Çelik malzemesini bilmiyorum ama ısıl işleminin doğru yapılmadığı bir gerçek. Bu da sırf maaliyetten kaçınmak için.
Atıyorum D2 gibi oldukça kaliteli paslanmaz çelik kullanıyor olsunlar. İlk olarak havasız ortamda (karbonun yanmaması için) ısı kontrollü bir fırında (tane büyümesi olmaması için) 980-1020 aralığında ( karbonun yapıda çözünebilmesi için) 20 dakika östenizasyon yapmaları gerekiyor . Sonrasında yine havasız ortamda ve ısı kontrollü fırında 980-1020 aralığına kadar ısıtılıp malzeme üzerine hava püskürtülerek su verme işlemi yapmaları lazım. Son olarak da yüksek sertliğe ulaşmış çeliğin kırılganlığını düşürmek için tekrar ısıtılarak temperleme işlemi yapılması var. Gördüğün gibi oldukça uzun bir işlem sırası var ve maliyeti de yükseltiyor kaliteyi de.
Ama bu eğe işleyen bıçakları yapan firmalar bulabildikleri en ucuz v şeklindeki çelik levhaları tek seferde atıyorum 800 lere kadar ısıtıp yağda veriyorlar suyu. Böylece yeterince sertleşmediği için kırılma riski olmuyor, çok ısıtmadıkları için tane büyümesi olmuyor, maliyet düşük kalıyor, bıçak kolay bilenebiliyor, eğe işliyor vs vs. ama en önemlisi çelik performansını göstermiyor. Sadece adı bıçak oluyor ta ki gerçek bir bıçakla karşılaşana kadar. Kısaca ne kadar ekmek o kadar köfte kuralı

Ben dilimin döndüğünce anlattım yanlışım varsa ustalardan ricam düzeltmeleri. Saygılar