Öncelikle iyi yorumlarınız için teşekkür ederim, önce yaptığınız işi sevmelisiniz...
Lens, Sigma 17-70:)) İkinci elini 500tl civarında bulabilirsiniz, ilk versiyondur...Pahalı lenslere ölüm, düdüklü tencereler çöpe:))( İyi ekipmanı olan iyi fotoğraf çeker zannedilir ama önemli olan aşçıdır...)
Kaya hocam,
faklı derinlikler diyafram ile belirlenir. Önemli olan nesnenin uzaklığına göre bir yer belirleyip çekimi doğru şekilde, vermek istediğiniz etki neyse ona göre yapmalısınız...Nasıl? Ben Manzara çekmeyi seviyorum, her yeri net istiyorum ve temel kural, 10km lik bir alanı çekmek istiyorsanız, odağınızı 1km. civarında bir yere/nesneye yapmanız ve diyaframınızı kısabildiğiniz ölçüde kısmanız...Ben genellikle 11diyafram kullanırım ki(f11),ıso 100, manzaracıların çoğu da:)) bunu yapar. (Yapmasa bile artık yapacak:)) 1/10 mesafe kuralı ve 11 diyafram ile, doğru ışık altında çok iyi fotoğraflar elde edersiniz...Acemi iseniz Tripod kullanmanızı da tavsiye ederim...Bu uzak mesafe için önerdiğim formül...
Yakın plandaki odaklanmalar ise biraz daha karışık, biz bıçak çekiyoruz örneğin, bıçağın arkasında bir kütük var, önünde ise taş olsun...Merkezi odaklamaya aldığınız makinayı mutlaka manuel ayara getirin, buradan netlik ayarınızı da manuel yapın...Hangi nesneyi net çekmek istiyorsanız ona odaklanın...Taş ise taş, bıçak ise bıçak, kütük ise kütük...Diyaframı açmanız gerekir yakın nesnelerde ki flu bir arka plan elde edebilesiniz. Ortalama 1-2 metrede 5,6 diyafram işinizi görür, görmezse diyaframı biraz daha açabilirsiniz...f4. Genellikle lensinizin özellikleriyle alakalı bir konudur aynı zamanda ve mutlaka böyle yakın plan çekimlerde çok iyi ışıklandırma yapmalısınız...5 adet 100 lük ampul yakın olsun bitsin:))İnce bir takım ayrıntılar daha var ki yazdıklarımı yaparsanız zaten yüzde seksen- doksan oranında başarıyı yakalarsınız. Onluk kısım da kişinin yaratıcılığına kalıyor. Kafanıza takılan konu varsa bildiğim ölçüde yanıtlamaya çalışırım, daha iyi bilen arkadaşlarımızın da katkısını beklerim...