Bıçak Sanatı - Forum

Çakı Denemesi

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Çakı Denemesi
« Yanıtla #40 : 22 Temmuz 2013, 20:22:19 »
Salim ustam eğe işçiliğinize hayran olmamak elde değil. Tam anlamıyla kusursuz olmuş.
Bileğine sağlık ustam...

Çok teşekkürler beğenmenize sevindim.

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #41 : 24 Temmuz 2013, 15:41:09 »
kolay gelsin kallavi bir çakı olacak belli... :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #42 : 24 Temmuz 2013, 15:57:04 »
kolay gelsin kallavi bir çakı olacak belli... :2up

Çok teşekkürler. Çalışırken keyif aldığım bir iş oldu. Kabzada da becerebilirsem kemiğe oyarak işleme yapacağım. Tabi bu plan bakalım zaman neyi gösterecek :)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #43 : 28 Temmuz 2013, 13:56:22 »
Evet çakının tesviye işi neredeyse bitti gibi. Çift tarafın ağzı açıldı. Kilit mekanizmasının çakıya değdiği yeri açılı şekilde eğeliyoruz. Bu açıyı kilidin hareket ettiği eksenine göre ayarlıyoruz.  Geriye pim yapımı, delik delme ve diş açma işleri kaldı.

« Son Düzenleme: 28 Temmuz 2013, 14:02:04 Gönderen: Salim Türk »

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #44 : 28 Temmuz 2013, 23:38:13 »
Salim açili şekilde eğelediğin kismi dremel yada matkaba taktiğin silindir zimpara ile radius yaparsan sıkışma problemi olmayacaktir ve daha sağlikli bir kilitleme olacaktir.yanlişlikla fazla tesfiye ederde lineer kilidi ileri kayarsa sorun etme arkadaki pimi kalinlaştirip sorunu çözebilirsin ;)
İşi bayaa kolaylamişsin artik rampa aşagi kolay gider..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #45 : 28 Temmuz 2013, 23:46:37 »
Çok teşekkürler kardeşim. O açıyı kaçırmamak için ince dişli eğe ile çalıştım. 3-4 deneme sonrasında açıyı tutturdum. Benim matkap baya bir eski ve devir ayarı yok. Bir aksilik olmazsa tezgah üstü bir matkap almayı planlıyorum. Delikleri matkap alımdan sonrasına bırakıyorum. İkinci çakıya başlarım artık aynısından bir tane daha var. İkisini bir çıkartmayı planlıyorum. Ondan sonra sıra senin bıçağa ağız açmaya başlayacağım :) Özgür kardeşim profilleri gönderdiğinde de Turgut usta ve Özgür kardeşin bıçağına ağız açarım artık. Eğeler güzel olunca ağız açması daha kolay oluyor. Birde Sefa hocanın yuvarlak eğe tekniği de ağız açmayı hızlandırdı. 

Kaya

• 2867
« Yanıtla #46 : 28 Temmuz 2013, 23:51:42 »
Evet Sefa Hoca şahsinda bir çok ustadan birçok şey öğrendik bende hayalimdeki atölyemi kurabilirsem inşallah ama atölyenin kapisi göründü yavaştan bakalim hayirlisi

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #47 : 28 Temmuz 2013, 23:53:12 »
Benim yerim olsa ne yapar eder atölyeyi kurardım. Hadi hayırlısı :)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #48 : 22 Mart 2014, 20:40:43 »
Uzun bir aradan sonra çakıya devam etme kararı aldım. Liner lock da Kaya'nın farkına vardığı bir problem (Pivotun ekseni çok aşağıda olduğu için kilit yeterince kuvvetli olmadı.) sonradan başımı ağrıtacak diye bende kilit mekanizmasını değiştirmeye karar verdim. Yeni kilit sistemi axial lock olacak. Bugün 10x10x20 bir dikdörtgen malzemeden pivot yapımına başladım. Kaba eğeleme bitti. Şimdilik çap 7mm bundan sonra detayları çalışılacak ve en ufak çap 5mm olacak. Pivotun son hali aşağıdaki resimlerdeki gibi.

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #49 : 22 Mart 2014, 22:34:49 »
Salim ustam sabırla devam, inşallah bitmiş halini en kısa sürede görürüz. Kabzada sedef mi kullanacaksın :2up
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #50 : 22 Mart 2014, 22:52:26 »
Yok bunda son kalan deve kemiğini kullanacağım. Bu çakıya göre çok önceden kesmiştim. Sedefi daha önce yaptığım neckerin damascustan yapılma çakıda kullanmayı düşünüyorum. Yine damascus balçak ve kalan kısmı sedef olarak planlıyorum. Bu arada bu kilit sistemi mantık olarak basit ama kilit sistemini elle yapmak oldukça zor. İlgilenenler için kilit resmi aşağıda. Taranmış kısımlar liner, turuncu kısım ise çakının namlusu.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #51 : 22 Mart 2014, 22:55:28 »
Takipteyim.  :2up
Okinawian

Kaya

• 2867
« Yanıtla #52 : 22 Mart 2014, 23:07:11 »
Of Kardeşim ne işçilik hemde el ile ama çok yüksek bir standartta çalişiyorsun bence axial lock iyi bir karar oldu çünkü çaki çok çok yakişikli bir forma sahip eğer bitirmeseydin çok yazik olacakti...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #53 : 22 Mart 2014, 23:13:12 »
Sağolasın kardeşim. Hakikaten çakının formu çok güzel. Sahibine de yapacağım diye söz verdim. Yarım yamalak tamamlamak istemedim. Namluyu da değiştirmek istemediğim için en ideal kilit sistemi bu gibi geldi. Kilit parçasının işi daha çok. Bir yerde 0.1mm çap farkı var, bundan sonra detay çalışacağım. Hata payına karşı boyunu bilerek uzun tuttum. Bu baya kaba hali. Asıl olay bundan sonra başlıyor. Bunu becerebilirsem aynı kilit sistemi ile birde çift ağızlı kama çakı düşüncem var :)

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #54 : 23 Mart 2014, 09:24:05 »
Salim abi sonunda kafana koyduguna basladin valla bu islere peygamber sabri lazim egeyle bu sistemi yapmaya girismek  abi bu caki isleri bizi iyiyice bozdu neguzel bicak yapiyoduk :D :D

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #55 : 23 Mart 2014, 13:09:01 »
Sorma hep senin yüzünden  :D  Hadi sende yaptığın çakıları çıkar ortaya artık.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #56 : 23 Mart 2014, 13:16:13 »
Enzo bitti sokulup temizligi yapicam montaj sonra paylasirim bugun yetisirse paylasirim

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #57 : 23 Mart 2014, 13:48:47 »
Sn Salim Türk tebrikler, Mehmet ile çıtayı oldukça yükselttiniz; benim ve benim gibi yeni başlayanlara ivme veriyor bu; ellerinize sağlık. :)
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #58 : 23 Mart 2014, 13:50:18 »
Enzo bitti sokulup temizligi yapicam montaj sonra paylasirim bugun yetisirse paylasirim

üstat merakla bekliyoruz enzo'yu, saygılarımla. :)
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #59 : 23 Mart 2014, 13:56:58 »
Enzoyu bende merak ediyorum. Mehmet kardeşimiz inatla bana resmini yollamadı :) Bu arada yapılamayacak bişeyler yapmıyoruz. Yapmak isteyen arkadaşlara belki azda olsa yardımımız olur diye adım adıma koymak istedim bu çakıyı. Güzelde oldu hataları da hep beraber görmüş oluyoruz.