Bıçak Sanatı - Forum

Ustalara Bir Sorum Olacak

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Ustalara Bir Sorum Olacak
« Yanıtla #40 : 06 Haziran 2013, 21:56:50 »
Konveks olursada çok dert değil zaten konveks olmayan ağiz yok mikro aciyi yada acilarin en ucunda kac derece ağiz olduğu önemli bu ağiz çeliğin taşiyabildiği en düşük açilara kadar tasla inceltilir mesela 22 derece ağiza sahip bir biçağimiz var biz bu biçaği deri masatla parlatabiliriz,her seferinde bir mikro açi vererek ağizi parlattik ve en son 30 dereceye ulastik buda biçağin kullanim ömrüdür.Bazi kimseler 30 dereceye gelene kadar 20 kere deri masatla keskinliği tazeleyebilir,bazilari 4üncüde 30 dereceye ulaşmiştir buda herseferinde ağiza saldirgan bir mikro açi vermekten kaynaklanmaktadir.bu davraniş bazen ağiz kiriklari ,ezikleri sebebiyle uygulanmak zorunda kalabilir.sizin mutfak biçaklari yeteri kaliteli dünya ahçilarindan vg10 kullanimina aşik olanlar var dert etmeyin tasla ağizi düzeltip deriyle oda tatmin etmiyorsa cam üstüne bandla bir değişikte yumuşak demir daha güzeli döküm plaka üzerine aşindirici toz elmas vs ile agizi parlatin ama mutfak biçağinda ulasmis olduğunuz keskinlik sizi zaten tatmin edecek daha ilerisi takim yani ağaç parçalarina bir çok makamdan şarki söyletmek olur..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #41 : 06 Haziran 2013, 21:58:40 »
erdem bey bence prof John D. Verhoeven in  Experiments on Knife Sharpening   http://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.bushcraftuk.com%2Fdownloads%2Fpdf%2Fknifeshexps.pdf&ei=CNuwUZ20BYSHPYiKgagI&usg=AFQjCNFmqvQyXQpxP3ZRdOblj9NWadTmUw&sig2=TDzz4WTmg17sOFARMlaS9A&bvm=bv.47534661,d.ZWU  bu linkteki dosyayı indirip okuyun . Anlarsanız bizede anlatırsınız. Sizin gibibi muhendisi anca bu keser :)

erdemenc

• 59
  • Erdem ENÇ
  • Meslek: Elektrik & Elektronik Mühendisi (Atlas Copco Teknik Destek Mühendisi)
  • Yer: İstanbul / Ataşehir
« Yanıtla #42 : 07 Haziran 2013, 22:51:55 »
Sefa ustam tavsiyen üzerine geçen gün doğal arkansasta yaptığım sonlandırma ile bugün domates deneylerimi yaptım ve sonuç tamda istediğim gibi :) Gerçekten yüzüm güldü bu sefer  ;D diğer 2 bıçağım içinde ağız açılarını biraz daha düşürerek onlarada doğal arkansas ile sonlandırma yapacağım. Ayrıca iş gezisi için gittiğim Trabzondan araya taraya Sürmene el yapımı bıçak bulup aldım :) Domates deneyine hemen onuda taabi tuttum, sonuç başta çok parlak değildi ama doğal arkansas ile onada 5-6 sefer geçince jilet kıvamına geldi. Mutfakta iş gören bıçak sayısı ufaktan artacağa benziyor  :)  Mikarta saplı 29 cm toplam boyu 15 cm gövde 3mm kalınlık çeliği söylediğine göre dövme ama nasıl bir çelik cinsi hiç bilemiyorum.

« Yanıtla #43 : 08 Haziran 2013, 01:47:07 »
Hadi gözün aydın, doğal Arkansas taşı gerçekten de biraz yavaş aşındırır ama zaman sorun yoksa ve son bitirişi bu taşla yapıyorsan yeterince tatmin edicidir.

erdemenc

• 59
  • Erdem ENÇ
  • Meslek: Elektrik & Elektronik Mühendisi (Atlas Copco Teknik Destek Mühendisi)
  • Yer: İstanbul / Ataşehir
« Yanıtla #44 : 09 Haziran 2013, 16:32:51 »
Saol sefa ustam tavsiyen sayesinde ve diğer değerli ustaların,  forumdaki arkadaşların verdikleri güzel bilgiler doğrultusunda sonuca ulaştım. Nacizane ufak bir video da çekip durumu özetlemek istedim. İki bıçaktada doğal arkansas ile sonlandırma yapıldı. Ağız 15 derece dolaylarında. Video yanlış anlaşılsın istemem, amacım asla show yapmak veya hava yapmak değil sadece uyguladığım bileme tekniğinin işe yaradığını göstermek istedim. Yoksa kimseye burada bilgiçlik yapacak karakterde biri değilim.  :)

https://www.dropbox.com/s/kkj2fufzi72pkcz/Domates%20Video.mp4

Doğukan

• 232
  • Meslek: İşletme
  • Yer: İstanbul / Antalya
« Yanıtla #45 : 14 Temmuz 2013, 21:52:29 »
Selam,

Konuya geç müdahil oldum ama söylemek istedim.. Domates problemi yabancı sitelerdede çok tartışılan bir meseledir. Problemin kaynağı gritten çok sonlandırma ile ilgilidir. Esnek masat aparatlarından kaçının. Deri vs kullanmayınız, bıçağınızı sert düz yüzeylerde - elinizdeki en sert taşta işiniz bitince onun üzerinde sonlandırabilirsiniz...

arkheramos

• *
  • 5
  • Meslek: aşçı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #46 : 13 Şubat 2017, 19:03:25 »
Faydalı konu.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #47 : 20 Kasım 2019, 16:17:56 »
En son 2013 yılında konuşulmuş, bu doğal Arkansas taşın etkinliği hala geçerli midir? Yoksa yıllar içinde daha iyi alternatifler çıktı mı? Bugün almak isteyenler için ne önerirsiniz?

Başlık altında Naniwa Chosera, Shapton, Cerax gibi taşlardan bahsedilmiş. Çok başarılı olduklarını anladım, kabul. Bunlar doğal Arkansas ile kıyaslandığında avantajları sadece daha kısa zamanda mı aynı işi yapabiliyor olmaları? Yoksa zaman bağımsız, ne kadar uğraşırsan uğraş, doğal Arkansas bir yere kadar keskinlik verebilir, bunun üzerine çıkmak için Naniwa Chosera, Shapton, Cerax gibi taşlara mı geçilmesi gerekiyor?

Yani aslında şunu anlamaya çalışıyorum; Naniwa, Shapton, Whetstone gibi taşlar aslında ne işe yarıyor? Arkansas taşı ile arasındaki fiyat farkını neye veriyoruz? Daha hızlı aynı işi yapabilmelerine mi? Daha çok iş yapabilmelerine mi? Daha uzun ömürlü olduklarına mı? Mantığını anlamaya çalışıyorum.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #48 : 20 Kasım 2019, 21:34:41 »
En son 2013 yılında konuşulmuş, bu doğal Arkansas taşın etkinliği hala geçerli midir? Yoksa yıllar içinde daha iyi alternatifler çıktı mı? Bugün almak isteyenler için ne önerirsiniz?

Başlık altında Naniwa Chosera, Shapton, Cerax gibi taşlardan bahsedilmiş. Çok başarılı olduklarını anladım, kabul. Bunlar doğal Arkansas ile kıyaslandığında avantajları sadece daha kısa zamanda mı aynı işi yapabiliyor olmaları? Yoksa zaman bağımsız, ne kadar uğraşırsan uğraş, doğal Arkansas bir yere kadar keskinlik verebilir, bunun üzerine çıkmak için Naniwa Chosera, Shapton, Cerax gibi taşlara mı geçilmesi gerekiyor?

Yani aslında şunu anlamaya çalışıyorum; Naniwa, Shapton, Whetstone gibi taşlar aslında ne işe yarıyor? Arkansas taşı ile arasındaki fiyat farkını neye veriyoruz? Daha hızlı aynı işi yapabilmelerine mi? Daha çok iş yapabilmelerine mi? Daha uzun ömürlü olduklarına mı? Mantığını anlamaya çalışıyorum.
Selamlar Orkun hocam Arkansas ve diğer taşları hiç kullanmadım bugüne kadar zımparada göz kararı kesici ağız açıyordum tabi göz kararı nereye kadar olabailir kesici ağız açılı olmadığı için göz kararı olduğu için ister istemez kolay körelme kaçınılmaz oluyor bunu sonladırmak adına Lansky açılı bileme setini aldım daha doğrusu benim açımdan bilemeden çok daha fazlası kesici ağızı direk bitiminde inceltmeden lanskyle açıyorum ve sonuçtan gayet menmunum ben kesici agızı açıyorum bilemeyi saymıyorum bile gerçekten güzel fiyat olarak biraz pahallı ama yurt içi piyasasında hala var mı bilmiyorum ben Amazon’dan sipariş etmiştim tavsiye ederim pişman etmez.
Gendarmerie Special Operation...

« Yanıtla #49 : 21 Kasım 2019, 01:57:11 »
Orkun, saydığın taşlar seramik esaslı taşlardır, hem aşındırmaları doğal taşlardan daha agresiftir ve kısa sürede işi bitirir hem de çelik seçmezler. Örneğin, Arkansas taşı iyi bit taştır ama tüm doğal taşlarda olduğu gibi özellikle  yoğun karbürlü martenzitik paslanmaz çeliklerde kullanıldığında çok geç sonuç verir hatta kimi zaman sonuç vermez. Seramik taşların veya elmas bileme bloklarının böyle bir seçiciliği yok, neredeyse önüne gelen herşeyi aşındırır. Doğal taşlarda yüzey aşınması çok çabuk olurken bu taşlarda aşınma çok azdır ve taş yüzeyini düzeltmek her zaman gerekmez. Elmas bloklarda ise hiç gerekmez.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #50 : 21 Kasım 2019, 08:49:26 »

Selamlar Orkun hocam Arkansas ve diğer taşları hiç kullanmadım bugüne kadar zımparada göz kararı kesici ağız açıyordum tabi göz kararı nereye kadar olabailir kesici ağız açılı olmadığı için göz kararı olduğu için ister istemez kolay körelme kaçınılmaz oluyor bunu sonladırmak adına Lansky açılı bileme setini aldım daha doğrusu benim açımdan bilemeden çok daha fazlası kesici ağızı direk bitiminde inceltmeden lanskyle açıyorum ve sonuçtan gayet menmunum ben kesici agızı açıyorum bilemeyi saymıyorum bile gerçekten güzel fiyat olarak biraz pahallı ama yurt içi piyasasında hala var mı bilmiyorum ben Amazon’dan sipariş etmiştim tavsiye ederim pişman etmez.

Tavsiyen için çok teşekkürler Şaban ustam. Aparat çok güzelmiş. Hem kompakt taşınabilir hem de açıyı sürekli koruyor olması güzel. Aklıma yatmıştı ama TR'de yokmuş malesef. :( Bir fırsat olur da yurtdışına çıkarsam oradan bakacağım. ;)

Orkun, saydığın taşlar seramik esaslı taşlardır, hem aşındırmaları doğal taşlardan daha agresiftir ve kısa sürede işi bitirir hem de çelik seçmezler. Örneğin, Arkansas taşı iyi bit taştır ama tüm doğal taşlarda olduğu gibi özellikle  yoğun karbürlü martenzitik paslanmaz çeliklerde kullanıldığında çok geç sonuç verir hatta kimi zaman sonuç vermez. Seramik taşların veya elmas bileme bloklarının böyle bir seçiciliği yok, neredeyse önüne gelen herşeyi aşındırır. Doğal taşlarda yüzey aşınması çok çabuk olurken bu taşlarda aşınma çok azdır ve taş yüzeyini düzeltmek her zaman gerekmez. Elmas bloklarda ise hiç gerekmez.

Cevabınız için çok teşekkürler hocam. Seramik taşlar aklıma yattı. Sürekli ilgi alanımda olacaklar. Değişik markalara bakıyor olacağım.

Elmas bloklar da her derde deva gibiymiş aslında, gerek aşınma sorunu gerek bakım sorunu olmaması açısından güzel aletlermiş. Ama herkes seramik taşları tavsiye etmiş ve premium ürün olarak bahsetmişler. O yüzden hiç aklımı bulandırmayıp seramiklerden bir başlangıç yapmayı düşünüyorum.

Tekrar teşekkürler hocam. :2up

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #51 : 21 Kasım 2019, 10:32:15 »
Elmasların aşındırması hızlı mıdır?
Yani elmas varken diğerleriyle nostalji
yapıyoruz gibi geliyor bana biraz.
Tabi doğal taşların da bir koleksiyon değeri
var, o ayrı.

« Yanıtla #52 : 21 Kasım 2019, 12:32:59 »
var, o ayrı.
Gerçekten çok hızlı.

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #53 : 21 Kasım 2019, 18:23:20 »
Elmas taşta önerebileceğiniz marka var mıdır? Aliexpress ten elmas bileme taşları alacaktım bir ara ucuz olanlarından. Sonra seramik masat aldım. Gayet yeterli benim için ama elmas taşlar hala aklımı kurcalamıyor değil.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #54 : 21 Kasım 2019, 19:31:55 »
var, o ayrı.
Gerçekten çok hızlı.
Ustam teşekkürler. Biraz baktım gugılda da
8000 kum gibi incelikler de varmış. Hakikaten
çok çok daha mantıklı bir tercih olacak bizim için.
Yağ-su pisliği yok. Tortu yok. Çukurlaşma yok.
Eskime yok. Fiyatlar su taşlarından çok daha ucuz.
Çatladı kırıldı yok. Hem de daha hızlıymış.
Eksiği yok fazlası var.

« Yanıtla #55 : 21 Kasım 2019, 21:01:59 »
Aliexpres te satılanlar da iyi iş çıkarıyor, dayanıklılığı konusunda birşey diyemem ama gerçekten ucuzlar, dayanmasa bile canınız yanmaz. Bu işin en iyisi DMT elmas bloklardır ama diğerleriyle kıyaslanamayacak kadar pahalıdır, ancak gerçekten çok uzun dayanır ve  bloklar 10 mm kalınlığındadır.

Abdullah BAYRAM

• 344
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Konya
« Yanıtla #56 : 21 Kasım 2019, 21:26:13 »
Ali Express'te satılan, ucuz elmas taşlar bular sanırım;
https://tr.aliexpress.com/item/32823451272.html?spm=a2g0o.detail.1000014.19.63134a4dwX62Iv&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.146400.0&scm_id=1007.13338.146400.0&scm-url=1007.13338.146400.0&pvid=9f8c1fa8-3d2f-45ec-9444-dcc4832ba3ee

Bu taşların, uzun kullanım sonucu bittiğini duymuştum doğru mu? Birde elmas masat (Solingen kunduracı masatı) ile hiç ağız açılmamış bıçağa ağız açmak mümkün mü?

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #57 : 21 Kasım 2019, 23:03:38 »
Fotoğraftaki elmas taşları yaklaşık iki senedir kullanıyorum bu forumdan ismini şu an hatırlamadığım bir arkadaştan almıştım . 200-500-800 kum grit değerleri vardı yanlış hatırlamıyorsam. Çoğunlukla perdah yapmada kullandım gayet hızlı ve işini iyi yapıyor. Tek eksi tarafı perdah yaparken ara-sıra derin çizikler atabiliyor. 200 kum olanı bileme ağzı açma için birebir. 800 kum elmastan sonra 2000 kum zımpara ve deri masat benim için yeterli oluyor. Diğer elmas taşları bilmem ama bunlar benim için dayanıklı sayılır. Biraz dökülme var ama fiyatına göre gayet iyi iş görüyor...