Bıçak Sanatı - Forum

Kösüre taşımız.

ademocakli

• mgWayncUF
  • 269
    • verified ladies for private dating
  • Meslek: Kaptan
  • Yer: Istanbul
Kösüre taşımız.
« : 09 Haziran 2013, 01:45:59 »
Arkadaşlar ustalarım saygılar  bant zımpara makinemiz isimli konuda bazı arkadaşlar tarafından görülüp merak edilen kösüre taşımın  istekler doğrultusunda kısa bir videosunu koymayı uygun gördüm videoyu aşağdaki linkten izleyebilirsiniz.
Bu taş çocukluğumdan beri köylerde kullandığımız ve yanlış hatırlamıyorsan kars tarafında çıkan oldukça kaliteli bir bileme taşı kalınlığı tam olarak bilmiyorum ama 6 veya 7 sene önce köyde iken alıp istanbula getirmiştim aldığımda oldukça ham vaziyette idi önce tornacıda yüzeyini düzelttirip ortasına mil taktırdım birde komşumdan bulduğum motoru taktım  ozamandan beri bıçaklarımı ve konu komşu arkadaşların bıçaklarını bilemede kullanırım  ben bu taşı aslında özellikle kurbanda kullandığım bir bıçak var çok özel bir usta tarafından yapılmış ki yaptığında 80 yaşında idi şimdi muhtemelen ölmüştür (Ölmüştür dememin nedeni bıçağı 25 sene önce almıştım yaşıyorsada 105 yaşında olmalı) sürmeneli bir bıçak ustasından aldığım bıçağı bilemede kullanmak amacı ile aldım zira bu bıçağı başka birşeyle bileyemiyorum ağzına ne sürersem süreyim etki etmiyor ama 5-6 büyük baş hayvanı parçalayana kadar keskinliğini asla kaybetmiyor ke acımam kemik bile keserim hala kaburgaya balta niyetine vururum.Bu bıçağı bilemekte zorlanınca bende bu taşı aldım hem onu hem diğer bıçaklarımı biliyorum.
Alet motorlu ve taşın hemen altına bir saksı koydum taş suyun içinde dönüyor ve sürekli ıslatma derdi yok ön tarafada bir saksı altlığı koydum ki bıçaktan damlayan su etrafa dökülmesin motorun devri yüksek olduğu için mil oldukça düşük çapta tuttum ve kasnak büyük gördüğünüz gibi çamaşır makinası kasnağı şu anki devri oldukça uygun bir devir ne hızlı ne yavaş.
http://www.youtube.com/watch?v=ULPo_dLM49w

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Kösüre taşımız.
« Yanıtla #1 : 09 Haziran 2013, 02:11:26 »
Taşin boyutlari çok güzel sonra tasi tekrar düzeltmek için ne kulaniyorsunuz gerçekten harika bir makina ,taşin balansini nasil aldiniz.
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

ademocakli

• mgWayncUF
  • 269
« Yanıtla #2 : 09 Haziran 2013, 02:16:31 »
Taşın balansı zaten tornacıda mil deliği açıldı ve yüzeyi de tornacıda yapıldı şimdiye kadar hiç düzeltme ihtiyacı olmadı ama artık biraz gerekecek çok yakında ama nasıl yapıcam bilmiyorum belki kolayına kaçıp gine tornacıya götürebilirim :)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #3 : 09 Haziran 2013, 02:25:16 »
Küçük bir wolfram parcasi yada büyük karatli bir elmasla düzeltebilirsiniz.Balans içinde serbest halde ağir olan tarafi varmi diye kontrol edebilirsiniz ağir olan tarafi hafifletmek gerekiyor .ayrica makinanin sesi de size denizleri hatirlatiyor olmali :)
« Son Düzenleme: 09 Haziran 2013, 02:27:34 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #4 : 09 Haziran 2013, 11:04:25 »

Adem bey ; videodan görünen taşın belli bir bölümünün rengi koyu diğer kısmı ise açık renkte. Koyu olan kısım işte balans yapan bölüm yani bilediğiniz bıçak sadece o koyu kısımda bileniyor. Eski bir çekiç yada keserle o koyu kısmı hafifçe çekiçleyip üzerindeki kumları dökerseniz balans sorununu çözersiniz, yanlız dikkat edin taşı çatlamayacak şekilde darbeler vurun .

ademocakli

• mgWayncUF
  • 269
« Yanıtla #5 : 09 Haziran 2013, 14:16:06 »
Küçük bir wolfram parcasi yada büyük karatli bir elmasla düzeltebilirsiniz.Balans içinde serbest halde ağir olan tarafi varmi diye kontrol edebilirsiniz ağir olan tarafi hafifletmek gerekiyor .ayrica makinanin sesi de size denizleri hatirlatiyor olmali :)
Şu an taşta balans sıfır duyduğunuz ses yanda bant zımpara çalışıyor onun sesi taş oldukça sessiz ve balansız çalışıyor.

Adem bey ; videodan görünen taşın belli bir bölümünün rengi koyu diğer kısmı ise açık renkte. Koyu olan kısım işte balans yapan bölüm yani bilediğiniz bıçak sadece o koyu kısımda bileniyor. Eski bir çekiç yada keserle o koyu kısmı hafifçe çekiçleyip üzerindeki kumları dökerseniz balans sorununu çözersiniz, yanlız dikkat edin taşı çatlamayacak şekilde darbeler vurun .
O gördüğünüz renkli kısım suyun içinde kalan kısım ordaki kirli su taşın rengini değiştirmiş ve uzun süredir kullanmadığım için suyun kuruması ile kirli su leke bırakmış yani sizin anlayacağınız taş şu an oldukça problemsiz sayılır tek kusuru sol tarafta küçük bir parça çukurlaşma var yaklaşık bir santimlik ama derin değin oda 2-3 milim kadar ve herhangi bir engeli yok yeterince geniş olduğundan o kısmı kullanmamaya özen gösteriyorum bir fırsat bulunca onuda düzelticem ama dediğim gibi önemli değil.