Yavuz kardeşim, fabrika çıkışı bıçakların keskinliği aynı partide bile farklı olabilir. Kaldı ki, çeliğin broşüründeki performans değerleri üretim sürecindeki pek çok faktörün en iyi durumda gerçekleşmesine bağlıdır. İyi çelik yoktur, iyi üretilmiş bıçak vardır diyelim kabaca.
Fabrikasyon bıçaklarda farklı çelikler için üretim sonunda ağız geometrisi, bileyleme süreçleri farklıdır, ya da herşey aynı yapılmaktadır, çeliklerin sertlikleri farklıdır sert olan yeterince bileylenmeden çıkar fabrikadan; kesme performansları farklı olabilir. Elbette en iyisi kendin bileylemen, performanstan tatmin olana kadar.
Ağız açmadan kastın nedir bilemiyorum. Taşla ağız geometrisi değiştirmekten bahsediyorsan, onu yapan bıçakçılar genelde işlem sırasında sıcaklık kontrolü yapmadıklarından çeliği telef ediyorlar. Ayrıca, mutfak bıçaklarında çok sorun değil, ama genel kullanımı olan bıçaklarda üreticinin verdiği ağız geometrisiyle oynamak zorlama sınırlarını değiştirdiğinden tehlikeli olabilir.
Fabrika bileyi normal kullanımda en çok birkaç hafta gidecektir, bilmiyorsan bileylemeyi öğrenmende yarar var.