZMpara
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
Ynt: Zımpara makinesine başladım..
« Yanıtla #1 : 04 Eylül 2013, 18:02:25 »
   Kolay gelsin

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #2 : 04 Eylül 2013, 18:11:16 »
Hadi bakalım hayırlı olsun :)
Keşke gövde de kullandığın malzemeleri daha dikkatli seçme imkanın olsaydı. Sonuçta devamlı yapılan bişey değil. İlerleyen dönemlerde bu kullandığın profiller seni yarı yolda bırakmaz inşallah. Birde üst tekeri taşıyacak olan kısımdaki diklemesine olan parça profili keserek mi yaptınız? Profilin et kalınlığı ne? Eğer öyleyse bence yol yakınken hiç değilse o parçayı değiştir. Acele etme biraz geç olsun ama temiz olsun.

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #3 : 04 Eylül 2013, 19:16:04 »
hayirli olsun sertac insallah iyi sonuc alirsin

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #4 : 04 Eylül 2013, 20:47:33 »
Settac kardesim umarim guzelbi makina cikar isi bitince soylebi siyaha boya fistik gibi olur

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #5 : 04 Eylül 2013, 22:34:03 »
Abilerim değerli yorumlarınız için teşekkürler.

Hadi bakalım hayırlı olsun :)
Keşke gövde de kullandığın malzemeleri daha dikkatli seçme imkanın olsaydı. Sonuçta devamlı yapılan bişey değil. İlerleyen dönemlerde bu kullandığın profiller seni yarı yolda bırakmaz inşallah. Birde üst tekeri taşıyacak olan kısımdaki diklemesine olan parça profili keserek mi yaptınız? Profilin et kalınlığı ne? Eğer öyleyse bence yol yakınken hiç değilse o parçayı değiştir. Acele etme biraz geç olsun ama temiz olsun.

Abi dik duran parça kare bir profil sanırım 4x4 idi. Et kalınlığı 1-2 mm hatırlamıyorum. Karşılıklı bir yüzü kestik araya görünen kırmızı kol takılacak kolun arka kısmına yay takılacak. Kol takıldıktan sonra dik duran parçanın üstüne yukarıdan parça kaynatmayı düşünüyorum ama 5x5 profil kullanacağım herhalde o daha iyi olacak gibi görünüyor.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #6 : 04 Eylül 2013, 23:10:41 »
Sertac ne kadar çok kaynak o kadar başa bela kaynaklama yaparken mutlaka malzeme çekme yapar  profillerin et kalinliği nedir ince bir malzemeyle hiç başlama çünkü zimpara makinasi değil vibrasyon makinasi olacaktir ;)
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #7 : 04 Eylül 2013, 23:19:25 »
Bende aynı fikirdeyim. 1-2 mm kalınlıktaki bir profille çalışmak bana mantıklı gelmiyor. Bu işte tecrübeli Taner usta var. O da bir fikir verir. Bir danış. olmaz ise boşuna emek harcama.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #8 : 04 Eylül 2013, 23:34:27 »
Sertac ne kadar çok kaynak o kadar başa bela kaynaklama yaparken mutlaka malzeme çekme yapar  profillerin et kalinliği nedir ince bir malzemeyle hiç başlama çünkü zimpara makinasi değil vibrasyon makinasi olacaktir ;)

Abi olmazsa yanlardan destek falan kaynatırım. Zaten bir seneden az bir süreden sonra gemiye gideceğim o süre içerisinde işimi görsün yeterli benim için. Zaten masaya sabitleyeceğim makineyi.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #9 : 05 Eylül 2013, 00:30:00 »

Abi olmazsa yanlardan destek falan kaynatırım. Zaten bir seneden az bir süreden sonra gemiye gideceğim o süre içerisinde işimi görsün yeterli benim için. Zaten masaya sabitleyeceğim makineyi.

gemide ne işin var yahu
yıllarca gemide calışmış biri olarak bu dönemde gemicilik yapılmaz yahu
eski bir elektrik zabiti olarak söylüyorum ......
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #10 : 05 Eylül 2013, 00:41:47 »

gemide ne işin var yahu
yıllarca gemide calışmış biri olarak bu dönemde gemicilik yapılmaz yahu
eski bir elektrik zabiti olarak söylüyorum ......

Abi denizcilik okuyorum bende güverte zabiti olacağım.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #11 : 09 Eylül 2013, 14:04:36 »
Abilerim tekrardan merhaba. Zımpara makinesine fırsat buldukça zaman ayırıyorum.Şu an yalpa kolu üzerinde çalışıyorum ancak sizlere bir sorum olacak. Elimde 2 parça var kolda kullanmak üzere. Birincisi 1,4x30x40 mm yapmayı planladığım parça, ikincisi ise 2,2x30x30 mmlik parça. Bana ikinci parça daha iyi olur gibi geldi ancak kare olduğu için zamanla eğilme gibi bir problem yapar diye düşünüyorum.Birinci parçada böyle bir sorun olmaz gibi geliyor ancak oda çok ince güvenemiyorum. Sizin tercihiniz ne olurdu? Fikir verirseniz sevinirim özellikle daha önce bant zımpara yapmış olan ustalarım.  :(
Bu arada ikinci parçayı 2,2 mm den daha büyük görünüyor her ne kadar tekrar tekrar ölçmüş olsamda.

Yalpa kolunun sistemi şu şekilde olacak.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #12 : 10 Eylül 2013, 00:21:56 »
Sertaç, ben olsam kare profili tercih ederdim, diğer profil aşırı ince yapıda, deformasyona çok açık görünüyor...

Kipmen Sanat web sitesi

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #13 : 10 Eylül 2013, 01:43:11 »
Sertaç, ben olsam kare profili tercih ederdim, diğer profil aşırı ince yapıda, deformasyona çok açık görünüyor...

Abi senle konuştuktan sonra kare profilde kesin karar kıldım bende. Yarın yay bulmaya çalışacağım ona göre de kolu ayarlayacağım.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #14 : 13 Eylül 2013, 20:12:39 »
Bence 30x30 profil çok zayıf kalacaktır bu işlerde. Ben olsam en az 40x60 2.5 mm kullanırdım. Ama tabi bu yetebilir de üstüne ne kadar yük bindiğini bilmiyorum.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #15 : 19 Eylül 2013, 21:10:11 »
30x30 profıl yeterlı gelır ancak et kalınlığı yuksek olmalı mesela 3mm gıbı..  .  bence o kadar uğrasma hurda profıllerle , bır boy 40x 40x 4mm / 3mm   al evladıyelık olur.   en fazla 35 tl tutar bır boy  " 6mt"  profıl.  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Kaya

• 2867
« Yanıtla #16 : 19 Eylül 2013, 21:21:27 »
Taner Ustani dinle en son birde içlerine köpük sıkarsin vibrasyon falan kalmaz .hurdalardan etli profilleri ayir sonra kullanirsin nasil olsa tek yaptiğin makina bu olmayacak..

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #17 : 21 Eylül 2013, 12:49:57 »
Ustam demiri almak sorun değilde sanayiden getirtmek sorun. Zaten sadece kolu yapıp tekerleri yerleştirmek kaldı şu an tek eksiğim yay. Yay olarakta büyük ihtimal pazartesi okuldan alacağım sübap yayını kullanacağım. Beni 1 yıl idare etse bu gövde yeter zaten :)

Kaya

• 2867
« Yanıtla #18 : 21 Eylül 2013, 22:58:25 »
Seni idare etmesi değil senin onu idare etmen gerekir iş yapabilmek için sağlam hassas takim ve zihinle çalişabilmen lazim ilki olmadimi ikincininde olabilmesi zor oluyor.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #19 : 06 Ekim 2013, 14:47:13 »
Tekrardan merhabalar!
Bir kaç haftadır arayıpta bulamadığım yayı buldum.Eksik malzemelerimi tamamladım.Şu an yapılması gereken tek şey yalpa kolunu tutacak olan parçanın gövdeye kaynatılması. Yalpa tekerinin gireceği deliğin açılması. Şu an ki sorunlar ise ön tarafta ki büyük tekerin (altta olan) deliğinin yamuk açılması.Tornacı biraz hata yaptı sanırım. Tahminen 2 derece kadar yamuk tüm işler bittiğinde eğer ki sorun yaparsa mavi olan kolu komple değiştirmek gerekecek sanırım yada deliğin olduğu yer kesilip yenisini kaynatmam gerekecek.Yayın altına bir şeyler koysam mı? Daha çok baskı yapması için? Gerçi ön taraf(mavi kısım) içe geçmeli olduğu için oradanda ayarlayabilirim kendime doğru çekip.  Onun dışında motoru korumak için ne önerirsiniz? Herhangi bir önerisi olan var mı?  ^-^

Fotoğraflar linkte sondan 5 fotoğraf.

https://picasaweb.google.com/107995507867589728561/BantZMpara