Bu arada Divriğ'de bana malzeme konusunda yardımcı olan Ali AYDIN usta ve yardımcısı Yüksel usta ya buradan da teşekkür etmek isterim. Su verme ve dövme konusunda bayağı püf noktaları edindim sayelerinde.
Bu arada elim alışsın babından Ali ustanın Land rover makas yayından dövdüğü makas çeliği üstüne iki bıçak motifi çıkardım ve başladım eğelemeye. Allahım ben eğelemeyi ne kadar da çok seviyormuşum.
Parça önce şaloma ile kesildi. Eğe ile ağız açıları verildi. 220 kuma kadar zımpara yapıldı. Usta yöresel biçiminde su verildi. Tahmini 750-800 dereceye kadar ısıtılan malzeme önce ağız kısmından yağa batırıldı. Bir miktar tutulduktan sonra çıkarıldı. Bir tekrar daha ve sonra tamamı yağa bırakıldı. Meneviş verilmedi. Bu işlem yapılırken mıknatıs filan kullanılmadı sadece göz aşinalığı ve yılların bilgi birikimi. Az kalsın unutuyordum. Su verme işlemine başlamadan çelik daha kızarken ve kızma aşamasında ağıza sabun sürüyorlar. Tufal yapmasını engeller dedi arkadaş.
Kabze bölgede en çok bulunan ağaçtan. Ceviz . Ağacı kestirdik marangoza, kuyruklu bir alet ile. Delikleri deldik, cr-ni kaynak elektrodu 4 mm perçin oldu bize. Kabzeyi 320 kum zımpara ile bıraktım. Üstüne bitkisel yağ sürdüm, emdirdim.
Bu da elim alışsın diye yaptığım bıçak. Hatalar çok biliyorum, eleştirilerde gelsinki göremediğimi bileyim.

Buda bir karambit olacak nasipse