Bıçak Sanatı - Forum

dövme çelikten bıçak

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
dövme çelikten bıçak
« : 26 Ağustos 2010, 22:25:02 »
merhaba,

kıymetli Sefa Hocamın bana çok eskiden vermiş olduğu söz üzerine geçtiğimiz aylarda gönderdiği bıçak için çalışmaya başladım. be vesile ile kendisine tekrar buradan teşekkür ediyorum. 1060 yalın karbonlu çelik. 25mm çapındaki bir yuvarlaktan dövmüş hocam saolsun. kabaca şeklini verdi. bana geldiği zamanki hali aşağıda.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

emin albayrak

• 3909
Ynt: dövme çelikten bıçak
« Yanıtla #1 : 26 Ağustos 2010, 22:35:01 »
eğe ile kabasını aldıktan sonra taşlama çizgisini iyice belirginleştirdim ve sırası ile 80 ve 120 kum ile zımparalayarak şu anki haline getirdim. sap kısmını sadece eğe ile kısmen düzelttim. bir yüzünde taşlama eğimi içinde kalan kısımda dövmeden kalan derin bir çukur var, öyle kalması gözüme daha güzel gözüktü ve aslında onu yok edecek kadar da derine inemeyeceğimi düşündüm. zaten taşlamayı yaparken eğe işine biraz fazla dalıp ağzı çok fazla incelttiğim için namluda küçük de olsa bir içbükey ifade oluştu tek rar kalınlaştırmak için profilin içine girdiğimde. ne cümle oldu ama :D

zımparayı bir eğeye sararak taşlama eğimini zımparalamak oldukça iyi sonuç verdi. zımparalarken zımparanın sarıldığı blok'un kırılmasından korkmadan kuvvet uygulamak sonuca çok çabuk götürüyormuş...

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #2 : 26 Ağustos 2010, 23:18:25 »
bıçakta   çekiç izleri  gözükmesi    sanki daha  bir  keskin   görüntü veriyor   ben  bu görüntüdeki bıçakları   daha çok seviyorum .

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #3 : 26 Ağustos 2010, 23:22:04 »
Sanki hiç süsü, gösterşi, şovu yokmuş gibi değil mi,
Tek amacı kesmek, bu iş için yapılmış, işini yapar, en iyi şekilde.....  izlenimi var bende de.. C:-)
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 26 Ağustos 2010, 23:22:29 »
Kolay gelsin. Bu bıçakta bolca zımpara kası yapma potansiyeli var gibi.  ;)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #5 : 26 Ağustos 2010, 23:32:22 »
Bu arada gidişat çok hoşuma gitti, dövme bıçak işinden hiç anlamasam da  C:-)

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #6 : 26 Ağustos 2010, 23:38:33 »
ben şöyle ifade etmeye çalışayım; bu tür bıçaklarda insana ait olma izi var. yani kaliteli bir plaka çelikten talaşlı imalat ile hazırlanmış bir bıçak kusursuz oluyor. gökten zembille inmiş deriz ya hani, mükemmel gözüküyor. bu dünyaya ait değilmiş gibi, biraz yabancı. ama bu tür dövme izi bulunan ya da eskmiş bıçaklar bir insan imalatı olduğunu ortaya hissettiriyor. yabancılamıyorsunuz, yadırgamıyorsunuz. en nihayetinde keskinlik ve dayanıklılık teknik konular, hisle pek bir alası yok, ama bu tür bıçaklar kullanıcısına güven veriyor:) bu sebeple, yapabilecek de olsam, sanıyorum tüm bıçaklarımda bir takım el kusurları kalmasını arzu ederim ve bırakırım da....

Mehmet Bey, gerçekten çalışması çok keyifli bir süreç ve nedense Eylem'in bahsettiği gibi bir kol kası durumu da henüz sözkonusu değil ::), rahat ilerliyor... :2up

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #7 : 26 Ağustos 2010, 23:39:56 »
Emin bey, oldukça iyi iş çıkarmışsınız. Tabii bu bana göre bir değerlendirme. Biz ne yapacağız bakalım. Eğele baba eğele. Hele eğe ile balçak geçmesi beni bitirdi. Saatçi eğesi ile bitirdik ki, iğne ile kuyu kazmaya eşdeğer. Kolay gelsin.
You lie, we die.

« Yanıtla #8 : 26 Ağustos 2010, 23:42:36 »
Emin nihayet, gidişat iyi görünüyor. Hadi bitmişini de merak ediyoruz. Kolay gelsin

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
« Yanıtla #9 : 26 Ağustos 2010, 23:50:12 »
Bence de çok güzel olmuş. Dövme izi olan bıçakları anlat deseler tek kelime ile "samimi" derim. Ellerinize sağlık, kolay gelsin.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #10 : 27 Ağustos 2010, 00:32:17 »
Öncelikle, Sefa ustam, çok güzel bir dövme işi, gerçekten taşlama çizgisinden kabza biçimine kadar herşeyiyle çok çok iyi bir çalışma. Çoğu dövme işlerine göre baya temiz bir işçilik...  :2up

Emin senin zımpara kullanımın da oldukça gelişmeler var, iş akışından bu bariz belli oluyor. Eminim çok çok güzel bir iş çıkacak ikinizin ortak çalışması. Merakla bekliyorum devamını....  :2up

Not: Perçin deliklerinin diziliminde bir sıkıntı var gibi, bazını kabza enine tam ortalanmamış gibi. Bu konuda perçin deliklerinden hangilerini kulanacağına iyi karar vrmen gerekir Emin, gerekirse hatta bazı deliklerin aşağısından yeni delikler açman gerekebilir. Mevcut delikle kesişirse matkap başında çok sıkıntı yaratablir...

Kipmen Sanat web sitesi

halis ESEN

• 201
« Yanıtla #11 : 27 Ağustos 2010, 01:41:34 »
susuz çeliği  ısıtmadan   biraz  çekiçlesek  dövme görüntüsü  versek  iç  kanama  falan  olurmu ?? ::)

« Yanıtla #12 : 27 Ağustos 2010, 01:48:46 »
"çakma" olur ;)

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #13 : 27 Ağustos 2010, 01:51:00 »
iç kanama da olur mu?  8)

« Yanıtla #14 : 27 Ağustos 2010, 01:54:10 »
Soğuk dövme gerginlik yaratır ama sonuçta ısıl işlem göreceği için bir sakıncası yok, deneyebilirsin rahatlıkla.

halis ESEN

• 201
« Yanıtla #15 : 27 Ağustos 2010, 01:57:47 »
teşekkürler sefa  ustam   soruma  cevabı  aldım.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #16 : 27 Ağustos 2010, 02:00:58 »
Halis bey, siz yapacaksınız şu dövme işini gibi geliyor bana...  C:-)

Bu arada okudunuz mu bilmem, İzmit toplantısının yapılma organizasyonu yaşça en büyüğümüz olma itibariyle size kaldı..
Yani TOP SİZDE artık.

halis ESEN

• 201
« Yanıtla #17 : 27 Ağustos 2010, 02:20:13 »
toplantı  konusu  hangi başlıktaydı   bulamadım  .   evet  elimizdeki ısıl işlem  görmemiş  çelikler   hamur gibi   bana  dövülebilir   geldi   ama tereddütüm   ısıl işlemde kırılganlık  yada  başka  bilmediğim  bir sakıncası  olabilirmi  sorusuydu  sefa  ustam da dene  dedi  . denemekte  fayda  var:) örsüm  yok   ama   bir balyozun  üstünde  çekiç  izleri  oluşturabiliriz sanıyorum:))    izmitte  yeni açılan  behaus muydu    orada  buluşabiliriz bu  cumartesi   yada  pazar  ne dersiniz  hem  dolaşır hem sohbet ederiz .

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #18 : 27 Ağustos 2010, 02:30:21 »
Oooo, iyi fikir Baumax, Yahya Kaptan ın karşısında, bu akşam Özdileğe giderken önünden geçtik,
hanım da meraklı -girelim dedi, ama çocuk kilitlenmiş -ben özdilekte dönme dolaba binmek istiyoruum, trene bineceeem.. diye başlayınca yola devam ettik..
aslında ben de merak ettim orayı,

toplantı muhabbeti de bu konuda geçmişti,
görmemeniz belki de normal. Tam konuya kel-alaka bir yerde yaptık muhabbeti,
sonucunu da artık buradan okuyun :))
sizden habersiz top size geçti burada.....

aslında konuyu da siz açmıştınız ya.... :)

http://www.bicaksanati.com/forum/metalurji/celiklerde-isil-tav-renkleri/

« Son Düzenleme: 27 Ağustos 2010, 02:34:24 Gönderen: mehmetşentürk »

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
« Yanıtla #19 : 27 Ağustos 2010, 02:37:50 »
Bu hafta sonu buluşma olursa süper olur. Bir buluşma başlığı açıp oradan devam etsek mi ? Yoksa bu forumun İzmit ekibinden çekeceği var  :2up