80-90 hiç kullanmadığım yakışıklıyı nasıl koruduğumu anlatayım;bu konuda Sefa hocamın bütün bilgilerini sabrının sınırlarını zorlayarak edinmiştim sağolsun

İstanbulda yaşadığımızdan yazın bile %80 nem tam başa bela.Bu yüzden çok daha sık bakıma ihtiyaçları oluyor çeliklerin ve mafsalların.Hele damascuslar yüzeylerinin mikroskobik girinti çıkıntıları ve çelik özelliğinden dolayı daha fazla özen istiyorlar.İşyerindekileri canım sıkıldıkça birkaç günde bir,evdekileri parti parti genelde 15 erli gruplar halinde temizlerim.Ayda 1 ya da 45 günde bir yani.
Eğer üzerindeki koruyucu (ne kullandığımı da anlatacağım) uzun süre kaldıysa kalıntı yapmaya başladı veya kararmaya başladıysa tiner ve diş fırçasıyla fırçalayıp birkaç saat açıkhavada kuruturum.Tiner kokusu gittikten sonra koruyucuyu yemeye hazırdır.
Deri,karton ne olursa olsun hiçbirini kabında saklamamak gerekiyor.Özellikle deri yüksek oranda su-nem tuttuğundan açıkhavadan daha kolay aşındırır içindeki metali.Evin 3 çekmecesi bıçak kılıfı doludur.
Üzerine uygulayacağım malzeme,o bıçağı ne kadar gözönünde tutmayacağımla ilgilidir.Elimin altındaki katlanırlara,çok yönlü WD40, büyük boy çekmecelerde sakladığım kısa kılıç pala vs içinse beyaz lityum gres kullanırım.Daha sonra da gazete kağıdına sarar kaldırırım.
WD40 ın avantajı uygulamadan sonra içindeki nem buharlaşıp yağ özelliğini kaybetse de zamanla koyulaşıp bir gres gibi kalınlaşması ve koruyuculuğunu ön plana çıkarması.Gresler ise zamanla katılaşıp yüzeye zarar verebiliyor.
WD40 biraz koruyucu biraz yağlayıcı olması hem avantaj hem dezavantaj.Fakat pratik ve tek ürün olması iyi birşey.
İngiltereden yazıştığım bir damascus bıçak üreticisi bana ısrarla bir yağ önermişti ama dalga geçtiğini düşünerek ustalarımıza soramadım bile.Netleşince tavsiye ederim

Sinan bey kısaca kısa vade ve küçük çakı bıçaklara WD40 ; büyük boy ve aylarca dokunmayacağım yakışıklılara beyaz lityum gres+ince yağlı kağıt.
Umarım herkese faydası olur.