Bıçak Sanatı - Forum

Döverken kırıldı.

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
Döverken kırıldı.
« : 03 Nisan 2013, 21:18:03 »
Bugun öğlen uzun süredir yapmayı istediğim bir bıçağı yapıyordum ki sona yaklaştım derken bir aksiliktir ki sap olacak mil kısmı ayrıldı.Bana tane büyümesi gibi geldi ama neden böyle oldu bilmiyorum.

(Not:Dosya dizini doludur diyor sanırım sitede ki fotoğraf kotası doldu o yüzden link şeklinde yayınlıyorum.)

https://picasaweb.google.com/107995507867589728561/KRLanBCak
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Döverken kırıldı.
« Yanıtla #1 : 03 Nisan 2013, 21:52:24 »
Sertaç kullandiğin malzeme neydi Bana biraz tuhaf geldi işik yanilmasida olabilir..

Aslinda çok buyuk zarar sayilmaz biçaği genede bitirebilirsin diş açip bir parça boruyla uzatabilir .yada bir parça sonsuz diş saplamayi perçin yapip uzatabilirsin ,bir ihtimal daha  kuyruk kisminin uç kismini tekrar dövüp uzatabilirsin .bu gün bende bir biçak dövdüm  yari integral olarak bakalim pazartesi tekrar termin yaptim atölyede çalişabilmek için devamini o zaman döveceğim..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #2 : 03 Nisan 2013, 22:05:45 »
Sertaç kullandiğin malzeme neydi Bana biraz tuhaf geldi işik yanilmasida olabilir..

Aslinda çok buyuk zarar sayilmaz biçaği genede bitirebilirsin diş açip bir parça boruyla uzatabilir .yada bir parça sonsuz diş saplamayi perçin yapip uzatabilirsin ,bir ihtimal daha  kuyruk kisminin uç kismini tekrar dövüp uzatabilirsin .bu gün bende bir biçak dövdüm  yari integral olarak bakalim pazartesi tekrar termin yaptim atölyede çalişabilmek için devamini o zaman döveceğim..

kaya abı bu konu daha oncede gecmıstı ama sorma fırsatım olmamıstı bıldıgım kadarıyla avrupada  bıcaklara kaynak yapma ısıne pek sıcak bakılmıyo bunu metın ustada gormustum gızlı kuyruklarda sonsuz dıs saplamayla doverek percınlemıstı bunun yontemı nedır nasıl yapılır tarıf edermısın bıraz

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #3 : 03 Nisan 2013, 22:47:36 »

Kaya abi malzeme eğe çeliği. Sap biraz farklı yani gizli sap olmayacaktı. Kırılan parçayı uzatıp ağza doğru kıvıracaktım o şekilde olacaktı sap.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #4 : 03 Nisan 2013, 22:56:31 »
Kırığın biçiminden ve kırılma yapısından anladığım kadarıyla ciddi bir şekilde çelikte tane büyümesi görünüyor. Bu karbon çeliği döverken sorun değildir, zaten döverken tane büyümesi ısı itibariyle doğal olarak olacaktır, ancak dağılma tapmış kırıldığı yerde, bu çeliğin yandığına dalalet olabilir, aşırı ısı ve oksijen çeliği yakabilir, bu durumda çeliği kurtarma şansı olmaz, sadece tane büyümesi ise o dert değil, sadece güzel bir normalizasyon çevrimiyle koç gibi olur. Gizli sap olmak durumunda değil, ister gaz altı ister normal ister de ocak kaynağıyla rahatlıkla kuyruğu uzatmak mümkün  ;) Kaynak kısmı kuyrukta olacağından sorun teşkil etmez eğer kaynak düzgün ise. Eğer ocak kaynağı yapılırsa iyi de damaskus antremanı olur ...
« Son Düzenleme: 03 Nisan 2013, 22:58:26 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #5 : 03 Nisan 2013, 23:02:41 »
Kırığın biçiminden ve kırılma yapısından anladığım kadarıyla ciddi bir şekilde çelikte tane büyümesi görünüyor. Bu karbon çeliği döverken sorun değildir, zaten döverken tane büyümesi ısı itibariyle doğal olarak olacaktır, ancak dağılma tapmış kırıldığı yerde, bu çeliğin yandığına dalalet olabilir, aşırı ısı ve oksijen çeliği yakabilir, bu durumda çeliği kurtarma şansı olmaz, sadece tane büyümesi ise o dert değil, sadece güzel bir normalizasyon çevrimiyle koç gibi olur. Gizli sap olmak durumunda değil, ister gaz altı ister normal ister de ocak kaynağıyla rahatlıkla kuyruğu uzatmak mümkün  ;) Kaynak kısmı kuyrukta olacağından sorun teşkil etmez eğer kaynak düzgün ise. Eğer ocak kaynağı yapılırsa iyi de damaskus antremanı olur ...

Bilgiler için teşekkürler ustam.Dediğim gibi gizli sap değilde farklı bir şey deniyordum.20 cm civarında olacaktı ancak kırılma nedeniyle olamadı.  :(
Damascus konusunda daha kendime güvenmiyorum üstelik elimde boraks bile yok.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #6 : 03 Nisan 2013, 23:09:01 »

kaya abı bu konu daha oncede gecmıstı ama sorma fırsatım olmamıstı bıldıgım kadarıyla avrupada  bıcaklara kaynak yapma ısıne pek sıcak bakılmıyo bunu metın ustada gormustum gızlı kuyruklarda sonsuz dıs saplamayla doverek percınlemıstı bunun yontemı nedır nasıl yapılır tarıf edermısın bıraz
Adim adim bolümunde resimli olarak anlatim olacakti eğer yine anlamadiğin bir sey olursa seve seve

Sertaç anladiğim kadariyla kelt biçaği formunda bir sey olacakti ama kafana takma namludan biraz daha istifade edip kuyruğu uzatabilirsin o zaman edc celtic knife olur sorun yok bana hediye edersen ben memnuniyetle kabul ederim:)
« Son Düzenleme: 03 Nisan 2013, 23:15:55 Gönderen: Kaya »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #7 : 03 Nisan 2013, 23:14:51 »

Bilgiler için teşekkürler ustam.Dediğim gibi gizli sap değilde farklı bir şey deniyordum.20 cm civarında olacaktı ancak kırılma nedeniyle olamadı.  :(
Damascus konusunda daha kendime güvenmiyorum üstelik elimde boraks bile yok.

Yok zaten ben de onu söylüyordum, hala istediğin gibi olma ihtimali var, dövebildiğine göre yeterli ısıya çıkabilirsin büyük ihtimal, boraks istersen yollayabilirim, sorun değil, özelden adresini alayım...

Kipmen Sanat web sitesi

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #8 : 03 Nisan 2013, 23:21:57 »
Bıçak şöyle bir şey olacaktı.Canın sağolsun Kaya ustam daha güzelleri senin olsun.

« Son Düzenleme: 03 Nisan 2013, 23:38:24 Gönderen: SertacMezereli »

« Yanıtla #9 : 03 Nisan 2013, 23:33:19 »
Malzeme yanmış gibi bir görüntü var. Tavlamada sarı bölgeye çıktıysan eğelerde yanma kaçınılmaz oluyor neredeyse. Eğeyle ocak kaynağını düşünme derim çünkü dağılacaktır ve kaynak mümkün olmayacaktır ( kesin dağılıyor ) O bölgeyi uzatmak istersen önce 400 dereceye kadar tavlayıp ardındab tavını kaçırmadan kaynakla ve kendi halinde soğumaya bırak, hiç bir aksilik olmaz.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #10 : 03 Nisan 2013, 23:41:04 »
Malzeme yanmış gibi bir görüntü var. Tavlamada sarı bölgeye çıktıysan eğelerde yanma kaçınılmaz oluyor neredeyse. Eğeyle ocak kaynağını düşünme derim çünkü dağılacaktır ve kaynak mümkün olmayacaktır ( kesin dağılıyor ) O bölgeyi uzatmak istersen önce 400 dereceye kadar tavlayıp ardındab tavını kaçırmadan kaynakla ve kendi halinde soğumaya bırak, hiç bir aksilik olmaz.

Büyük ihtimal yeni bir parça keseceğim Sefa hocam.Ya araba makasından yada eğeden.Bu bıçağa dair pek bir ümidim ve isteğim kalmadı.

« Yanıtla #11 : 03 Nisan 2013, 23:52:19 »
Diğer tarafları normal görünüyor aslında devam edebilirsin bence.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #12 : 03 Nisan 2013, 23:56:18 »
Bence de ustam, sadece kuyruğun o kısmı aşırı ısınıp yanmış gibi değil mi? Gerisi düzgün gibi geliyor.
Eğeye ocak kaynağı olmaz olayını da ilk kez duydum  ???. Nedendir? Daha önce eğe çeliği ile düşük karbon çeliği anteman olsun diye ocak kaynağı yapmışlığım olmuştu, hiç sorun çıkmamıştı...

Kipmen Sanat web sitesi

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #13 : 03 Nisan 2013, 23:58:02 »
Diğer tarafları normal görünüyor aslında devam edebilirsin bence.

Duruma göre bakarım ustam.Bekleyen 3-4 bıçak var olmazsa onları bitirdikten sonra geçerim ocağa.

« Yanıtla #14 : 04 Nisan 2013, 00:06:03 »
Bence de ustam, sadece kuyruğun o kısmı aşırı ısınıp yanmış gibi değil mi? Gerisi düzgün gibi geliyor.
Eğeye ocak kaynağı olmaz olayını da ilk kez duydum  ???. Nedendir? Daha önce eğe çeliği ile düşük karbon çeliği anteman olsun diye ocak kaynağı yapmışlığım olmuştu, hiç sorun çıkmamıştı...
Kuyruğun o kısmı yanmış bence de, kesit inceldiği için o bölgede sıcaklık aşırı yükseliyor ve malzeme yanıyor doğal olarak. Eğeyle yapmaya çalıştığım birleştirmelerin hepsi başarısızlıkla sonuçlandı, ancak eğeye düşük karbonlu bir çelik hiç denemedim. Öyle sanıyorum ki, eğenin malzemesinde bulunan Tungsten buna engel oluyor, yüksek sıcaklıklara çıkıldığında ya malzemede bizim kontrolümüz dışında bölgesel faz değişimi oluyor veya ( tahmin) vanadyum ve tungstenin kimi yüksek sıcaklıklarda oluşan karbürleri bu eğilimi gösteriyor. Bunlar tahmin, ama olmuyor onu biliyorum. İlk fırsatım olduğunda düşük karbonlu bir çelikle de deneyeceğim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #15 : 04 Nisan 2013, 00:25:27 »
Bazı çelikler kendisiyle ocak kaynağı kabul etmeyebiliyormuş gerçekten, 1095'i de bu konuda pek sevmiyorlarmış, genelde 15n20 ile kaynakladıklarında birbiri üstüne gelecek kaylarda 1095 üst üste gelecekse araya bir 15N20 kat daha atıyorlar diye okuduydum. Belki Eğe çeliği için de aynı şey geçerlidir. Bir de her eğe aynı çelik değil, belki benimki 1095 tipi çelikten yapılan nicholson filandı...

Kipmen Sanat web sitesi

Kaya

• 2867
« Yanıtla #16 : 04 Nisan 2013, 00:33:07 »
Evet Hocam bende eğe çeliğine yapilmiş  ocak kaynaği örnekleri mevcut En son Torstenin yaptiği otoban damasti türk burgusu profiller var 1.2842 ile 75ni8 ile kompoze edilebildiğini biliyorum ama özel bir teknik kullanilip kullanilmadğini sizin için sorarim
Bu arada 1.2842 daha koyu 75ni8 daha açik bir renk veriyor.
Bu arada eğeye göre kaynak yapabilmekte değişiyormus.1.2767 eğe,1.2842 açik gri,gri,koyu gri şeklinde birçok kombinasyonu var.
Bu arada imal edilen yillara göre eğelerde kullanilan çelikler farklilik gösteriyor.
50 li yillarda 1.2767
60 li yillarda 1.2008 kaba eğelerde 1.2002
Kaba egelerde c75
Gibi bilgiler mevcut fazla bilgi kirlilği yapmamaya gayret ederek  messerforum.net ten aktarmaya çaliştim
« Son Düzenleme: 04 Nisan 2013, 00:52:41 Gönderen: Kaya »