Bıçak Sanatı - Forum

Enver Paşa'nın yayı

mat

• 218
  • mehmet ali tor
  • Meslek: Meteoroloji Müh.
  • Yer: Mersin
Enver Paşa'nın yayı
« : 15 Mart 2013, 00:33:19 »
Merhabalar,
Sentetik yay yapımını araştırırken bu yaya rastladım. Çok ilgimi çekti, makas çeliği kullanıldığı yazıyor susuz bir lama bu kadar esneyebilir mi yoksa ışıl işlemlerden sonra mı bu hale gelmiştir? Makas çeliği esnek bir çelik olduğunu biliyorum ama ışıl işlemden sonra mı bu esnekliği kazanıyor? Bu arada aramızda sentetik yay yapımıyla uğraşan varsa bilgi almak isterim, geleneksel yay ile ilgili bilgi çok ama sentetik yay yaparken sallarda neler kullanılabilir vb. bir çok soru var kafamda.
Enver Paşa'nın çelik yayı
http://www.osmanliyaylari.com/2013/01/enver-pasann-yay.html

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Enver Paşa'nın yayı
« Yanıtla #1 : 15 Mart 2013, 02:39:37 »
Selam Mehmet yayin mekanik hafizasini şartlandirmak gerekiyor tabii yoksa yayi çektiğin gibi yay bükülür ve geriye toparlanmasi beklenmezdi ,ama bizim biçak icin kullandiğimiz gibi bir yol yay yapimi için uygun değil.
Yay çeliklerini kendim tavlama yöntemiyle sertlestiriyordum bunu yaparken menevis renklerinden ulasilan ısı degerini dikkate aliyordum.bazi spiral yaylarda saridan kahverengine dondugu an bazi yaylarda kahverenginden maviye döndüğu ani referans aliyordum.buda yaklasik 280 ,350 arasi ısılari ifade etmektedir.genel olarak yay çelikleri 400 .450 derecelerde sertlestiriliyor.tabiiki hocalarimiz daha doğru bir düzeltme yaparlarsa uygun olacaktir ben sadece aklimda kaldiği kadariyla yardimci olabilmeye çalistim

Sentetik yaylarda karbon fiber ,fiber ,Kevlar gibi malzemeler tek veya kompozit olarak kullanilmakta tabiiki bu konu çok derin olmasindan burda bu malzeme çeşitliliğini anlatabilmek mümkün olamazdi
« Son Düzenleme: 15 Mart 2013, 02:50:17 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 15 Mart 2013, 17:21:33 »
Ben bir ara çelik yay yapmıştım. Benden başkası da vakti zamanında böyle bir şey ile ilgilenmiş demek ki. :)

Bkz.: http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=1075.msg19371#msg19371
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

mat

• 218
  • mehmet ali tor
« Yanıtla #3 : 15 Mart 2013, 22:09:37 »
Kaya abi, dediğiniz gibi çok detaylı bir konuymuş sentetik yay yapımı ama çok net bir kaynak buldum, sorularım cevaplandı. Size de teşekkürler.

Eylem abi, yayınızı sonradan gördüm yaptığınız ilk yaymış okuduğuma göre ama 40lb çok iyi, hafifte gözüküyor. Biraz daha estetik hale getirilebilir. Çok iyi fikirmiş :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 16 Mart 2013, 10:29:28 »
Estetik değil de... 40 lb de hızı da az geldi. Sonrakini daha güçlü yapmak hedefim..
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

mat

• 218
  • mehmet ali tor
« Yanıtla #5 : 16 Mart 2013, 18:23:12 »
Aynı yayı sac dan yapsaydık çok mu zayıf olurdu? Sac ın bükülmesi daha kolay, sonra ısıtınca yay yaparsak güç olarak nasıl olur?
Sac hakkında da pek bilgim yok, ince olduğu için çelik levhalara sac mı deniyor?
« Son Düzenleme: 16 Mart 2013, 18:35:51 Gönderen: mat »

« Yanıtla #6 : 16 Mart 2013, 18:46:33 »
Mehmet Ali, ince olduğu için değil levha olarak üretildiği için bu malzemelere genel olarak sac deniyor. Örneğin kalınlığı 300 mm olan levha olarak üretilmiş malzeme de sac diye geçer. Yayı sacdan değil de sertleşebilir sactan yapmak daha doğru olur.

albayrak123

• **
  • 75
  • Meslek: serbest meslek erbabı
  • Yer: T.C
« Yanıtla #7 : 25 Mart 2013, 19:08:08 »
Bu ne güzel yaymış yahu :D eğer hiçbir işlem yapmadan kamyondan söktüğümüz gibi ok atıyorsa gayet güzelmiş yapılmalı ! :D
Bıçak yarası geçer, dil yarası geçmez.
*
http://www.youtube.com/watch?v=sLvzK90XQk0