Bıçak Sanatı - Forum

Seramik Tava

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
Seramik Tava
« : 23 Ağustos 2013, 22:45:24 »
SERAMİK TAVA
arkadaşlar bakırı saf dışı yapıp aliminyum çelik teflon şimdide seramik,çelik sağlıklı dediler krom oksit zararı hesaba katılmadı teflon plastikten yapıldığı için kansorejen.seramik toprak ve cam olduğundan doğal bir malzeme ama tavaya yaapıştırmak için kullanılan bağlayıcı madde nedir bunu açıklarlarsa içimiz rahat edecek
Bakır bakır oksit nedeniyle tehlikeli ama kalaylanınca sıkıntı yoktu kalay saf bir metal yutulsada vücuda zarar vermiyor
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #1 : 23 Ağustos 2013, 23:11:46 »
Ben seramik tavaları pek sevmedim. Teflon seramik gibi kaplamaların olduğu tavalar, tencereler kaplaması bozulduğu anda çöpe atmakta fayda var.  Yapılan yemeğe göre mümkünse döküm tava ve tencere kullanmaktan yanayım. Dediğiniz gibi bakır da kullanılabilecek güzel seçeneklerden biri. Hem bakır, döküm ve toprak kaplarda yapılan yemekte ayrı bir güzel oluyor. Bir kere para verip döküm kullanın.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #2 : 24 Ağustos 2013, 01:13:14 »
Evdeki eski kap kacağa kalay yapacak kalaycı bulamadık. 
Okinawian

Lord Sparhawk

• **
  • 112
  • Meslek: akademisyen, lütiye
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #3 : 24 Ağustos 2013, 09:06:18 »
Bir tür sentetik reçine ile yapıştırılıyordur diye tahmin ediyorum.

Lord Sparhawk

• **
  • 112
« Yanıtla #4 : 24 Ağustos 2013, 09:22:57 »
Biraz daha araştırdım, seramik pişirme gereçlerinde selüloz sakızı olarak da bilinen E466 kodlu sodyum karboksimetil selüloz (CMC); bağlayıcı, yapıştırıcı ve kalıplaştırıcı olarak kullanılıyormuş.

http://www.sino-cmc.com/html_news/Main-Application-of-Carboxymethyl-cellulose-in-the-industry-2.html

Direk gıda olarak tüketildiğinde hayvanlarda kanser oluştruduğu görülmüş. Ayrıca kansorejen bir madde olarak şüphe duyulmakta. Yalnız uyarayım %100 bu madde mi kullanılıyor, buysa pişirme esnasında gıdaya karışıyor mu riski var mı bilmiyorum. ben sadece yaptığım araştırmalardan çıkardığımı yazıyorum.

http://noshly.com/additive/e466/bulking-agent-plus/466/#.UhhQxz-RK71
http://www.traditionaloven.com/articles/122/dangerous-food-additives-to-avoid

Lord Sparhawk

• **
  • 112
« Yanıtla #5 : 24 Ağustos 2013, 09:23:48 »
Bence en güzeli çelik ve döküm tava kullanmak.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #6 : 24 Ağustos 2013, 21:58:42 »
Paslanmaz çelik tamamıyla tepkisiz bir malzeme değil, yine de doğrudan metal yüzeylerde en iyi seçim. Dökümleri hiç tavsiye etmiyorum, düzenli olarak kan vermiyorsanız demirin fazlası hastalıklara yol açar: domates gibi asidik malzemeyle yapılan yemeklerde 2400mg/l gibi demir düzeylerine çıkılabiliyor döküm tencerelerle. (Ispanağın kilosunda 26 mg demir var, ne kadar aşırı olduğunu oradan kıyaslayın).

Seramikler ikiye ayrılıyor: safi seramik, metal üstü seramik kaplama. Her iki türü de gayet güvenli. Safi seramikler kırılma riskine açık ama çok hafifler. Metal üstü kaplamalar da teflon gibi fiziksel olarak tutturulduğundan yapıştırıcı kullanılmıyor. Teflona göre avantajı, çizilmesi daha zor, çizildiğinde de kalınlığı nedeniyle metale inmek mümkün değil. Metal üstü kaplamalar seramiğin gözenek yapısı nedeniyle çok az da olsa kaplanan metalden eser miktarda da olsa bir miktarın yiyeceğe karışmasına neden oluyor, o yüzden en güvenlisi safi seramikler.

Fakat efektif olarak safi seramikler de dahil, aşırı ısıtma ile tencere materyalinin yiyeceklere karışması mümkün. O yüzden her türlü tencerede en önemli şey uygun ateşte, gerekenden fazla ısı enerjisi vermeden pişirmek. Tencere içindeki yiyeceklere aktarılabilenden (işin fiziğinin detaylarına çok girmeden: tencere materyali iletimle ısıyı sıcak taraftan -ateş gören taban- soğuk tarafa -tencere dibi- aktarır, ısı tencere dibi yüzeyinden yiyeceklerin içinde bulunduğu sıvıya taşınımla aktarılır; iletim taşınımdan her zaman daha yüksek kapasitede ve hızlıdır) daha fazla enerji verirseniz, tencere materyali yiyeceğe aktaramadığı ısı enerjisiyle kendisi aşırı ısınmaya başlar, sorunlar da orada başlar.

Gözüyle görmeden ikna olmayanlara küçük bir deney: ateşle mesafesini doğru ayarlarsanız, açık ateş üzerinde pet şişe içinde (şişe deforme olmadan) su kaynatabilirsiniz. Aktarılan ısı enerjisi suyun alabildiğinin üzerine çıkmazsa şişeye birşey olmaz.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #7 : 24 Ağustos 2013, 22:56:10 »
Arkadaşlar teşekkür ederim.ferhat bey çok aydınlatıcı bir bilgi oldu.pet şişe olayını askerden biliyorum silopi dağlarında pat şişede su kaynatıp çay yapardık sağlık yönünü düşünen yoktu tabiki

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #8 : 24 Ağustos 2013, 23:44:29 »
Vallaha arkadaş bir antrikot pişireceksem hiç öyle düşük sıcaklıkta olmuyor. Et hemen suyunu salıveriyor. Döküm tavada pişirilen bir antrikotun tadını hiç birşey vermiyor.

Lord Sparhawk

• **
  • 112
« Yanıtla #9 : 25 Ağustos 2013, 00:26:20 »
Vallaha arkadaş bir antrikot pişireceksem hiç öyle düşük sıcaklıkta olmuyor. Et hemen suyunu salıveriyor. Döküm tavada pişirilen bir antrikotun tadını hiç birşey vermiyor.

aynen

puukko

• 166
  • Meslek: İnsaat muhendisi
  • Yer: Özgür / Bursa
« Yanıtla #10 : 27 Ağustos 2013, 02:00:13 »
bu teflon gerçekten kanserojen mi? yani hala heryer teflon tencere tava doluda.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #11 : 27 Ağustos 2013, 07:51:39 »
Teflon sonuçta 330 derece ısıya dayanan bir plastik gerisini sen düşün

puukko

• 166
« Yanıtla #12 : 27 Ağustos 2013, 09:30:01 »
Teflon sonuçta 330 derece ısıya dayanan bir plastik gerisini sen düşün
Platikse ve sıcaklık bir aradaysa tehlike çanları çalar hakkatende.

Bazı bıçak incelemelerinde görüyorum, teflon pul kullanıyorlar bıçak rahat açılıp kapansın diye.

Mermerin üstünde et güzel oluyor şimdiye kadar bir kere yeme şansım oldu, mermer ocak yapılabilir mi acaba eve.

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #13 : 27 Ağustos 2013, 11:19:07 »
Dedelerimiz gibi toprak tava'mı kullansa,acaba?

puukko

• 166
« Yanıtla #14 : 27 Ağustos 2013, 11:27:37 »
Dedelerimiz gibi toprak tava'mı kullansa,acaba?
Toprak kullanımında da radyoaktivite riski var, diye okumustum bir yerde. Ama çamurun alındığı yer önemli elbetter.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #15 : 27 Ağustos 2013, 12:23:18 »
Mermer üzerinde de et güzel olur ama mermerin ömrü pek uzun olmaya bilir. Bazı volkanik taşlar üzerinde de et pişirildiği oluyor. Bu taşlar ısıyı koruduğu için önceden fırında ısıtılıyor ve daha sonra taş fırından çıkartılarak et üzerinde pişiriliyor. Mermer ne kadar ısıyı tutar bilemem, hiç denemedim. Ama fırınınızın ölçülerinde mermer kestirirseniz fırında mermeri kullanabilirsiniz. Sadece et değil ekmek, pizza gibi şeyleri pişirirken de çok güzel oluyor.

« Yanıtla #16 : 27 Ağustos 2013, 12:47:03 »
Bu yöntemde daha çok granit kullanımı yaygın, mermeri ilk kez duyuyorum.

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #17 : 27 Ağustos 2013, 12:57:24 »
En iyi et pişirme için Salim ustamın dediği gibi demir döküm ızgara tavası,bir kere alacaksınız(özellikle emaye kaplamasız bulursanız süper) düzenli bakımla ömür boyu hizmet eder..

Onunla yaptığım etin lezzetini (düzgün pişirme taktiğiyle) hiçbir şeyden alamıyorum ki benin yediğim antrikot blok yaklaşık 500-600gr arasında oluyor,

lezzet konusunda benim evde et yiyen bütün arkadaşlarım da aynı fikirde :)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #18 : 27 Ağustos 2013, 13:13:42 »
Tadını yiyen bilir :) Normal tavalarda pişirme ile alakası olmuyor. Aynen benim arkadaşlarda aynı fikirdeler. Birkaç yaptığım özel yemek var ve beni ikna edebilirlerse arada yaparım arkadaşlara. Döküm tava sadece antrikot için değil balık, tavuk ve av hayvanları içinde geçerli. 

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #19 : 27 Ağustos 2013, 13:36:12 »
heveslendirdiniz şimdi hangisi alınır bu tavanın marka tavsiyeside varmı :)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ