Bıçak Sanatı - Forum

Kabza için ağaç

karemisola

  • ***
  • 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Kabza için ağaç
« : 01 Nisan 2013, 12:33:16 »
Merhab
Bahçede bazı ağaçların kesilmesi, budanması gibi işlerde birsürü ceviz ve zeytin odunu arttı.
Ben bunları ayırıp kurutup bıçak sapı için malzeme yapmak istiyorum
Ama sorun şu ki ağaçlar ince. Yaklaşık 10-12 cm kalığında dallar var. Babam bunların daha genç olduğu kesince renklerini gösermeyeceğini soruyor. Ben birkaç parça kestim içi gerçekten bembeyaz ama güneşte birkaç bekletince koyulaşıp rengini alıyor.
Bir de sizin fikrinizi almak istedim. bunların herhangi bir deyeri var mı yoksa uğraşmaya değmez mi

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Kabza için ağaç
« Yanıtla #1 : 01 Nisan 2013, 13:59:25 »
Zeytin'in ince dallarının bile işlemesi, zımparalanması hoş. Ancak kesildiğinde reng farkını, deseni görmediysen sonra da görmezsin.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

erdi sari

  • ***
  • 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
Ynt: Kabza için ağaç
« Yanıtla #2 : 01 Nisan 2013, 14:15:10 »
bende bahcedeki nar kiraz agacindan sap yapmak istemistim ama desenleri cikmadi genc dallar oldugu icin. belki kabuguyla birlikte gizli sapta kullanilabilir ele oturan govdeye yakin kisimlari biraz zimparalayip puruzlerini temizleyip natural bir goruntu verilirse hos durabilir. tabi ustalarim daha iyi bilirler benimki sadece fikir

SertacMezereli

  • ***
  • 1256
  • Yer: Mersin
Ynt: Kabza için ağaç
« Yanıtla #3 : 01 Nisan 2013, 17:16:27 »
bende bahcedeki nar kiraz agacindan sap yapmak istemistim ama desenleri cikmadi genc dallar oldugu icin. belki kabuguyla birlikte gizli sapta kullanilabilir ele oturan govdeye yakin kisimlari biraz zimparalayip puruzlerini temizleyip natural bir goruntu verilirse hos durabilir. tabi ustalarim daha iyi bilirler benimki sadece fikir

Kirazı çok doğru kurutmanız lazım.Yoksa çok kolay bir şekilde çatlıyor.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

karemisola

  • ***
  • 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Ynt: Kabza için ağaç
« Yanıtla #4 : 01 Nisan 2013, 17:26:53 »
Zeytin'in ince dallarının bile işlemesi, zımparalanması hoş. Ancak kesildiğinde reng farkını, deseni görmediysen sonra da görmezsin.

Peki desenleri boşverelim genç dallar yine istenilen dayanıklılığı ve sertliği verir mi?

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Kabza için ağaç
« Yanıtla #5 : 01 Nisan 2013, 18:25:52 »
Dallar yerine kök veya köke yakın yerleri kullanın bence.

karemisola

  • ***
  • 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Ynt: Kabza için ağaç
« Yanıtla #6 : 01 Nisan 2013, 20:14:36 »
Az önce içime kurt düştü ve zeytinden testereyle bir parça kestim. planyayla geçtim sonra zımpara çektim. zımparadan sonra yüzey tozdan dolayı beyaz oluyor ama ıslandığında renklerini belli ediyor. yüzeye yağ sürünce ustaların yaptıkları kabzalar kadar belirgin olmasa da tatmin edici bir yüzey elde ettim.

Ama sorun bunları nasıl kurutacağım. kestikten 2 saat sonra özde çatlaklar oluştu. yani kesim yapamayacam.
fırçayla mazot sürüp kabuklarıyla bodruma atacam. olursa olur olmazsa canı sağolsun

Dallar yerine kök veya köke yakın yerleri kullanın bence.

Malesef kök pek yok. Üstelik kökler çatlamaya çok müsait oluyor. sağlam bir şekilde kurutacağımı sanmıyorum

SertacMezereli

  • ***
  • 1256
  • Yer: Mersin
Ynt: Kabza için ağaç
« Yanıtla #7 : 01 Nisan 2013, 21:04:12 »
Damarların başladığı ve bittiği yerlere bal mumu veya onun görevini görebilecek malzemeler sürün ışık almayan serin bir yere koyun.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Kabza için ağaç
« Yanıtla #8 : 02 Nisan 2013, 00:21:05 »
Gerçekten çatlatmamak mesele, ciddi bir şekilde yavaş kuruması gerekiyor, özellikle zeytinin,kabuklarını tutmanız mantıklı, mazotu bilemiyorum, yağlı boya yeva balmumu sürerler genelde, hava almayı engellemesi asıl amaç, mazot zamanla uçar mı acaba, o zaman kaplanmış olmayacaktır...

Kipmen Sanat web sitesi

Kaya

  • ***
  • 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Kabza için ağaç
« Yanıtla #9 : 02 Nisan 2013, 00:32:01 »
Hiç birsey bulamazsaniz parafin mumu bir tasta eritp içine bandirin onu bulmak en kolayi bakkaldan bir mum alip ama bal mumu hem daha esnek kirilgan değil prafinli mum dikkatli olunmazzsa kirilabiliyor ama orasi Antakya olduğu için sicaktan kirilma hadisesini gözardi edebiliriz diye düşündüm..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Ynt: Kabza için ağaç
« Yanıtla #10 : 02 Nisan 2013, 00:34:19 »
Klasik ağaç tutkalı da kullanıyorlar, hem ucuz hem bulması kolay.

karemisola

  • ***
  • 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Ynt: Kabza için ağaç
« Yanıtla #11 : 02 Nisan 2013, 12:28:04 »
Çok özür dilerim belirtmeyi unutmuşum. Mazot sürmemin nedeni kurtlanmasını önlemek. Ağaç kabuklarıyla kaldığında bir kelebek gelip içine kurt bırakıyor. o kurtlarda ağacı delik teşik ediyor.
Burda bal mumunu kolayca bulabilirim ama pahalı. Beyaz tutkal kulağa daha mantıklı geliyor.

Ama anlamadığım bir nokta var. tutkalı sadece kesildiği yerlere mi sürmem gerek yoksa kabuklar dahil baştan sona mı?

Kaya

  • ***
  • 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Kabza için ağaç
« Yanıtla #12 : 02 Nisan 2013, 13:24:40 »
Sadece kestiğin yüzeylere sürmen yeterli diğer kisimlardan ağac havalanmali
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

karemisola

  • ***
  • 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Ynt: Kabza için ağaç
« Yanıtla #13 : 04 Nisan 2013, 12:59:20 »
Ağaçtan küçük bir parça kesip suda haşladım. İşlemden 48 saat geçmesine rağmen daha hiç çatlama olmadı.
(normalde 1-2 saat içinde çatlıyor)