Bıçak Sanatı - Forum

Usturadan yapılmış bıçak

Bora

  • ***
  • 84
  • ozcankorkmaz@ttmail.com
  • Yer: Muğla
Usturadan yapılmış bıçak
« : 29 Mayıs 2013, 09:40:09 »
         Bizim  buraya  özgü   orijinal  bir bıçak.Usturadan  yapılmış.Aşı  bıçağı.Çok  keskin.Sapı ve  kını  dağda  yetişen  yemişen  isminde  sert  bir ağaç.Yapımı  oldukça  zahmetli.Bir  usta yapıyor.Yapımı  bir  haftayı  buluyor.
« Son Düzenleme: 29 Mayıs 2013, 10:13:30 Gönderen: Bora »
Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağızım; bugün yeni bir gün ve yeni şeyler söylemek lazım…Mevlana

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #1 : 29 Mayıs 2013, 10:23:49 »
Değişik bir bıçakmış. Paylaştığınız için çok teşekkürler.  :)

Eski ve çok iyi durumda olmayan usturalar bile antikacı raflarında iyi fiyatlarla sergileniyorken buna hammadde bulmak zor ve pahalı.  O:-)

Ben olsam eski usturayı antikacıya verip bol bol civa ya da rulman çeliği alıp hammadde yapardım. Ama bu bıçağın müşterileri bunun usturadan yapılıyor olmasını çok iyi bir referans olarak görüp özellikle böylesini tercih ediyor olabilirler. Ne de olsa bir usturanın çeliği olsun ısıl işlemi olsun güven verir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Bora

  • ***
  • 84
  • ozcankorkmaz@ttmail.com
  • Yer: Muğla
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #2 : 29 Mayıs 2013, 10:30:20 »
Aynen  hocam  ustura  bulmak  çok  zor.Bulunsa  da  fahiş  fiyatlar  isteniyor.Bu  bıçağı  da bir  aydır  bekliyordum yapılmasını.Sonunda kavuştuk.Ama  değer....
Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağızım; bugün yeni bir gün ve yeni şeyler söylemek lazım…Mevlana

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #3 : 29 Mayıs 2013, 16:11:00 »
Ustamız neden kendisi bıçağı yapmıyor da hazır ustura alıyor anlayamadım. Bir haftayı bulan iş nedir, onu da anlayamadım, sapla uğraşmamış, delik açıp usturayı sokmuş, yaklaşık 10 dakikalık işi var gibi görünüyor. Bıçağı yermek için söylemiyorum, eminim iş görüyordur, ama zahmet edilip biraz daha estetik ve ergonomik yapılabilirmiş bence. Usturanın kendisi güzel bir alettir, kullanışlı ve kolleksiyoner değeri vardır. Öyle güzelim bir eseri buna dönüştürmek ve bunun için bir hafta uğraşmak akıl karı gelmedi bana  ::).

Kipmen Sanat web sitesi

Lord Sparhawk

  • **
  • 112
  • Meslek: akademisyen, lütiye
  • Yer: Eskişehir
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #4 : 29 Mayıs 2013, 17:56:33 »
Güzelim Paul Zazadze ustura gitmiş yalnız.  :'(

ozgurozdemir

  • *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #5 : 29 Mayıs 2013, 18:16:15 »
emre ustama katılmamak elde değil usturayı parçalamak yerine bir civa çeliği kullanmak daha mantıklı olurdu sonuçta usturanın yapıldığı çelikte aynı esafta bir çelik
ve bu şekilde olursa ustamızın ustalığı ortaya cıkardı diye düşünüyorum.

iyi günlerde kullanın
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Bora

  • ***
  • 84
  • ozcankorkmaz@ttmail.com
  • Yer: Muğla
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #6 : 29 Mayıs 2013, 18:41:32 »
 Evet   ustura  Paul  Zazadze.Şöyle  açıklayayım.Ustamız  usturanın  çeliğini  yapamıyor.Usturanın  çeliğini  kullanıyor.El  taşıyla  yedirerek  usturayı  bıçak görünümüne sokuyor.Bunu yaparken elektirikli  bir makine  değil el  taşıyla  yavaş yavaş  yedirerek yapıyor. Sonuçta  amaç  usturadan  bıçak  yapmak.Sap  kısmıda  sizin  dediğiniz  gibi  on dakikada  yapılmıyor.Bıçağın  sapı  dağda  yetişen  kokulu  ardıç  denen bir ağaç.Bıçağın kını  ise  anlattığım yemişen denen bir  ağaç.En çok bıçağın girdiği  kın  kısmını  yapmakta zorlandığını  söylüyor.Estetik kısmına gelince  sonuçta bu adam sanatçı  ruhlu  biri  değil  heralde.Ama  ortada bir emek  var...
Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağızım; bugün yeni bir gün ve yeni şeyler söylemek lazım…Mevlana

Bora

  • ***
  • 84
  • ozcankorkmaz@ttmail.com
  • Yer: Muğla
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #7 : 29 Mayıs 2013, 18:47:51 »
 Bi  de  şu  var  ustura  bıçağın  amacı  ağaç  aşılama yani  ev  yada  başka  birşey  değil.Ben  de biraz  merak  olduğu  için  aldım.Sapının  ağaç  olması  bunu  genelde  ihtiyar  tecrübeli  bağ  bahçe  sahibi  insanlar  kullanıyor.Bu  bıçağı  bahçeye giderken bellerine takıyorlar.Sonra  iş  bitince  üzerindeki kın  kısmı geçirip tekrar  bellerine takıyorlar.
Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağızım; bugün yeni bir gün ve yeni şeyler söylemek lazım…Mevlana

Bora

  • ***
  • 84
  • ozcankorkmaz@ttmail.com
  • Yer: Muğla
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #8 : 29 Mayıs 2013, 18:49:24 »
Emre  hocam   sana  ustura  göndereyim.Kafandaki  bıçağı  yap.Gösterelim cümle aleme.Ne dersin.
Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağızım; bugün yeni bir gün ve yeni şeyler söylemek lazım…Mevlana

ozgurozdemir

  • *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #9 : 29 Mayıs 2013, 19:08:35 »
Bora hocam zaten maksat ustamızın yaptığı işi yermek değil canım anam usturanın tarihi ve kolleksiyonluk değerini yitirmekten kaynaklı
şimdi siz ustura yolluyayım yapalım diyorsunuz usturayı yollamaya ne gerek var ki yapılan ilşler ortadadır güzelim usturayı bıcağa cevirmeye gerek yoktur.
ustura secimi güzel bir secim suyu verilmiş hali hazırda malzeme ama bol bulunan bir malzeme değil
ustura yerine ustamız pulanya bıçağı kullansa daha güzel olur veya eskiyen eğeleri  :2up
kalın sağlıcakla
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

onok

  • ***
  • 292
  • Meslek: memur
  • Yer: İstanbul
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #10 : 29 Mayıs 2013, 20:55:44 »
Güle güle kullanın... :2up :2up :2up
Eski ustura zaten zor bulunuyor bulunsada fiyatı ona göre oluyor, usturadan neden bıçak yapılır anlamış değilim, çeliği için bile olsa birisi bıçak birisi ustura yani birini bozup diğerini yapmanın amacı ilginç  O:-) sanırım sizin yöreye ait bir durum eski ustura bol ve uygun fiyata mı acaba yani herkes yaptırıyorsa bu bıçaktan bol olsa gerek? Ayrıca bağ bıçağının-aşı bıçağının çeliğinin ne önemi var (öğrenmek için soruyorum)? Benim bahçede kullandığım normal bağ bıçağı ve çeliğini merak bile etmedim köreldiğinde biliyorum işe devam.
Ben o usturayı alır koleksiyonun ustura kısmına dahil ederdim ki bende sadece 3 tane var malesef  :(
Sanırım sizde ustura bol ve bıçak yaptırmışsınız ki keyif sizin yaptırabilirsiniz tabi ki...
Türk, Oğuz  Beyleri, Milleti İşitin:
Üstte Mavi Gök Çökmedikçe, Altta Yer Delinmedikçe, TÜRK MİLLETİ, İlini Töreni Kim Bozabilecek, TÜRK MİLLETİ Ürper ve Uyan...

Lord Sparhawk

  • **
  • 112
  • Meslek: akademisyen, lütiye
  • Yer: Eskişehir
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #11 : 29 Mayıs 2013, 21:51:36 »
İş görecek usturaları bıçak yapmayın yazık ya, bana yollayın ben restore eder değerini bilirim. Paul Zazadze çok önemli bir marka bizim türk ustura yapım tarihimiz açısından. Kartal çelikle başlayıp permasharp jileti almalarına giden bir tarihleri var. İş görür durumdaki usturaları böyle işlerde kullanılmamalı.

Bora

  • ***
  • 84
  • ozcankorkmaz@ttmail.com
  • Yer: Muğla
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #12 : 30 Mayıs 2013, 20:03:47 »
 Merak   etme Lord bizde  biliriz  kadir  kıymet.Ama zevkler  renkler hesabı...Kimi  bıçak yapar  kimi  ustura olarak  kullanır.Kimi  koleksiyon yapar...
Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağızım; bugün yeni bir gün ve yeni şeyler söylemek lazım…Mevlana

Mehmet GENÇ

  • ***
  • 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #13 : 30 Mayıs 2013, 20:12:44 »
Emre usta sana kesiblikle katılıyorum usturayı ziyan etme yerine kendi yapsa iyi olur ama piyasadaki ustaların yüzde 80. i içbükey bileme yapamaz içbükey olmayıncada yanaklar iyi boşalmadığından iyi bir ısıl işlem ve bileme yapılsada usturanın gördüğü amaçta iş görmeyecektir bunu yapamadıklarından usturayı kullanıyor olabilirler.Birde çiva çeliği gibi yüksek karbonlu bir çelikten haberdarlarmi yada karbon nedir neişe yarar biliyorlarmı oda muamma
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #14 : 30 Mayıs 2013, 20:16:02 »
Emre usta sana kesiblikle katılıyorum usturayı ziyan etme yerine kendi yapsa iyi olur ama piyasadaki ustaların yüzde 80. i içbükey bileme yapamaz içbükey olmayıncada yanaklar iyi boşalmadığından iyi bir ısıl işlem ve bileme yapılsada usturanın gördüğü amaçta iş görmeyecektir bunu yapamadıklarından usturayı kullanıyor olabilirler.Birde çiva çeliği gibi yüksek karbonlu bir çelikten haberdarlarmi yada karbon nedir neişe yarar biliyorlarmı oda muamma
Bilmiyor maalesef çoğu. Fransız çeliği aşağı T5 yukarı. Başka bir bilgi yok üzgünüm ki. Forumun ana amaçlarından biri sektörün bilgisizliğine ilaç olmaktı mümkün olduğunca. Bunca yıl sonra forumda ciddi bir bilgi birikimi oldu ancak bundan istifade eden çok az bıçak zanaatkarı var, çoğunluğu internet kullanmıyor, kullanan da iş amacıyla kullanmıyor...

Kipmen Sanat web sitesi

Mehmet GENÇ

  • ***
  • 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #15 : 30 Mayıs 2013, 22:48:11 »
Emre usta sana kesiblikle katılıyorum usturayı ziyan etme yerine kendi yapsa iyi olur ama piyasadaki ustaların yüzde 80. i içbükey bileme yapamaz içbükey olmayıncada yanaklar iyi boşalmadığından iyi bir ısıl işlem ve bileme yapılsada usturanın gördüğü amaçta iş görmeyecektir bunu yapamadıklarından usturayı kullanıyor olabilirler.Birde çiva çeliği gibi yüksek karbonlu bir çelikten haberdarlarmi yada karbon nedir neişe yarar biliyorlarmı oda muamma
Bilmiyor maalesef çoğu. Fransız çeliği aşağı T5 yukarı. Başka bir bilgi yok üzgünüm ki. Forumun ana amaçlarından biri sektörün bilgisizliğine ilaç olmaktı mümkün olduğunca. Bunca yıl sonra forumda ciddi bir bilgi birikimi oldu ancak bundan istifade eden çok az bıçak zanaatkarı var, çoğunluğu internet kullanmıyor, kullanan da iş amacıyla kullanmıyor...
Emre usta konuştuğum çoğu bıçak ustası çelik nasıl sertleşir yada neden sertleşir haberdar değil ısıtıp yağa sokunca sertleşir diyorlar bende inşaat demiri neden sertleşmiyor dediğimde o demir diyorlar bilgi bundan ibaret demirle çelik arasında ne fark olduğu hakkında hiç bir fikirleri yok malesef
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #16 : 30 Mayıs 2013, 23:18:36 »
Bence de ustrurayı bıçağa çevirmek doğru değil ama "bence" . Kişi için ustura, ustura olarak bir şey ifade etmiyor ve bir başka aleti yapmak için de ideal bir yapı azediyorsa bununla istediği o aleti rahatlıkla yapabilir. Bunun bizim için bir çok alternatifi olabilir ama o usta için belki de (bilmediği için) yoktur. Bunda yadırganacak bir durum görmüyorum. Bizlerde zaman zaman eğeden bıçak, çekiçten balta vs  vs yapmıyormuyuz. Bu nedenle çok da eleştirme hakkımız olmadığını düşünüyorum. O aletin ne kadar işe yaradığı önemseyen insan için önemlidir  ;) bence gayet amacına uygun ( aşı için) bir bıçak olmuş.

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #17 : 31 Mayıs 2013, 00:15:56 »
Benim eleştirdiğim usturanın veya başka bir aletin dönüştürülmesi değil aslında, sadece bir "usta"nın temel bir bilgiyi bilmeme ihtimali. Eleştirilecek diğer bir konu da yapılan işin o kadar da iyi yapılmamış olması, ufak bir eğeleme, raspalama işi ile kabza biraz daha kabzaya benzeyebilir, kaba taş çizikleri birazcık elde zımpara ile az biraz ustura'nın ellenmemiş kısımlarına benzetilebilirdi. Ne bileyim, sadece özensizliğe karşı alerjim var. Hani bazı işlerde az kazandığın bir iş olduğu için minimumda işi bitirmeye çalışırsın, bu sanki ona benzer bir durum. Ne yapan ustamız ne de kullanan arkadaşımız alınmasın, genel bir mantalite problemi görüyor ve kabul edemiyorum  :-\

Kipmen Sanat web sitesi

mehmet dülcek

  • ***
  • 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #18 : 31 Mayıs 2013, 03:14:35 »
 bence bır malzemenın evde amacsızca bekletılmesındense     bısekılde degerlendılıp kullanılması sankı daha mantıklıymıs gıbı kaldıkı bu usturaların ınsalk tarıhı dunya mırası vs olduklarınıda dusunmuyorum belkıde bunu ıslıyen arkadas tarımla ugrasan hıc okumamıs karbonuda cıvayıda duymamıs kendı kısıtlı kosullarında kısıtlı malzemelerle ancak bukadarını yapa bılen bırıdır butun bunları dusununce yapılan ısı verılen emegı tebrık edıyorum

Bora

  • ***
  • 84
  • ozcankorkmaz@ttmail.com
  • Yer: Muğla
Ynt: Usturadan yapılmış bıçak
« Yanıtla #19 : 31 Mayıs 2013, 05:26:03 »
Aynen  hocam  olayı  tahlil  etmişsinn.Tebrikler.
Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağızım; bugün yeni bir gün ve yeni şeyler söylemek lazım…Mevlana