Bıçak Sanatı - Forum

Asılı kıl testi

tarpoon

• 4739
Ynt: Asılı kıl testi
« Yanıtla #20 : 02 Mart 2013, 14:04:12 »
bence ustura harıcı bu kadar hassas bıleme anlamsız bır bıçak ıçın. ağız aşırı hassas  olduğundan dolayı genel ışlerı yaparken kırılabılıyor.  elmas tozlara altarnatıf  3M zımparalar var 10000/24000 grıd bulursanız cam uzerında ıslatarak deneyın derım. 
bu şekılde keskınlığe ulaştırmak sorun değil ancak aşırı hassas bır ağızın benı yarı yolda bırakmasını istemem.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #21 : 02 Mart 2013, 14:51:36 »
Bıçakta tabi güzel bişey değil ama en azından bir kereliğine insan böyle bir keskinlikte bileme yapmak istiyor. Sadece taşla bileme sonucunda açılan bir ağızı diğer çok hassas ağıza göre daha uzun ömürlü kullanıyorum. Taner ustam bunda sonuna kadar katılıyorum. Peki bu 3M zımparaların HSS üzerinde etkisi nedir? Bununla ilgili tecrübe edinen varmıdır?

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #22 : 02 Mart 2013, 14:58:08 »
Keskin ağiz daha zor körleniyor ve yaptiği onca keyifli işte cabasi denemis oldugum için söylüyorum
Mikromesh zimparalardan ben denedim kotü değil ama beni tatmin etmedi .ben Metin Abi den almistim deneme maksatli kendiside süper memnun olmadiğini söylemisti geçici olarak bir merhem olabilir ama kesin kalici çözüm değil
« Son Düzenleme: 02 Mart 2013, 15:00:38 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #23 : 02 Mart 2013, 15:04:49 »
Ama iyi bir taş ile bilemede de zaten keskin bir ağız oluyor. Bırak yüksek gritli taşı 500-600 kum ile yaptığım bilemelerde bile tatminkar sonuçlar aldım (Bıçak için tabi). Hatta üzerine deri masat ile çok rahat kıl kesme kıvamına geliyor. Sadece deri masatla elde edilen keskinlik uzun sürmüyor. Özellikle mutfak bıçaklarında sadece taşla elde edilen keskinlik daha kalıcı oluyor. Uzun süre masat gerektirmeden kullanıyorum.   

Kaya

• 2867
« Yanıtla #24 : 02 Mart 2013, 15:29:36 »
Bileyleme tabiiki kisisel tercih ben sahsen mutfakta seramik masat kullaniyorum sonrada polisaj tabii ekmek kesince cabuk körleniyor ama 15 dakkada ezme salatasi of of  keskin bicak olunca salata ağizda kütür kütür ediyor.

puukko

• 166
  • Meslek: İnsaat muhendisi
  • Yer: Özgür / Bursa
« Yanıtla #25 : 02 Mart 2013, 15:42:51 »
Bence de ustura haricinde aşırı keskinliğe ihtiyaç yok.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #26 : 02 Mart 2013, 16:16:54 »
Seramik masattan sonra polisaja da çok gerek kalmıyor aslında. Sonrasında mikronluk soğan dilimleri anında hazır oluyor :) Ama gerçekten polisaj olmadan en son keskinlik olmuyor. Polisajı ister polisaj macunu, ister elmas macun, isterseniz mikro zımpara ile yapın son keskinlik isteyenler mutlaka polisaj yapmalı.

Kaya arkadaş bu arada elmas macunu neyin üzerine sürülerek kullanılıyor?   

Kaya

• 2867
« Yanıtla #27 : 02 Mart 2013, 16:19:38 »
Evet aslinda kötü aliskanlik yapiyor.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #28 : 02 Mart 2013, 16:24:40 »
Evet fena alışkanlık yapıyor :) Evde bıçak bilemem yasaklanacak neredeyse az kaldı. Sebep bıçaklar çok keskin oluyormuş :)

Kaya

• 2867
« Yanıtla #29 : 02 Mart 2013, 16:48:54 »
Bizdede hanim üst komsu ,ahci bir kac arkadas boş birakmiyorlar,zdf te de keskin bicakla kesilen sebzelerin daha sağlikli olduğu yonünde haberler çikiyor kesme stili bile keskin bicak ve kor bicak olarak ayriliyor
Ayrica 800 kum bicakta testere efekti birakan bir bileyleme agzi birakiyor,ardindan masat bu testere dişlerini keskinlestiriyor sonra dokundugunuz yeri kesiyor yani kazaya daha çok mahal veriyor.cok daha keskin agizlarda her nasilsa daha az kaza oluyor usturanin eti kesmemesi gibi

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #30 : 02 Mart 2013, 17:06:05 »
İşte dediğin gibi o testere efekti bilemede acayip güzel kesiyor. Eti de gayet iyi kesiyor ve daha uzun ömürlü kesme sunuyor. Hatta Özgür kardeşin gönderdiği kasap bıçakları da bu şekilde bilenmişti. Polisaj falan derken aşırı parlak ağız aynı tadı vermiyor. Ondan mı ete kör bıçak demişler acaba?
« Son Düzenleme: 02 Mart 2013, 17:09:31 Gönderen: Salim Türk »

Kaya

• 2867
« Yanıtla #31 : 02 Mart 2013, 17:22:49 »
Aslinda kesilmeyen et değil etin sinir ve yag kismi ama sebzelerde durum daha farkli Uzakdoğu gezilerimden edindiğim tecrubelerden çekik gozlu amcalarimiz et ve baliga kesinlikle kör bicak vurmuyorlar.sushilerde ve sashimilerde mesela ton baligini dilim dilim kesiyor bicak körlendigi zaman ton baliginin eti dağiliyor buda kalitesini olumsuz etkiliyor,

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #32 : 02 Mart 2013, 17:41:53 »
Çok keskin - çok bileylenmiş bıçağın çabuk köreldiği gibi bir fikir var gerçekten, mantıken de doğru görünüyor, dişler ve kılağı kesme işini daha agresif yapıyor ve kılağı masatla düzeltildikten sonra kesmeye devam ediyor , ancak iyi bileylenmiş bir bıçağın da özellikle mutfaktaki maharetleri ile kaba bileme ile yapılmış bileyleme bıçağın kesme hissiyatı arasında çok fark var. İyi bileylenmiş bir mutfak bıçağını ancak kaba bileylenmiş bir EDC'yi tercih ederim. Ancak darbe ile kesim yapan balta, kamp bıçağı vs. gibi aletlerin olabildiğince pürüssüz bileylenmesi aletin daha uzun süre çalışabilmesini sağlıyor. Sürtme ile kesim yapan bıçakta ise kaba bileme daha etkin oluyor...

Kipmen Sanat web sitesi

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #33 : 02 Mart 2013, 17:48:38 »
Aslında benim kör dediğim yani ete kör bıçaktaki kör kelimesinden anladığım bu kaba bilemedir. Atasözün gerçek anlamını bilmiyorum ama kaba bileme eti güzel kesiyor. Her halukarda bence keskin bıçak en güzeli. Kör bıçakla hayatta çalışamam ve bir şekilde bilerim. Taş varsa taşla yoksa tabakla :)

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #34 : 02 Mart 2013, 23:32:53 »
Evet fena alışkanlık yapıyor :) Evde bıçak bilemem yasaklanacak neredeyse az kaldı. Sebep bıçaklar çok keskin oluyormuş :)

Bizde yasaklandı. Vallahi hanım birkaç derin kesikle kurtuldu >:D
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #35 : 02 Mart 2013, 23:40:12 »
Hani keskin bıçak kesmezdi :) Aslında keskin bıçak her zaman avantajlı ama maalesef ev hanımları yanlış bıçak kullandığı için bazı kesikler oluşabiliyor. Allah beterinden korusun diyelim. Ben artık sadece kendi kullandığım bıçağı biliyorum.   

Doğukan

• 232
  • Meslek: İşletme
  • Yer: İstanbul / Antalya
« Yanıtla #36 : 03 Mart 2013, 12:41:15 »
Kıl testi için 15 dereceden düşük bir ağız ve deri masat yerine 16000/30000 gritlik seramik taşlarla sonlandırmak daha başarılı olur... Shapton, King ve Chosera markaları bu taşları yapıyor... Son taşta bıçağın ağzını birkaç kez masatlayıp kendi ağırlığında yumuşak yapılı bir ahşap parçaya sürterek ve bu işlemi iki üç defa tekrarlayarak harika sonuç alabilirsiniz... DMT markasının 6, 3, ve 1 micronluk pastaları sipariş ederseniz sorunsuz kapınıza kadar geliyor ve fiyatlarıda çok uygundur... Bu pastaları bir camın üzerinde kullanabilirsiniz... Tabi bu açıda bir bıçak nispeten daha çabuk körelecek ve bıçak çeliğinin kalitesine görede ağız eğilmeye yatkın olacaktır...

Lord Sparhawk

• **
  • 112
  • Meslek: akademisyen, lütiye
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #37 : 09 Mayıs 2013, 18:56:55 »
İşte dünyanın en gereksiz testi. Bu videoda gösterilen hht - hanging hair test sözde usturanın ağzının olmuşluğunu test etmek için kullanılan bir yöntem. Ancak tamamen yanıltan sonuçlar verebiliyor. Ağzıda mikro kılağı olma durumunda kılı rahatlıkla keser ama daha tıraşta ilk perdede keskinlikte azalma gözlenir. Veya ağız gayet keskindir ve kılı çok iyi keser, ama tıraş olursunuz yüzünüde akmak ve tahriş eder. Usturada aşırı keskin olması iyi birşey dğeildir. Belirli bir keskinlikten sonrası artık tahriş edici olmaya başlar. Bunu yaprak jiletlerde feather markasında görüyoruz. Ayrıca bazı usturaların çelik yapıları bu testi geçmelerine imkan vermez. Ama tıraş olduğunuzda çok güzel, pürüzsüz tıraş verirler. Dolayısıyla bu test son derece sentetik ve yanıltıcıdır. Ustura bileyicilere tavsiye etmem. Ustura bilemede tek net test tıraş testidir.

Ha bıçak konusuna gelirsek bu tip bir kıl kesme işini yapacak bıçağın yüksek karbonlu çelikten, çok küçük tane yapılı, oldukça sert ve homojen bir çelikten yapılmış olması ve ağzın çok düşük açıyla bilenmesi gerekir. Ha kılı kesince elinize ne geçer, hiç birşey, çünkü ekstrem el dövmesi özel japon bıçakları dışında normal bir mutfak bıçağı ya da çakıda elde edeceğiniz bu keskinliğin normal kullanımda kaybolması sabun köpüğünün kaybolma hız kadar olacaktır.

puukko

• 166
  • Meslek: İnsaat muhendisi
  • Yer: Özgür / Bursa
« Yanıtla #38 : 09 Mayıs 2013, 19:48:33 »
... bu keskinliğin normal kullanımda kaybolması sabun köpüğünün kaybolma hız kadar olacaktır.
Güzel bir ifade olmuş  :)

Kaya

• 2867
« Yanıtla #39 : 12 Mayıs 2013, 03:01:12 »
Keskinliği bir cok insan bir seyleri kıl vs. gibi kesebilme yeterliği ile sınırlandiriyor aslinda bileyleme cok keskin yapabilmek değil keskinliği uzun süre muhafaza edebileceği ile ilgili bir sorudur.bu sorunun cözümü ise kesiciye uygun geometrinin hatasiz uygulanmasiyla oluşur.yoksa ben bukadar keskin yapabiliyorum söyle killari tras ediyorum demek ustalik derecesi değil bilgisizlik olacaktir