Bıçak Sanatı - Forum

Çakı Denemesi

Ynt: Çakı Denemesi
« Yanıtla #60 : 23 Mart 2014, 18:20:15 »
Enzoyu bende merak ediyorum. Mehmet kardeşimiz inatla bana resmini yollamadı :) Bu arada yapılamayacak bişeyler yapmıyoruz. Yapmak isteyen arkadaşlara belki azda olsa yardımımız olur diye adım adıma koymak istedim bu çakıyı. Güzelde oldu hataları da hep beraber görmüş oluyoruz.
Böyle adım adım iyi oluyor, sonucu merakla bekliyoruz gerçekten...

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #61 : 23 Mart 2014, 18:39:22 »
izula cakı yıapan her cakıyı yapar 2 namlu  3 liner cope gıttı ama bana cakıda hayal edemıyiceım tecrubeler kazandırdı biraz zaman gecsınde bendekini bi toparlamaya calısim cesaret edemiyorum baska biyerinden baska bi sıkıntı cıkar dıye  bantladım cekmeceye kaldırdım  :D

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #62 : 23 Mart 2014, 18:46:06 »
Bugün kilit mekanizması üzerinde birazdaha çalıştım. En ufak çap 5.3mm ye düşürüldü. Asıl bundan sonra daha dikkatli olmak gerekiyor. Elde bu kadar ufak ve detaylı parçayı yapmak gerçekten zormuş :)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #63 : 25 Mart 2014, 18:20:50 »
Pivota devam. Çapta +-0,01 toleransı yakaladım.

« Yanıtla #64 : 25 Mart 2014, 18:27:59 »
Bolt Action tüfeklerin sürgülerine benzemiş Salim, süper gidiyorsun hele de elde.....

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #65 : 25 Mart 2014, 18:31:08 »
Teşekkürler Sefa Hocam. Elle yapmak gerçekten zormuş. En akıllıca iş bunu makinede yapmak galiba :) Elde yapmayı kimseye tavsiye etmem.

Emrah kent

• 641
  • Meslek: karasör
  • Yer: izmir
« Yanıtla #66 : 25 Mart 2014, 21:12:03 »
salim bey bu en son resimlediginiz parca tek parca halındemı işlediniz yoksa birden fazla parcamı idi yanı kaynak ile birleştırip tesviyemi ettiniz

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #67 : 25 Mart 2014, 21:26:26 »
Tek parça. 10x10x20mm ölçülerinde malzemeden yapıldı.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #68 : 29 Mart 2014, 15:56:47 »
Evet arkadaşlar sonunda kilit mekanizması tamamlandı. Pivot boyu kısalacak ve yay için delik delinecek. Bu işlemleri de artık ısıl işlem sonra kabza montajında ayarlayacağım.

Montaj hali;

Çakı namlusunun pivot ile teması;

Pivot kilitinin temas ettiği dikdörtgen deliğin karşısındaki eğelenmiş kısmın görevi çakı kapandığında çakının açılmaması için sabitleme kanalı. Diğer çakılardaki ufak bilyenin görevini bu kanal görüyor.

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #69 : 29 Mart 2014, 16:18:18 »
Pivot'u sertleştireceksin montajdan önce değil mi?Salim ustam
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

Çağdaş Öz

• 133
  • Meslek: Öğretim Görevlisi
  • Yer: Bolu
« Yanıtla #70 : 29 Mart 2014, 16:36:21 »
Salim usta,bitmiş hali çok güzel olacak anlaşılan. Elinize sağlık.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #71 : 29 Mart 2014, 16:42:13 »
Pivota şimdilik ısıl işlem yapmayı düşünmüyorum. Çakı tamamen bittikten sonra tekrar değerlendireceğim.

« Yanıtla #72 : 29 Mart 2014, 20:17:40 »
Pivotun malzemesi nedir? eğer sertleştirmeye uygun bir malzemeyse sertleştirsen daha iyi olur, zaman içinde sorun çıkarma olasılığı azalır.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #73 : 29 Mart 2014, 20:27:20 »
Malzeme 304. Aslında ısıl işleme pek gerek olacağını sanmıyorum. Pivot çok geniş bir yüzeyi temas ediyor. Aşınma olasılığı çok düşük. Gerekirse çakı sahibi yanımda zaten değiştiririz. Bundan sonra aynı pivotu yapmak istesem bu tecrübe oldu daha kolay yaparım.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #74 : 29 Mart 2014, 21:54:41 »
Salim abi sen bu yetenek ve sabirla yapamıycağin hicbisey yok tebrik ederim hele bi elime gelsinde bol bol kurcalim şu fıstıgı >:D

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #75 : 29 Mart 2014, 21:57:15 »
Sende çok rahat yaparsın. Sende freze farkı var :) Makine ile çok daha güzel çıkarırsın. Hele eline al bak bayılacaksın bu sisteme.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #76 : 31 Mart 2014, 23:39:46 »
Salim hakikaten bu iş deli işi .. :)keşke sulanan bir malzeme çalişsan diyecektim Sefa hocam zaten söylemiş aklima krom kaplatman geldi kromda 70 rockwellere çikan sertlik oluyor bence aşinmayi çözebilir buda bir fikir derim..  ;)
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #77 : 31 Mart 2014, 23:48:27 »
Teşekkürler kardeşim :) Sefa Hocama ve sana sonuna kadar katılıyorum tabi ama elimde sadece bu malzeme vardı. Kilit mekanizmasını yerine oturtunca çok zorladım ama gram sıkıntı yok şu an için. Eksenel yönde kuvvet uygulandığı için kilide uygulanan kuvvet galiba çok az oluyor. Sürtünme gibi bir problemde yok zaten. Ama sizin fikirlerinizi değerlendireceğim mutlaka. Krom kaplama sıkıntı olur. Delik rayba ile 5mm ölçüsüne getirildi. Krom kaplama kalınlığını hesaplayarak tekrardan pivotu zımparalamam çok sıkıntı. Onun yerine sulanan bir malzeme bulursam her ihtimale karşı onunla değiştiririm. Zaten bu sistemden tekrardan yapmak istiyorum. Bu sefer çift ağızlı kama çakı olacak. Ama önce sırada iki farklı çakı var (Enzo ve necker).

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #78 : 18 Mayıs 2014, 21:54:02 »
Evet uzun bir aradan sonra çakıya devam ediyorum. Bugün kemikleri kestim. Kabaca kabza formlarını verdim. Delikler delindi. Eksenel pivotun kabzaya gireceği oluk açıldı. Pivot ölçüleri düzenlendi. Pivorun yay deliği delindi ve bu deliğe uygun yay sarıldı. Yay dışarıdayken yamulup sıkıştığı için deliğe uygun bakır telden bir parça kesip kilit sistemine bu parçayı da ekledim.

Kilit sistemi çok iyi çalışıyor. Tahminimden iyi oldu. Sırada kemiklerin kalınlığını azaltmak var. Bir de tabi kemiklerde oyma işçiliği yapmak istiyorum.

mustafa çınar

• 509
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #79 : 18 Mayıs 2014, 22:23:49 »
sabırsızlıkla bekiyoruz  :2up