Bıçak Sanatı - Forum

Çakı mekanizması ile ilgili fikirleriniz

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
Çakı mekanizması ile ilgili fikirleriniz
« : 03 Mayıs 2013, 15:52:55 »
Uzun zamandır çakı yapma isteğim vardı. İki profil çıkardım. Üstten kilitli olarak düşünüyordum. Fakat aklımda farklı bir mekanizma oluştu. Basit bir çizimle sizlerle paylaşmak istedim. Böyle bir mekanizma sizce nasıl olur?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Çakı mekanizması ile ilgili fikirleriniz
« Yanıtla #1 : 03 Mayıs 2013, 17:17:06 »
Mekanizma ne kadar basitse hata payı o kadar azalır. Hem yapımda da sıkıntılar çekmezsiniz. Yerinizde olsam lineer kilit istemi ile yapardım. Hem yapımı daha kolay hem de zaman geçtikçe oluşabilecek boşlukları daha iyi tolere eder.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 03 Mayıs 2013, 18:30:30 »
Profiller çok güzel görünüyor. Çakı mekanizması çiziminizden anladığım kadarıyla küçük bir yay açılma aşamasında geriye doğru kaykılacak ve dili çentiğe geçirecek. Aslında mantıken böyle bir sistem olabilir ve bildiğim kadarıyla bazı düğme tipi kilit sistemleri bu şekilde çalışmakta. Ancak sistemin bir çok dezavantajı var diye düşünüyorum. Öncelikle yapısal olarak diğer sistemlere göre birkaç kat daha güçsüz olacaktır. İşler halde yapılması çok zor olacaktır, mikrometrik çalışmak gerekecektir, hata payı pek olmayacaktır. Yayın yerleştirilmesi ufaklığı ve bulunduğu yer yüzünden oldukça zor ve sıkıntılı olacaktır. Yine de deneyiniz birisinde eğer imkanınız varsa, belki de yapımı sırasında sistemi daha kusursuz hale getirip patentini bile alır hale gelirsiniz  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #3 : 03 Mayıs 2013, 18:41:22 »
Kilit kanalın dönme ekseni merkezli daireye neredeyse teğet duruyor. Bu durumda kilit çalışmayabilir veya çok büyük yükler oluşur (temas noktalarında). Ben kilit pimi hareket doğrultusunu olabildiğince dönme eksen merkezine çevirmeni tavsiye ederim. Göründüğü kadarı güzel bir işe doğru gidiyorsun. Eline sağlık.
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #4 : 03 Mayıs 2013, 19:21:13 »
Profiller çok güzel görünüyor. Çakı mekanizması çiziminizden anladığım kadarıyla küçük bir yay açılma aşamasında geriye doğru kaykılacak ve dili çentiğe geçirecek. Aslında mantıken böyle bir sistem olabilir ve bildiğim kadarıyla bazı düğme tipi kilit sistemleri bu şekilde çalışmakta. Ancak sistemin bir çok dezavantajı var diye düşünüyorum. Öncelikle yapısal olarak diğer sistemlere göre birkaç kat daha güçsüz olacaktır. İşler halde yapılması çok zor olacaktır, mikrometrik çalışmak gerekecektir, hata payı pek olmayacaktır. Yayın yerleştirilmesi ufaklığı ve bulunduğu yer yüzünden oldukça zor ve sıkıntılı olacaktır. Yine de deneyiniz birisinde eğer imkanınız varsa, belki de yapımı sırasında sistemi daha kusursuz hale getirip patentini bile alır hale gelirsiniz  ;)
Emre ustam yorumunuz için öncelikle teşekkür ederim. Aslında böyle bir kilit mekanizmasını dediğim gibi uzun zamandır düşünüyordum. Sizin yapmak istediğiniz kilit mekanizmasından ve spyderco nun bilyalı mekanizmasından çok etkilenmiştim. Bu mekanizma ikisinin arasında birşey oldu. Mekanizmanın çalışma sistemini siz anladınız. Mekanizmada kilit görevini gören parça 4 mm kalınlıkta olacak. Yayı parçaya sabitlemek için yay çapı kadar parçanın orta kısmına 1-2 mm derinliğinde delik deleceğim. Yayı diğer tarafa sabitlemem içinde diğer parçanın orta kısmına delik deleceğim ve epoksi ile yayı deliklere sabitleyeceğim. Kilit görevini gören parça kabzanın iki tarafında 3-4 mm dışarı çıkacak ve iki tarafına düğmeleri sabitleyebilmem için vida adımlı delikler ve oraya uydurabileceğim parçalar yapacağım. Bıçak kapalıyken kilit görevi gören parçaya dayanıp daha fazla kapanmayacak. Açılırken parça yukarı doğru hareket edip deliğe ulaştığında tık diye yerine oturacak. Spyderco nun bilyalı sistemini incelediğimizde bilya bıçağın kapanmasını engelliyor üstteki pim ise namlunun yukarı kalkmasını engelliyor. Bu sistemde ayrıca bir pim kullanmıyoruz. Bıçağı kilitleyen parça her iki görevide görecektir. Beni zorlayacağına inandığım üç şey var. Birincisi kabza kısmındaki metallere düzün bir şekilde kanal açmak. İkincisi paslanmayacak uygun yay bulmak. Üçüncüsü ise mekanizmaya düğme yapmak. Bu arada bu kilit mekanizması eğer düzgün işlerse patent almamın faydası olur mu ki?

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #5 : 03 Mayıs 2013, 19:31:00 »
Kilit kanalın dönme ekseni merkezli daireye neredeyse teğet duruyor. Bu durumda kilit çalışmayabilir veya çok büyük yükler oluşur (temas noktalarında). Ben kilit pimi hareket doğrultusunu olabildiğince dönme eksen merkezine çevirmeni tavsiye ederim. Göründüğü kadarı güzel bir işe doğru gidiyorsun. Eline sağlık.
Teşekkürler. Mekanizmayı çapraz değilde dik bir şekilde yapmamı mı söylüyorsunuz?  ::)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 03 Mayıs 2013, 19:34:16 »
Patentin yararı olur tabii ki. Ürettiğiniz ve tasarladığınız özgün bir ürünün gerçekten özgün olduğunu belgelemiş olmak dışında bir de sistemi size sormadan kendisi tasarlamış gibi kullanmasını engellemiş olabilirsiniz. Bıçaklarda işe yaramaz patent sistemi ama kilit sistemlerinde işe yarıyor...

Zorlanacağınız diğer bir problemi de söyleyeyim. Namlu açılıp da kilide dayandığında geriye doğru hafif bir esnemesi olacaktır ve bunu pek engelleyemeyebilirsiniz. Bu yüzden "stop pin" opsiyonunu elinizde tutun yine de. Mutlaka stop pin'e gerek yok demeyin şimdilik.

Kipmen Sanat web sitesi

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #7 : 03 Mayıs 2013, 19:48:36 »
Öyle bir problemlede karşılaşabiliriz tabi Emre ustam. Yarın hatta bu akşam bu sistemle ilgili çalışmaya başlayacağım. Birde mekanizmayı dik olarak yapabilirmiyim ::) birde bunun üzerinde duracağım.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 03 Mayıs 2013, 19:56:54 »
Öyle bir problemlede karşılaşabiliriz tabi Emre ustam. Yarın hatta bu akşam bu sistemle ilgili çalışmaya başlayacağım. Birde mekanizmayı dik olarak yapabilirmiyim ::) birde bunun üzerinde duracağım.
Dik yapmak da olabilir belki ama sanki dik olabilmesi için mekanizmanın fazla önde olması gerekecek bu de daha sıkışı bir alanda bir sürü hareketli parça demek, yapımı bir kat daha zorlaşacak belki. Ancak şu haliyle de kolay değil. Ancak sabırlı bir işçilikle ilk prototipinizi çıkarıp, sorunları tespit edip sistemi kusursuzlaştırma yoluna gidebilirsiniz.

Kipmen Sanat web sitesi

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #9 : 03 Mayıs 2013, 20:11:20 »
Aynen dediğiniz gibi olur ustam. Her haliyle zor bir süreç beni bekliyor.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 03 Mayıs 2013, 20:13:15 »
Aynen dediğiniz gibi olur ustam. Her haliyle zor bir süreç beni bekliyor.
Zor ama keyifli :)

Kipmen Sanat web sitesi

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #11 : 04 Mayıs 2013, 19:49:56 »
Bugün ufak olanı ile biraz ilgilendim. Bu çakı üstten kilitli olacak. Kabze formu ile biraz daha oynama yapacağım. Diğerinde ise yeni kilit mekanizmasını deneyeceğim.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #12 : 04 Mayıs 2013, 19:52:56 »
Bu arada 304 kalite paslanmaz sacı delmek ne kadar zor yahu.  >:( Sütun matkapla profil çıkarsam bundan daha iyiydi.

« Yanıtla #13 : 04 Mayıs 2013, 19:59:25 »
Bu arada 304 kalite paslanmaz sacı delmek ne kadar zor yahu.  >:( Sütun matkapla profil çıkarsam bundan daha iyiydi.
Kobalt (Co) matkap ucu kullanmak en iyisi, diğerleriyle 304 delmek sinir bozar.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #14 : 04 Mayıs 2013, 20:13:43 »
Sanayiye uğradığımda araştırayım umarım kolay bulunur bir ucdur. ::)

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #15 : 06 Mayıs 2013, 11:31:33 »
Teşekkürler. Mekanizmayı çapraz değilde dik bir şekilde yapmamı mı söylüyorsunuz?  ::)

Kabaca evet. Kilit parçanız namlu profiline kayarak girdiği için kilit yarığının doğrultusu dönerek kapanan namlunun teğetine ne kadar açılı olursa o kadar sağlam ve kolay ayarlanır olacaktır diye düşünüyorum.
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #16 : 08 Mayıs 2013, 10:03:38 »
Nasıl tarif edilir bilemem çizimle gösterme bilgimde yok ama belki örnekle açıklayabilirim. İnşaatlarda üst katlara çimento filan çıkarmada kullanılan asansörün  kilit mekanizması gibi bir şey daha performanslı çalışır gibi geldi. çimdeki küçük pimin yerini  y eksenine göre simetriğini alarak karşıya geçirin serbestçe hareket edecek küçük bir alan bırakın,  bıçağın açılmasında serbestçe açılacak geri dönüşte (kapanma) yuvaya tık diye oturacağı için kilitlenme yapacaktır.
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #17 : 08 Mayıs 2013, 11:23:08 »
Murat kolay gelsin takipteyiz sonucu bekliyoruz merakla
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''