Bir ara iki plaka Ck60'ı lazerde kestirmiştim. Kesilen bir çok şey yanında kendi kafama göre çizdiğim bir kukri benzeri de vardı. Bahsettiğim kukriyi fotoğrafta ortada görebilirsiniz.

Bunda geleneksel kukrinin aksine "ço" yok, uca yakın kısım belki biraz fazla enli ve sapın boynu dar değil geniş.
Kesimden sonra kukri 614 gram gelmiş:

Bu profil uzun bir süre ortalıkta atıldı, az az taşlaması yapıldı:

Geçen hafta çekiliş için birden bunu bitirmeye karar verip işe koyuldum. Önce taşlamayı düzeltmeye başladım. O sırada şeytan dürttü ve yanakları kimi kukrilerde olduğu gibi oyayım dedim.
Bu sürecin sonunda ağırlık 450 grama inmişti.

Zımparaya devam ettim. Sonra sap deliklerini ve yapıştırma oyuklarını açtım
Deliklerden sonra sıra su vermeye gelmişti. Namluyu fırında ısıttım, yağda suyunu verdim. Bıçağın boyundan dolayı sap dışarda kalınca yağ bir süre alev alev yandı. Bıçağı soğuduğu gibi gerisin geriye fırına sokup asgari de olsa ilk menevişi verdim. Sıcaklık 100 derece üstüdür ama çok da fazla olmadığı da belli..
Fırını önceden yeterince ısıtmadığımdan namlu fırında biraz fazlaca kalmıştı. Oluşan yüzey dokusunu tam olarak zımparalayıp yok etmedim. Bıçak, kısa sürede titiz bir işçilik için fazlaca büyük...
Yine aynı şekilde tüm kumlarla kusursuz zımparalayarak tertemiz bir yüzey oluşturmaya üşenip bir noktadan sonra namluyu bir güzel cilaladım. Gerçeğini görmedim ama muhtemelen Himalaya import kukrileri de böyle yapılıyordur.
Ciladan sonra bıçağı mengeneye bağladım. Bir elde şalümo, diğerinde ıslak sünger, menevişe başladım. Önce, sapı olabildiğince menevişledim. Sonra, sırtı menevişlemeye başladım. Namlunun geniş olduğu yerde sırta yay menevişi vermek zor olmadı. Buna karşılık dar ola
n içbükey ağızlı kısımda aynı renkleri görmek kabil olmadı. Süngerle ağzı her ıslatışımda namluda tuz tortusu kalınca meneviş renkleri de etkilendi. (O an atölyemdeki tek su, su verme kabındaki tuzlu suydu.) Bu kısımda tahminimce ağızda 230-250C sırtta da 300C civarına çıkmışımdır. Bu aşamadan sonra bıçağı temizleyip yeniden bu sefer fırında 200C'de menevişledim.
Şu anda sap devam ediyor...